Aleksander Jus, pomočnik direktorja Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, je danes zjutraj za Mariborinfo potrdil, da danes beležijo že sedem potrjenih okužb.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je včeraj odjeknila novica, da so se pojavile tri nove okužbe s koronavirusom, in sicer med tremi zdravniki iz urgence, ki kažejo znake okužbe.

V enoti nujne medicinske pomoči že sedem okuženih

Aleksander Jus, pomočnik direktorja Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, je za Mariborinfo danes zjutraj potrdil, da je v enoti nujne medicinske pomoči okuženih že sedem zdravstvenih delavcev.

Direktor mariborskega kliničnega centra Vojko Flis je ob tem pojasnil, da so razmere danes nekoliko bolj nepregledne kot včeraj: »Po novih podatkih je sedem zdravnikov prehospitalne enote Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor pozitivnih. V sami ustanovi smo sprejeli vse varovalne ukrepe, ki so potrebni. Ponovno bo potrebna reorganizacija, ker je iskanje zahtevno.«

»Bolnike, ki so bili v nedeljo na urgenci prosimo, da se nekoliko bolj pozorni na svoje zdravstveno stanje in če opazijo, da se jim pojavlja bolezen, ki je podobna gripi, da gredo k svojemu osebnemu zdravniku, ker vseh stikov še nismo našli,« je še dodal Flis.

»Vsi ti zdravniki so imeli z nekom stike in tudi ti stiki so imeli znova stike z nekom.«

Flis je še pojasnil, da so »okuženi zdravniki, ki so imeli 24. junija skupen sestanek zdravnikov nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma. Na tem sestanku je bilo devet zdravnikov, sedem od njih je pozitivnih, dva pa negativna. Od teh zdravnikov so trije delali na urgenci, ampak to ni pomemben podatek. Bolj pomemben podatek je ta, da so vsi ti zdravniki imeli z nekom stike in tudi ti stiki so imeli znova stike z nekom. Včeraj smo delali cel popoldne in celo noč, a stikov je bilo toliko, da jim ne moremo slediti

»Razmere so bolj nepregledne kot marca, ko sta dva zaposlena prišla iz Italije. Takrat je bilo stikov teh dveh zaposlenih neprimerno manj kot zdaj, ko se je pahljača razširila,« je še pojasnil Flis.

Okužba najbrž prišla iz tujine, težava izpad zdravnikov

Flis je razkril, da se »pojavljajo različne domneve, da naj bi okužba prišla iz tujine. Domnevno iz Črne Gore, a se pojavljajo tudi druge možnosti.«

Če je bil stik v Črni Gori, je šlo za strokovno srečanje, kjer so razpravljali prav o problemih covid epidemije in vplivanja nanjo, je še pojasnil direktor mariborskega kliničnega centra.

»Testiranih je bilo več kot 50 oseb, pacientov in zdravstvenega osebja. Testiranja pa še tečejo in bodo ponovljena, saj je čas od nastanka morebitne okužbe prekratek, da bi se izkazalo, kdo vse je okužen,« je še pojasnil Flis in dodal, da nihče od njih ne dela v domovih za starejše.

»V Univerzitetnem kliničnem centru po koncu epidemije nismo rahljali ukrepov. Vsi ukrepi so enaki, kot med epidemijo. Vsi varovalni ukrepi so ostali in še ostajajo. Potrebna pa bo ponovna reorganizacija znotraj ustanove, ker bo ob takem izpadu ljudi, kot ga imamo sedaj, potrebno reorganizirati in zmanjšati oddelke, ker bodo potrebni zdravniki in medicinske sestre za delo na urgenci in na drugih oddelkih,« še opozarja direktor.

»Najhujše se že dogaja«

»Ko gre za zaposlene imamo velike težave. Na srečanju v Portorožu, kjer so bile štiri covid bolnišnice in kjer smo izmenjevali strokovne izkušnje, se je izkazalo, da bo pomanjkanje osebja največja težava. Nekateri morajo v osamitev, drugim pa so že včeraj bile odrejene karantene. Ampak sedaj se situacija dinamično spreminja in danes še ne bomo vedeli, kolikšen izpad bo zaradi karanten in osamitev,« je povedal Flis.

Izpostavil pa je še, da je v bolnišnici »ves čas ostalo priporočilo zaposlenim, da ne potujejo v tujino. Možnosti, da bi jim to pravno prepovedali, pa nimamo. Urgentni center zaenkrat deluje normalno, največji problem bo torej izpad delavcev v reševalnih vozilih, ki hodijo domov po bolnike. Te zdravnike bomo poskušali nadometiti s svojimi zdravniki, a to pomeni izpad pri nas.«

»Najhujše se že dogaja, zato odpiramo covid oddelek. Zaenkrat bolnikov, ki bi potrebovali bolnišnično zdravljenje, še nimamo. Seveda, pa je potrebno počakati vsaj sedem dni, da bo vidno, kako se bodo te okužbe gibale in kako se bo pri okuženih kazala bolezen,« je pojasnil Flis in dodal, da eden izmed okuženih »kaže resne znake bolezni, preostali pa zaenkrat ne in upamo, da bo tako ostalo.«

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jurij (nepreverjen)

Ja ti vnosi so bli pričakovani,saj nekateri zdravniki niti ne znajo slovensko,pomagajo si s tablico,katastrofa...če bojo podcenjevali viros ,bojo jeseni z gripo velika umrljivost vseh starostnih skupin.,saj nasa drzava ima lepo tranzitno lego,kakor po kopnem tako na nebu....

stric feri (nepreverjen)

Sedaj se je POTRDILO, kdo prinaša virus v Slovenijo !!!

Tudi "na Jesenicama", pred slabim mesecem vemo kdo ga je prinesel.

In spet bo trpel delaven človek in gospodarstvo !

In Hojs, namesto, da bi delal red, raje stisne rep med noge in odstopi.

čarni vrag (nepreverjen)

Tij si skaus tak dosaden ale samo takrat ko obisces svojega brata iz ormoza in mu vecer pred esmeraldo pocuzas..

In reply to by stric feri (nepreverjen)

Starejše novice