Zbrani indici kriminalistov in tožilstva prešibki.

Prekmurcu, ki je bil osumljen požiga treh obnovljenih vinskih kleti v Filovcih je Višje sodišče v Mariboru spisalo oprostilno sodbo. 

Zagorele tri vinske kleti

Spomnimo, da je prvi požar izbruhnil 31. junija 2015, že 15. avgusta istega leta je sledila druga vinska klet, nato pa še lokalna turistična znamenitost, s slamo krita Berdenova vinska klet, ki je tudi kulturna dediščina. 
Prav veliko takrat zaradi močno vnetljive slamnate kritine ni bilo moč rešiti, v požaru pa je nastalo približno 30.000 evrov škode.

Soboški kriminalisti takrat niso zmogli razbrati, kdaj in kako je bil zaneten ogenj, so pa izključili samovžig in napako na električni inštalaciji. Šlo naj bi torej za namerno dejanje.

Anonimni prijavi sledilo prijetje

Osumljenega 44-letnika je policija prijela dva tedna zatem, ko je v Filovcih izbruhnil zadni požar vinski kleti, na osnovi anonimne prijave. 

Po pričevanju enega od vaščanov naj bi namreč približno 20 minut pred požarom v bližini v belem avtomobilu znamke Škoda opazili Antona H. iz Filovec. Peljal naj bi v smeri Berdenove vasi in se že kmalu zatem vračal v nasprotno smer.

Ob tem je tudi soseda osumljenega izjavila, da naj bi se istega dne oglasil pri njej, kljub temu, da je bil v tistem času pri njej  znanec, ki se ga je 44-letnik sicer izogibal. Po mnenju kriminalistov naj bi pri tem šlo za poskus pridobitve alibija.

Brez trdnih dokazov

Za domnevnega požigalca je preiskovalni sodnik odredil pripor, a indici, ki so jih doslej zbrali kriminalisti in tožilstvo, niso bili dovolj trdni in ga niso zanesljivo povezali s požaroma izpred treh let. Sodišče je Prekmurca zato pravnomočno oprostilo, poroča Dnevnik.

Prstni odtisi, pripisani domnevnemu piromanu, se niso ujemali z njegovimi, zato je tožilstvo po preiskavi odstopilo od kazenskega pregona zaradi požigov iz leta 2015.

Filovčan je tako zapustil priporno celico, na murskosoboškem okrožnem sodišču pa se je nato moral zagovarjati le zaradi požiga Berdenove kleti, pri čemer je vztrajal pri svoji nedolžnosti.

Pritožba prinesla oprostilno sodbo

Medtem ko je obramba opozarjala na izvedensko mnenje psihiatra, da obtoženi ni piroman, pa je tožilstvo primere izrecno pripisovalo osebi z bolezenskim nagibom k požiganju. 

Sodišče je Antona H. 27. septembra lani obsodilo na šest mesecev zapora, a se je na pravnomočno sodbo uspešno pritožil njegov zagovornik. Senat višjega sodišča v Mariboru je razsodil, da obstaja razumen dvom o njegovi krivdi, saj navedeni indici naj ne bi zapirali kroga v smeri razumne verjetnosti, da je storil očitano dejanje.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bb11 (nepreverjen)

prinas tudi za dokaz vala samo če ga policaj snema kak z kantof bencijna pa farcajgon gor vužgej. vse ostalo je premalo.

Anita337 (nepreverjen)

Mel je dobroga odv Igor Weindorferja, ki je s pritozbo uspel, san vidla v vestniki. Ce mas gnes den dobre odvetnike si vcasi neduzen, cigli si kriv

Starejše novice