Preverili smo, ali je pomanjkanje osebnih zdravnikov, zaradi katerega pacientom zapirajo vrata, občutno tudi v Pomurju.

V zdravstvenih domovih se ponekod v Sloveniji soočajo s kritičnim pomanjkanjem osebnih zdravnikov. V štajerski prestolnici denimo primanjkuje kar 30 zdravnikov družinske medicine, zaradi česar je iskanje novega osebnega zdravnika postalo skorajda misija nemogoče. 

Do osebnega zdravnika šele v osmo

Nekateri do osebnega zdravnika tako pridejo šele v osmem poskusu, ob tem pa se je tudi čakalna doba za kontrolne preglede podaljšala na štiri tedne. 

Država je namreč pred poletjem znižala prag, pri katerem lahko zdravniki začnejo odklanjati nove bolnike. Ministrstvo z zdravje je odločilo, da lahko zdravnik splošne medicine zavrne nove paciente, ko jih pod svojim okriljem zbere že 1500, medtem ko je dozdajšnja meja znašala 1900 pacientov.

Ker bi ob razbremenjevanju zdravnikov morali poskrbeti tudi za to, da bo ljudem zagotovljena ustrezna zdravstvena oskrba, se težav lotevajo tako, da skušajo prepričati tiste zdravnike, ki še niso dosegli 105 odstotkov državnega povprečja obremenitve.

Stanje smo zato sklenili preveriti tudi v zdravstvenih domovih v Pomurju. 

V Pomurju zaenkrat brez večjih težav

Kot se je izkazalo, naši zdravstveni zavodi večjih problemov z zagotavljanjem zadostnega števila zdravnikov vsaj zaenkrat nimajo.

V Zdravstvenem domu Murska Sobota so nam recimo pojasnili, da so se s tovrstnimi težavami srečevali v preteklosti, a so jih zdaj razrešili.

»Zdaj imamo mlade specialistke, tako da še imamo mesto. Pri nas, v našem zdravstvenem domu to trenutno ni problem. Bil je nekoč, zdaj trenutno pa ne,« so povedali v Zdravstvenem domu Murska Sobota.

Tudi v splošnih ambulantah v Gornji Radgoni ne beležijo pomanjkanja in pacienti se na razpoložljivost osebnih zdravnikov lahko zanesejo.

Ekipo bodo okrepili novi specialisti

Nekoliko drugače je v Zdravstvenem domu Lendava, kjer zdravnikov družinske medicine ni dovolj. Vendar pa se tudi tam zanašajo na to, da bodo ekipo v prihodnosti, po zaključeni specializaciji okrepili z novimi specialisti:

 »Trenutno nimamo še dovolj družinskih zdravnikov specialistov, imamo pa jih kar nekaj na specializaciji. Konkretno štiri. Tako da ko bi se oni vrnili, bi jih recimo bilo dovolj.«

Vsekakor pa tudi v Lendavi kljub pomanjkanju specialistov zaenkrat še niso primorani zavračati pacientov. 

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ttfddfg (nepreverjen)

Mislen, ka je bole problem dobiti zobara za odrasle. V ZD majo vsij trije ka delajo prek 3 mesce čakalne dobe.

ambrozija (nepreverjen)

...so pa zobozdravniki v ZD MS vsi zelo dobro strokovno podkovani in srčni, vse pohvale dr.Angelu Serafimovu in sestri Maji...se pač naročiš in počakaš te tri mesece, morebitne težave pa odpravlja dosedanji zobozdravnik (ob menjavi zobozdravnika) v primeru hudih bolečin pa dežurni zobozdravnik...

123 (nepreverjen)

Pacijent-pa kaj smo že postali Angleži ali nimamo za to lepe Slovenske besede-bolnik ali pa Prekmurske betežnik.
Zakaj potem sestre ki so tako radi začeli uporabljati ime pacient ne ogovarjamo z nurse oziroma nimamo angleških
imen za bolnišnico-hospital.

wtf? (nepreverjen)

kakše mlade specialiste? vej si pa samo ginekologe poglednite. v penziji bi mogli biti kda že?

Grk Zorber (nepreverjen)

Ginekologi bodo po novem začeli delati šele po dopolnjenem 70 letu starosti!

gorički-c (nepreverjen)

zaradi sigurnosti pacientk?

In reply to by Grk Zorber (nepreverjen)

pijancek

Sam nimam nobenih problemov ne s splošnim zdravnikom ne z zobarjem. Imam srečo ali so nekateri malo nerodni ? Tiste, ki mislijo, da so nekaj več, in za njih nič ni dobro, ne štejem. Mislim, da je naše zdravstvo, kljub nekaterim pomankljivostim ( čakalne vrste, Zdravniška zbornica, bitka za položaje na UKC Ljubljana in v vrhu zdravstva ) zelo dobro.

goost (nepreverjen)

Ne pijši na pamet -idi se v čakalnicaj malo dol sedi pa boš čul.
V Ormoži te pa včasi zemejo.

In reply to by pijancek

pijancek

Stare babike in stari dedeki, ki doma nimajo dela in nikšnih hobijev, sedijo v čakalnicah po ure, palamutijo in se čedne delajo. Normalen človek se po telefonu ali prek elektronske pošte naroči, pride in ne čaka.

In reply to by goost (nepreverjen)

Domen

Zanimiv opis. Točno to delaš ti na Sobotainfo.

In reply to by pijancek

pijancek

In zdaj boš mi še ti pomagal ?

In reply to by Domen

Domen

Ne, brez skrbi, jaz nisem tako zelo pameten.

In reply to by pijancek

pijancek

Nema veze, že mi pomagaš.

In reply to by Domen

pijancek

Tudi tam moraš čakati, ker je čedale več takšnih kot si ti.

In reply to by goost (nepreverjen)

pijancek

Hudič je to, ko si tako zabit, da ne veš, da si lahko potrebna zdravila lahko po telefonu naročiš in ti jih sestra napiše, ti pa v lekarni dvigneš ! zaradi tega ni potrebno k zdravniku nenaročen hoditi in vrez potrebe gužve tam delati. In največji štenkaši ste glih takšni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

In reply to by goost (nepreverjen)

Negativno posl… (nepreverjen)

visoki stroški, neučinkovitost, visoke izgube, neznanje, nestrokovnost ...
https://www.rtvslo.si/zdravje/novice/lani-izguba-v-22-javnih-zdravstven…

Neko (nepreverjen)

Urgenca je odprejta cejle den pa nouč za vsakšnoga, ka se je pred mejscon dni venkraj sprdno ali pa ma občutek, ka de se. Vej pa več nišče nejde k osebnome, če pa ide, pa itak dobi nujno napotnico za proutebolečinsko slikanje.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice