Da je smetenje v naravi neokusno in problematično, se najbrž strinjamo vsi, toda ali ob meji ‘svinjamo’ samo Slovenci?

Čeprav smo meje znotraj Evropske unije že pretežno odmislili, pa na mejnih prehodih še vedno ostajajo hiške in obvestilne table, ki nas pozdravljajo ob prihodu v drugo državo. Prav vedno nam te ne nudijo toplega sprejema.

Naši severni sosedje nas ob vstopu v državo na mejnem prehodu Sotina-Kalch na primer pričakajo s tablami z napisom “NE SVINJAJ! Cestni jaški niso odlagališče smeti.”

Kočljiv izraz

Ni dvoma, da je opozarjanje na problematiko onesnaževanja nujno, pozivi k varovanju okolja pa več kot dobrodošli. Toda table, ki smo jih ob mostu čez Klavžni potok, nedaleč od slovensko-avstrijske meje opazili že pred časom, so s svojim slabšalnim prizvokom zmotili že marsikoga.

Uporabniki na spletu v glavnem navajajo občutek, da se table obračajo predvsem na slovensko govoreče osebe oziroma implicirajo, da so v prvi vrsti Slovenci tisti, ki smetijo. Zapis v slovenščini je namreč občutno večji od nemškega. V tem kontekstu tako bega predvsem izbira slabšalnega izraza “svinjati” in očitne asociacije z živaljo, ki ne slovi po svoji čistoči.

Kot je razvidno iz objave na družbenem omrežju Facebook, je zapise opazila tudi direktorica Krajinskega parka Goričko, Stanka Dešnik, ki obenem ugotavlja, da v naravi na naši strani meje žal še vedno najdemo veliko preveč smeti.

Bi torej tudi v Sloveniji proti onesnaževalcem veljalo nastopiti z ostrejšimi opozorili?

S spleta

Komentarji (52)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
konjak (nepreverjen)

Saj pa so istino napisali .Poglejmo samo doma po gozdovih,kaj so nevestneži odpeljali smeti in crkotine po šumah sramota

Sam. Doma (nepreverjen)

Volk dlako menja, narave nikoli.. Se vedno so sovrazno nastrojeni do vseh, ki niso arijci

afta he (nepreverjen)

Hoteli smo imeti dvojezične napise. Tukaj so.

Arrogant Bastard (nepreverjen)

Meni se ne zdi sporno, kak pa bi te nači napisali? "Ne drekiraj" ali pa "Ne seri"?

losh (nepreverjen)

Slovenscina na nuli nazaj v OS!

In reply to by Arrogant Bastard (nepreverjen)

Vseposejdi smeti (nepreverjen)

V avstriji po sumaj pa po jarkaj smeti nega... Vsaj nej ka bi ge vidla... Prinas pa... Vseposejde samo tan ge bi trbelo nej... Tak ka je tabla cist nameste :)

someone1 (nepreverjen)

Smeti so vse posedi. Ideš recimo ob lokalni cesti Rakičan - Noršinci Ali pa MS (OMW-HOFER) - Markišavci -Puconci. Tou ka leži v jarki neje vrejdno ljudi. Največ je pločevink piva Laško - union - diskontne znamke. Tak ka se spitavleš što zavraga to meče v jarke. Pa koji vrag se nešče nemre pelati z avtojon 5-10 km ka nebi pil piva med vožnjo. O cigaretnih škatlaj pa o čikaj niti nemo gučo. Prekmurci smo eden fejst velki svinjski narod.....

In reply to by Vseposejdi smeti (nepreverjen)

Vladislav (nepreverjen)

Kaj pa je Dešnikova, kot direktorica Krajinskega parka Goričko, naredila, da bi bilo svinjanja manj? Ali je poslala dopis v Avstrijo? Je protestirala? Je organizirala čistilno akcijo? Ali pa si samo upa, iz tople pisarne, na FB napisati sporočilo?

DF-PUF-BUM (nepreverjen)

Kdo pa je ta Dešnikova, še ena ki ne ve zakaj plačo dobiva. Me pa res zanima kaj je opis njenih del in nalog kot direktorice Krajinskega parka Goričko, vse pizdarije imamo v ton od Boga pozabljenom Prekmurju.

In reply to by Vladislav (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Lejko njo vij tu šinfate, kak ščete:
lejpo toplo službico pa ma ona in se vam lejko samo pod brk smige!

In reply to by DF-PUF-BUM (nepreverjen)

Srbenda (nepreverjen)

Prekmurci in delno nešterne Slovenci ste že od negda "bečki kočijaši".In tak de vedno ostalo.

Makov burek (nepreverjen)

Če že pijšeš napiši kak se pravi pravilno srbsko "bečki konjušari"!!!

In reply to by Srbenda (nepreverjen)

feri11 (nepreverjen)

Rajši bečki kak slovenski, rajši mi je gazda pameten pa civilizejrani, kak pa napol divđi psevdoslovenski kradlijvi balkanec.

In reply to by Srbenda (nepreverjen)

kontejner (nepreverjen)

Ravno danes naletel na sredini sprehajalne poti ob Muri, "prav lepo oblikovan" človeški kupček in robčki zraven. Levo od tega odvržen cel kup otroških, celo opranih, oblačil, desno od kupčka črne vreče za smeti. Nekaj 10 metrov vstran podobna zgodba s črnimi vrečami za smeti.
Lansko leto enakega časa našel zavržen zamrzovalnik. Sem vzel avto prikolico, da ga na lastne stroške odpeljem v zbirni center. Za kozlat. Ko sem hladilnik odprl, je bilo v njem cca. 10 kilogramov zavržene, zasmrajene, razpadajoče hrane. Sem ga pustil tam. Ni šlo drugače. Potem, nekaj mesecev pozneje se ga je "usmilil" nekdo drug.
Nekateri so taki usrani, leni packi, da poleg urejenega odvoza smeti, zbiranja kosovnih odpadkov, zbiralnikov oblačil,..., morajo svojo nesnago deliti z vsemi v gozdu.
Res nerazumljivo in nepojmljivo.

vodka (nepreverjen)

Bravo Avstrijci. Nišče me nede prepričo ka so te table brez razloga tan postavlene.

butalec (nepreverjen)

Tudi jaz se strinjam, da so te table upravičeno tam. Tak, kak smo mi svinjski narod, toga nega več. Samo si poglejte naše obcestne jarke, robove gozdov itd. Avstrijci imajo čista prav!!
Akcija "očistimo SLO" pa je bila totalno kontra-produktivna. Se je samo naredilo mesto za nove smeti!

Vrnite se v do… (nepreverjen)

Slovenci ki ste v Avstriji - zakaj ste v Avstriji?

Tišinčar (nepreverjen)

Zato ka lejko takšne pametnjakoviče podperamo kak si ti.....što šče v SLO delati pa je zadovolen z ten ka dobi naj dela v SLO....obstaja puno služb ka se nadelaš pa skoraj nika ne dobiš....keri smo pa tan pa smo šli ka dobimo znesek za privoščiti si kaj več. lp

In reply to by Vrnite se v do… (nepreverjen)

Sosedadanica (nepreverjen)

Hej prtisjenec zabiti. Zakaj smo slo. V avstriji? Kakso tele mores biti ka tega son ne ugotovis? Ka si hodja v pomozno solo. Se pa nega veksega gnoja , kak prinas v sloveniji. Pa tota gamad z teboj red , ki si verjetno na sociali, pa cokas ka dobis peneze, od nos ki delamo v avstriji.. loni sen ploca polek vsega se 2867 e davka za kurcovo slovenijo. Te pa eno tele kak st ti nekej pametuvle. Bodi rejsi tiho, ker itaki na moj racun zivis.

In reply to by Vrnite se v do… (nepreverjen)

Sosedadanica (nepreverjen)

Pa se eno ti poven. Gori se dela, pa za to si placeni. Prinas pa bi vsi hodili v sluzbo pa malo delali, ali pa sploh nic. Bi pa ploco meli.

In reply to by Vrnite se v do… (nepreverjen)

Grinch (nepreverjen)

Ne vem kaj bi bilo narobe s tablo, saj tudi v nemščini nagovarja, da ne svinjaj.

Kalifornija (nepreverjen)

Majo prav! Tedensko se najdejo smeti ob naših cestah. Večinoma pločevinke piv in cigarete. In večino low budget avstrijska piva.. ocitno fejst zedni idejo z dela.

cestar (nepreverjen)

Smeti na Avstrijski strani nihče ne meče ven zaradi kazni, ko pa pridejo na Slovensko stran pa se okna odprejo in izpraznijo avtomobile. To pa delajo po večini dnevni migranti ki se vozijo na delo v Avstrijo, tam si nakupijo piva, v glavnem pločevinke izpraznijo do meje potem pa veselo ven iz avtomobila na naši strani.....

Tišinčar (nepreverjen)

Pelajte se malo od mejnoga prehoda Kuzma pa do same Kuzme pa te te vidli zakoj obstajajo takše table.

Sam. Doma (nepreverjen)

Tak kak so avstrijci svinjski narod, taksnih nega nige. Zraen toga kda ides v avstriji, avstrijca prvo zavohas, ker se zelo redko umivajo in zato dvomim da skrbijp za naravo, ce ze za sebe ne morejo.

Naravovarstvenica (nepreverjen)

Tak je praf. Naše šume so pune smeti. Treba se nekak zaščititi. Pelajte se malo pa v jarke gledajte. Plastika in pločevinke na vsakon koraki. Katastrofa. V Avstriji so šume očiščene, smeti ni. Pri nas so na določenih mestih neprehodne. Glavno ka mamo krajinski park.

A79 (nepreverjen)

Podpiram! Dobro so se izrazili, ljudje ne svinjajo, svinje to delajo.

Lucifer (nepreverjen)

Rogašovska občina ma ob cestaj pa njivaj telko smeti ka neven, če bi jo v mesce dni spucale. Gda se pelan mijmo me je sran ka san Slovenec. Lidgej tou je več nej za glejdate.

Hahah (nepreverjen)

Či pa majo župana še z časa komunizma, v komunizmi so pa itak ne na smeti gledale

In reply to by Lucifer (nepreverjen)

Dler` (nepreverjen)

Mogoce bi mogli se v srbscini napisat.

čarnobejli (nepreverjen)

Vejpa samo se stavite tan ge se tej "AVSTRIJCE" vkup čakajo - beri parkerajo avte, ka se te dale vkup pelajo. Smet na smeti, puno tej avstrijskij pijv in drujge plastike! Skratka smeče od človeka, kak da je žmetno doma z avtoja v koš djati, na "vašon" parkplaci trbej #bruh

black panter

vupan ka tou goričanci šteri delajo v Avstriji,ne mečejo ,san pa siguren ka tou delajo gorički cigoji, šteri delajo v avstriji

Grk1963 (nepreverjen)

Samo se počasi peljite od Mačkovec do Grada, pa boste ugotovili kakšne vse vrste piva pijemo na tem območju. Tudi tu bi moral Krajinski park namestite takšne ali podobne table in to samo v slovenščini.

Sam. Doma (nepreverjen)

Isto nesnajzni so nasi Avstrijci, ki tam delajo in pravi Avstrijci! Hitro so se nasi vanabi Avstrijci njihovih navad navlekli.

DF-PUF-BUM (nepreverjen)

Kaj bodo razburjale table, nastavili so ogledalo Slovencem in imajo prav. Zastonj je podpora Šarci 70 % (drugi teden bo že 115 %) če smo po vseh parametrih v Evropi najslabši.

Sam. Doma (nepreverjen)

V tvojoj glavi

In reply to by DF-PUF-BUM (nepreverjen)

DF-PUF-BUM (nepreverjen)

V tvojima 2 (dvema) glavama, kje ti je kultura seljačino ????

In reply to by Sam. Doma (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Trotlin ka pa mešaš Šarca med te nekulturneže šteri iz avtojov mečejo smeti

In reply to by DF-PUF-BUM (nepreverjen)

Habba (nepreverjen)

Se strinjan z sosedii !!! Avstrijci so čist drugi narodd kak pa mij slovencii . Majo zakone taka te na rit fukneee allll jebiga mij pa se toga ne drzimooo.... tak je pravv! Naj nas druga oblast včij reda pa disciplinee!!! P.s. nej komentirate mojega komentarja taksi ka ste na socialni pa se mate prevec pametneee !!! Vsaka ritt de prisla na svoj šankrett!!! Če nej zdaj te kesnej. Pa te se zmislite na te coment. Haahh . Smejin se iz vasij izjav!!! Siromačekii!! Hahaha

brum (nepreverjen)

Ges bon pa samo to povedo..... naše Goričko je tak zasvinjano kak če bi se po Bosni, Srbiji ali pa še južneje vozo. Goričanci ste največje nesnage na ton sveti. Edino Balkanci van še lejko konkurejrajo. Nede me nišče v nasprotno prepričo, zatou ka tou ka vidin po Gričkon po šumaj ne vozi ta nešče iz Sobote, Radenec ali pa Lendave. Tou vij sami v svoje šume vozite. In glede na tou ka pou goričancov v Avstriji dela me takše table na njihovi strani sploj ne čudijo. Je pa resnica ka tudi Avstrijci nejso daleč od nesnag. Pa ka o Turkaj, Bosnacaj, Hrataj, Srbaj in ostalih kerih je Avstrija puna, sploj ne gučin. Dešnikojca bi pa lejko sama gda vrečko zejla pa bar okouli svoje graščine malo spucala, nej pa ka se po interneti zgraža, sama se pa iz pisarne ne gene. Bi si bar ednouk s svojin delon plačo zaslužila.

neobremenjen (nepreverjen)

Tele zabito!!!! Če goričancof ne bi bilou, bi tebej teleta tuj nej bilou!!!!

In reply to by brum (nepreverjen)

Buki2 (nepreverjen)

Ja pa saj so pomensko isti izraz napisali tudi v Nemscini: "Sei keine Dreck Schleuder"... nevem, kaj vam je spornega v slovenskem izrazu?!

MariaJs (nepreverjen)

Iščem gledalce na mojem striptizu - webcamgirls.xyz/maria
Dekle, 26 let

srčnik (nepreverjen)

Poglejte malo na meji v Gederovcaj. Tisto parkirišče nasproti Kompasa je precej zasvinjano.

Zavedni (nepreverjen)

Tisteb ki to delajo itak nič ne prizadene..ke sromoto delajo poštenim.

Olosh (nepreverjen)

Nemren vrvati ka ste zgresili poanto naslova soboteinfo :) Nemski izraz je bistveno manjse napisani kak slovenski, kar se ujema z naslovom portala - Svinjajo Slovenci in zato moremo to poudariti :) Se cilate nej?:)

feri11 (nepreverjen)

Čista praf majo, poglente samo ka se ležij ob naši cestaj, pivinske konzerve, glaži, cejle vreče smetij, pa tou komaj 500 m od Saubermacher-ovoga odlagališča.... Slovenec je grato svinja, rejsan....

trollbusta (nepreverjen)

vejpa vij lijžete podplate ten jodlaron, nej uni van. za njih ste vij ešče dale jugošajse. samo zaj pač po toplij fabrikaj delate, nej več voni na mrazi.

Sam. Doma (nepreverjen)

Tocnonpodoben komentar san zdaj scel napisati! Tej jodlari so njin mali bogovi, lizejo njin dupe, dreke v avstriji pucajo. Za njih so pa vseeno ljudsko smece, saj za tujce znizujejo vse mozne dohodke. Ce bi tao nasi napravili bi cse najslabsi bili. Pa sploj ne ven zakoj nasi dajo v tujini zaposlenin del otroskih, ovi pa z avstrije smeti nosijo sem. Malo poglednite darsovo bazo.

In reply to by trollbusta (nepreverjen)

Tišinčar (nepreverjen)

Te mi pa tij prinas zriktaj službo za 2K +13. pa 14. plača za delavnik 6,5 vr dnevno......ajde ka te viden biser!

In reply to by trollbusta (nepreverjen)

Viliresnik (nepreverjen)

Googel prevajalec jih je zajebo(-:

Mlinaricccc (nepreverjen)

Googel prevajalnik je velik krivec...on zj Nemška besedila.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice