Stric Google je spet obiskal Pomurje. Pazite, da vas ne ujame v kakšnem kočljivem položaju.

Ste ga tudi vi opazili? Googlov prepoznaven avtomobil, ki dokumentira prometne površine, te dni vozi po soboških cestah. Danes smo ga recimo opazili na Kocljevi ulici. Kot kaže, spletni gigant posodablja svojo kartografsko zbirko za tako imenovani pogled z ulice (Street View).

Od našega zadnjega srečanja je minilo le leto

Spomnimo, zadnjič se je Google pri nas mudil 11. junija lani, ko je svoje gradivo s pomurskih ravnic osvežil prvič po letu 2013. Že takrat je fotografiral ulice več slovenskih mest in mestnih obrobij. Vse skupaj ni trajalo več kot tri mesece, fotografije pa so že kmalu zatem objavili na Googlovih spletnih zemljevidih. 

Tako bo predvidoma tudi letos. Iz Googlovega spletnega seznama je namreč razvidno, da prav te dni s svojim prepoznavnim snemalnim vozilom pokrivajo območje Slovenije. Na naših ulicah jih lahko pričakujemo med majem in avgustom – ne le v Murski Soboti, temveč tudi v okoliških krajih in preostalih slovenskih regijah. Vreme in cestne zapore lahko sicer še vedno nekoliko spremenijo načrte.

Vir: google.com

Skriti kotički naših ulic

Podjetje s svojo storitvijo Google Street View ponuja realističen vpogled v različne kraje po svetu. Vozila imajo nameščene kamere za 360-stopinjsko snemanje in tako v objektiv ujamejo ulice ceste ter skrite kotičke mest, ki jih sicer ne bi niti opazili. 

S posnetimi fotografijami bodo izboljšali zemljevide, uporabnikom pa bodo na razpolago dali tudi dejanske posnetke ulic, ki so v pomoč predvsem pri navigaciji v tujih mestih.

Da ne boste pristali na YouTubu …

Pazite torej, da vas te dni ne zalotijo v kakšnem kočljivem položaju. Zgodilo se je že mnogim, ki so pristali v zakladnici zabavnih posnetkov na spletu in poskrbeli za smeh. Na YouTubu najdemo zajetne zbirke najbolj smešnih ali bizarnih prigod, povezanih z Google Street View. Nekaj najzanimivejših primerov si oglejte v spodnjih video posnetkih:

Varovanje zasebnosti

Ob objavi slik v Zemljevidih Google sicer izvede številne ukrepe, da bi zaščitil zasebnost posameznikov.
V ta namen se poslužuje tudi vrhunske tehnologije za zamegljevanje obrazov in registrskih tablic, ki je zasnovana tako, da prepreči osebno prepoznavo. 

Če uporabnik opazi obraz ali registrsko tablico, ki jo je treba dodatno zamegliti, oziroma želi da v zameglijo njihovo celotno hišo ali avto, pa podjetju lahko posreduje svojo zahtevo.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Če nekdo zahteva zameglevanje svoje hiše ni ravno pri sebi. Možno je celo, da trpi za kakšno psihično boleznijo. Na Kosovem so vse hiše obdane z zidovi, tako da se vidi samo streha.

casio (nepreverjen)

Malo po 15.00 uri je snemal iz Sobote proti Rakičani.

(nepreverjen)

Zgubo se je ko je isko expano, soboški breg in klančino, nova mini krožišča v urejenih ulicah.... Izgleda da je dosti novega.

Policija ... z… (nepreverjen)

zbiratelje podatkov za necedne posle, izsiljevanja, kraje, goljufije, manipulacije, ponaredbe, falsifikate ...

Starejše novice