Po Sloveniji danes beležimo zmerno onesnaženost zraka z delci PM10. Gre za delce, ki večajo umrljivost za boleznimi dihal, srca in ožilja ter pljučnim rakom.

Študija, opravljena v 22 evropskih mestih o vplivih PM10 na umrljivost za boleznimi pljuč, srca in ožilja, je pokazala, da je odnos med koncentracijo delcev in povečanim tveganjem za predčasno umrljivostjo linearen. 

Pri povprečni letni vrednosti PM10 40 mikrogramov na kubični meter se stopnja umrljivosti poveča za dobra 2 odstotka. In manjši ko so delci, globlje prodrejo v dihala. 

Delci, večji od 10 mikrogramov, se ustavijo v zgornjih dihalnih poteh, tisti, manjši od 10 mikrogramov, pa potujejo v spodnje dihalne poti. Delci, manjši od 2,5 mikrogramov, medtem prodrejo celo v pljučne mešičke. 

V začetku leta onesnaženje največje prav v Murski Soboti

V Uredbi o kakovosti zunanjega zraka so sicer predpisane mejne vrednosti za zaščito zdravja. Dnevna mejna vrednost denimo znaša 50 mikrogramov na kubični metrov, v koledarskem letu pa je ta lahko presežena 35-krat. 

Sobočani smo predvsem v zimskih mesecih žal izpostavljeni precej visokim ravnem, v letu 2018 pa smo omenjeno mejno vrednost doslej presegli že 28-krat.

Kot kažejo podatki Arso, je povprečna mesečna raven delcev PM10 letos na Cankarjevi ulici znašala 40 mikrogramov na kubični meter v mesecu januarju, 44 mikrogramov na kubični meter v februarju in prav toliko tudi v marcu. To je v tem obdobju tudi največ med vsemi primerjanimi lokacijami.

Nekoliko nižje vrednosti so seveda zabeležili na postaji v Rakičanu, kjer so gibale med 32 in 37 mikrogrami na kubični meter. 

Vir: Arso

Kurilna sezona še posebej težavna

Kot smo že pisali, je glavni vir delcev PM10 pravzaprav zgorevanje trdih goriv v gospodinjstvih in komercialnem sektorju, pri čemer najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave, še posebej, če v njih kurimo premalo suha drva. 

Daleč najpomembnejši vir delcev PM2.5 so mala kurišča, ki prispevajo kar 79 odstotkov k skupnim emisijam primarnih delcev, manjših od 2,5 mikrograma, sledi promet z 9 odstotki.

Pri Arsu ob visoki onesnaženosti zraka sicer svetujejo, da prebivalci z boleznimi pljuč in srca ter starejši zmanjšajo intenzivne fizične aktivnosti, predvsem tiste na prostem. Previdnost pa svetujejo tudi vsem, ki opazijo vnetje oči, kašelj ali bolečine v žrelu.

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
089 556 224 (nepreverjen)

Važno da mamo Expano

toplotna (nepreverjen)

Ite rajši župana pijtat, kelko de občina sofincejrala vgradnjo toplotnih črpalk!!
Naj ne gučij tisto cifro od Ekosklada, pove naj, KELKO OBČINA MS zraven da!!!
Aja, nega, trajnostne naložbe so šle v Expano, nej v nikše toplotne....

Naš župan (nepreverjen)

Naš župan pravi, ka je visoka umrljivost v Murski Soboti zaradi dobre hrane in pijače, ne pa zaradi prašnih delcev. Verjetno hoče, da se ne počutimo tak slabo, ko si nemoremo privoščiti dobre hrane in pijače, ker je to itak za nas boljše.

toplotna (nepreverjen)

Ja, zato je pa odpovedo ponovoletno srečanje!

Mene drega v oči samo to: toplotna košta nekje okoli 15.000 ;
če bi s 5 milijoni za expano sofinancejrali TČ po 5 jurjov /kar je tretjina cene/ - bi to bilo 1.000 toplotnih črpalk
in 1.000 smrdečih rorov v občini menje!! Če bi sofinancejrali po 2,5 jurja, bi bilo to 2.000 TČ !!!!
Zaj pa lejko v zasmrajenon lufti poleg avtoceste telovadimo v motoričnon parki!!
Za popi.......!!!

Oj-oj (nepreverjen)

To ste si zvolile

Matejko (nepreverjen)

Baokse expano kak pa ka do nekomi ogrejvanje delali. Za ogrevanje je dolzan vsak poskrbeti sam, ne de van zupan odo kurit.

toplotna (nepreverjen)

Matejko, ti si zmago!
Toplotno črpalko bi, geli, odo gor kurit!!

In reply to by Matejko (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

In pri nas še dale sekamo drejve vsevprejk. Ni važno, če se vozimo z avti za vsako figo in če ne moremo kupiti toplotne črpalke, važno je, da imamo Expano.

Sobočan123 (nepreverjen)

Ma nehajte že s temi delci PM10. Ni problem samo v kurjavi, problem je v osnovi v cestnemu prometu in industriji, ki sta največja proizvajalca delcev PM10 čez celotno leto, kurjava le doda tisto pikico na i že tako veliki koncentraciji PM10 delcev. Kar se tiče zastarelih peči, nihče v Murski Soboti ne subvencionira nakupa novih peči na biomaso, subvencije Eko sklada so blokirane z Odlokom o načrtu za kakovost zraka MO Murska Sobota. Trenutno je mogoče le subvencioniranje peči na plin v samemu mestu. Subvencioniranje toplotnih črpalk ni mogoče tam kjer občinski načrt predvideva ogrevanje na plin. Zakaj veliko ljudi kuri z pečmi na trda goriva? Očitno pozabljate novinarji, da leži Murska Sobota v eni najbolj revnih regij v državi in ima samo mesto zelo visoko stopnjo brezposelnosti (to seveda nikoli ne upoštevate pri svojih analizah). Ko bo občina omogočila subvencioniranje kurilnih naprav potem se lahko začnemo pogovarjati o delcih PM10. Do takrat je vse to brezpredmetno, ker velika večina mesta ne zmore investicije za zamenjavo kurilnih naprav.

klantoš (nepreverjen)

Nej san sobočanec,ka pa te topla voda pod sobotof, tisto se nemre nikak ponucati? Sam se segrevam s toplotno, san zadovolen, Zrak voda 11 kw, 10.000 e, minus tisočak eko sklad, pred dvema letoma, zdaj je več. Na leto potrošim okoli 800 e, pa nika ne smrdi. Pa tudi ugodni krediti se dobijo, pa roraš ne mrda skoz itd.

kurja (nepreverjen)

toplotna je rejsan fajn.je pa tu elektrika.problem je ka de sakso leto drazja.tudi vreme nan je ze pokazalo kak se lejko hitro stvar zakomplicejra ce nemas alternative.najvecji problem smo lidge sami.eni bi se tasco doj zakujrili ka njin ostane za novi iphone..

kolesar1 (nepreverjen)

Samo še nikogar nisem videl, da bi po Soboti hodil z masko čez usta in nos, kot to vidimo po TV na ulicah kitajskih mest. Očitno nikogar ne moti ta onesnaženost. Verjetno doma še kakšno vlažno bukovo prekol vrže na kurišče, da bo "bole pomale in duže gorelo".

ah ne, (nepreverjen)

mi z nagobčniki nikoli ne bomo hodili okoli!
Rajši pomremo pri 63 letih, ka še penzijskomi fondi prišparamo!

Mun (nepreverjen)

To ne drži, je pravo Jev#ek in ge mu vorvlem on je policaj v penziji zdaj pa razgledan župan.

toplotna (nepreverjen)

Še zmeraj čakan sporočilo, s kakšnim zneskom bo občina sofinancirala zamenjavo stari drveni pečij za toplotne črpalke.
Ka nišče ne vej?

Lujzekkkkkk (nepreverjen)

Naj Rudaš omeji n Pušči kujriti kable banda pokvarjena ....Of smrad zbiciklinom pa sprekico ob 4:00vgojno okoli kuč v turopolji >>>pa osebo se terbej pazit zbiciklinom ma fejst kundrave lase malo dementen lopov kak sraka.(Rudaš tvoje delo je ka zadevo sanejraš ne ka samo v obečavleš pa kaput menjaš med strakami(Levica,Lmš,daj še v stranko g.Štihca....

gostja 426 (nepreverjen)

Sobočan123, stvari so rejsan povezane, kriva sta tüdi promet pa industrija, kelko je je še sploh ostalo. MOMS se samo hvali, kak je MS zeleno mesto, ne naredi pa nič za tou, ka bi rejsan bilou. Še ovira lidi pri ton. Tisti odlok, kak fsi drügi, je sam sebi namen, ker občina niti lastnih odlokof ne izvaja, ka še te, ka bi vršila nadzor nad ten.
Strinjan se, ka je problem brezposelnost, s ten pa si lidje nemrejo küpiti boljših peči itd., ali trbej znati, ka si je dosti lidi za tou brezposelnost sami krivih. Če iščeš nekoga, ka de ti kaj doma naredo, popravo itd., ne najdeš nikoga. Liden se več ne da delati, tou je problem. Te pa se problemi kopičijo in nastane takšna verižna reakcija.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice