Okužb s covidom in različice omikron je v zadnjih dneh vse več. S tem je tudi večje število karanten in izolacij med zaposlenimi v zdravstvu. Smo vrh okužb že dosegli? To pravi direktorica ZD Murska Sobota.

Zaposleni v celotnem zdravstvu so po dveh letih vsakodnevne borbe s covidom že izčrpani. Dodatni izpad kadra je prinesla nova različica virusa.

»Pri nas delo še poteka nemoteno v vseh enotah. Tudi če posamezne ambulante v posamezni enoti zapremo, potem nekako omogočamo nadomeščanje.

Lahko bi rekla, da je to že kritična številka, ampak nismo še opazili potrebe, da bi morali določene dejavnosti popolnoma zapreti ali pa organizirati na drug način,« pravi Edith Sapač Žižek, direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota.

Različica omikron

Za katero vrsto virusa oziroma različico gre, spremljajo epidemiologi. V zdravstvenih domovih tako ne delajo izolacije posameznih podvrst virusa, tam le dokazujejo prisotnost virusa.

»Kar je pa drugače od prejšnjih različic pa je to, da je več virusa, bolj je nalezljiv, hkrati pa je klinična slika blažja kot je bila pri kakšni drugi različici.

To opažamo po tem, da je manj pregledov, ljudje so manj hudo bolni, hkrati pa je manj napotitev v bolnišnico iz naše strani,« pojasni Sapač Žižek.

Kdaj bo vrh okužb?

Epidemiologi si niso enotni, kdaj naj bi bil vrh okužb oziroma ali že je. Tudi direktorica soboškega zdravstvenega doma upa, da bo kmalu življenje v Sloveniji postalo normalno.

»Nam so nekako vrh napovedovali konec januarja oziroma zdaj v teh prvih februarskih dneh. Delo pa je trenutno bolj obvladljivo zaradi spremenjenega načina testiranja.

Nekako se nam zdi, da bi to zdaj lahko bil vrh okužb, po katerem pa seveda pričakujemo izboljšanje in vrnitev v normalno stanje,« zaključi Edith Sapač Žižek.

Glede na to, da je po zadnjih podatkih NIJZ v Sloveniji trenutno skoraj 195 tisoč aktivnih primerov okužb s koronavirusom, lahko le upamo na strm upad novih primerov. 

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
8978567657543534 (nepreverjen)

SEVEDA DA NE SAJ SE PA GRE ZA PREHLAD NATEG I PREVARO!

omojbog (nepreverjen)

Nafci se pisati nepismeni bebcek! Kaksni bogi morejo tvoji starsi pa sorodniki biti ka so stepli gor taksnoga idiota

In reply to by 8978567657543534 (nepreverjen)

marjeta g (nepreverjen)

😂FACEBOOK ZRAVNIK😂

In reply to by omojbog (nepreverjen)

Lkjhh (nepreverjen)

Poznamo jih, :) so prejeli Jabolko navdiha ali izdiha od Borcija. Kdo so si pogooglajte.

In reply to by marjeta g (nepreverjen)

66543 (nepreverjen)

Okuzba se ne pomeni, da si bolan, kvecjemu da te posljejo na prisilni dopust, beri karanteno.
Ocitno ima ZZZS veliko eur za potalat.

09po90 (nepreverjen)

Se spomnite tistega PCT pravila, kjer so cepljeni kljub pozitivnemu testu lahko hodili naokoli brez karantene?
Zakaj potem zdaj el president ne more priti na sodišče, če je cepljen?

. (nepreverjen)

Daj ne bluzi pozitivni so sigdar meli pravilo izolacije ne glede cepljeni ali nej.

In reply to by 09po90 (nepreverjen)

Starejše novice