Dokončno slovo od cestninskih postaj na štajerski avtocesti. Po Vranskem in Tepanju na rušenje zdaj čaka cestninska postaja Pesnica.

Na štajerski avtocesti med Vranskim in Šentrupertom se zastoji zaradi odstranjevanja cestninske postaje in obnove cestišča počasi poslavljajo. Dela na vozišču avtoceste so zaključena, promet je znova stekel po obeh polovicah avtoceste, zaradi zaključnih del so potrebne le še zapore odstavnih pasov.

Tudi na štajerski avtocesti med Slovenskimi Konjicami in Dramljami dela se odstranitve in preureditve območja cestninske postaje Tepanje zaključujejo. V celoti bodo po besedah Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji zaključena predvidoma do danes, 19. avgusta.

»Potem bo promet na tem območju avtoceste po 22 letih potekal brez omejitev, s predpisano hitrostjo 130 kilometrov na uro,« pojasnjuje DARS.

Cestninska postaje Tepanje je bila zgrajena in začela obratovati septembra 1997, potem ko je bila dograjena »Slovenika« v štiripasovno avtocesto. Le nekaj tednov po septembru 1997 pa je začela obratovati še cestninska postaja Slovenske Konjice na istoimenskem priključku.

V naslednji fazi tudi pomurska avtocesta

V naslednjem sklopu del je na vrsti še preureditev cestinskih postaj Pesnica in Dragotinci na pomurski avtocesti. 

Na avtocestnem odseku A1 med Pesnico in Šentiljem je pričetek pripravljalnih del za odstranitev in preureditev območja nekdanje cestninske postaje Pesnica predviden v teh dneh, pripravljalna dela bodo potekala predvidoma do začetka septembra, med temi deli pa promet po besedah DARS ne bo bistveno oviran.  

»Po koncu glavne turistične sezone in zmanjšanju tokov tranzitnega turističnega prometa sledijo predvidoma 50-dnevna gradbena dela, predvidenih je več faz delovnih zapor, tudi prometna ureditev 1 + 1, torej po enem pasu v vsako smer vožnje. Dela bodo zaključena v drugi polovici oktobra letos,« napovedujejo.

Ob tem je zanimivo tudi dejstvo, da je odsek, kjer bo delovna zapora zaradi odstranitve cestninske postaje Pesnica, po podatkih DARS prometno manj obremenjen – v primerjavi s Tepanjem za skoraj polovico: »Če Pesnico prevozi v povprečju v obe smeri vožnje približno 22.000 vozil na dan, od tega nekaj manj kot 3000 težkih tovornjakov, Tepanje v povprečju na letni ravni prevozi v obe smeri več kot 37.000 vozil na dan, od tega skoraj 6000 težkih tovornjakov.« 

Ob preureditvi cestninske postaje Pesnica DARS načrtuje tudi preplastitev vozišča na priključku Šentilj: »Za zdaj je predvideno, da bi načrtovana 18-dnevna preplastitvena dela potekala v septembru.«

Ob Prepolju kljukica, ureditev čaka še Dragotince

Dela na območju cestninske postaje Prepolje na odseku podravske avtoceste A4 med Slivnico in Draženci so potekala med 26. junijem in 25. julijem letos in so zaključena. To je bila tudi edina cestninska postaja na podravski avtocesti med Mariborom in Gruškovjem na meji s Hrvaško.

Za odstranitev in preureditev območja cestninske postaje Dragotinci na pomurski avtocesti, ki je edina cestninska postaja na pomurskem avtocestnem kraku med Mariborom in mejo z Madžarsko, je za zdaj predviden pričetek predvidoma enomesečnih del v oktobru letos. DARS sicer odgovarja, da bodo termin pričetka del natančneje lahko opredelili šele v septembru.

Spomnimo. Letos je DARS načrtoval odstranitev 21 cestninskih postaj in preureditev njihovih območjih. Gre za deset čelnih – večje, ki segajo čez traso avtoceste – in 11 stranskih – te so na avtocestnih priključkih. Skupno vrednost gradbenih del je manj kot 31 milijonov evrov. Začetek odstranjevanja cestninskih postaj je bil pogojen z uspehom lanske uvedbe novega elektronskega cestninskega sistema za tovorna vozila.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Carni vrag (nepreverjen)

Pokojni Mesic s svojimi pomocniki bi to postajo zruso v dvej dnevaj.

Starejše novice