V okviru 54. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA so v Gornji Radgoni okronali tretjo Medeno kraljico Slovenije.

Kmetijski minister Dejan Židan in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč sta krono na glavo poveznila Mateji Šoštarič iz Lukavcev v občini Križevci pri Ljutomeru, ki je tako nasledila Mojco Čerpnjak iz Peskovcev.

Prvič pa so tokrat razglasili tudi medeno princeso, in sicer Dijano Božič iz Maribora, ki bo kraljici pomagala pri njenih številnih obveznostih.

Do prestola z znanjem in ljubeznijo do čebel

Kot je dejala vodja strokovne žirije za izbor Medene kraljice Tanja Verhovnik, sta se obe kandidatki, ki sta se potegovali za naziv Medena kraljica Slovenije, izkazali s čebelarskim znanjem ter ljubeznijo do narave in čebel. S tesnim izidom 655 točk proti 647 točk je zmagala Šoštaričeva, ki ji je prestol prinesel njen odlični komunikativni nastop in retorika.

»Prav obe izbranki verjameta in zaupata v slovensko čebelarstvo in slovenski med ter sta si za svoj mandat zadali cilj osveščanja o prednosti lokalno pridelanega medu, promocijo in širitev čebelarstva,« je povedala Verhovnikova.

Nakit in lento, ki ju nosi Medena kraljica Slovenije, krasijo čudovite klekljane čipke, ki so jih prav za ta namen ustvarile in podarile klekljarice iz Pomurja.

Podelili tudi priznanja

Ob dnevu čebelarstva na letošnjem sejmu AGRA so bila podeljena tudi priznanja 14. ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo.

Na ocenjevanju v Gornji Radgoni je sodelovalo 48 čebelarjev z 69 vzorci medu iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške in Madžarske. V navzočnosti kmetijskega ministra Židana, predsednika Čebelarske zveze Noča in članice strokovne komisije Lidije Matavž je priznanja podelil predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.

Prvaki vrst so proizvajalci medu:

Krešimir Stjepan Črnila – Maruševac na Hrvaškem (akacijev med)

Jože Kramberger – Spodnji Ivanjci (cvetlični med) 

Jožef Knez – Radlje ob Dravi (gozdni med)

Gozdni med čebelarja Jožefa Kneza iz Radelj ob Dravi je prejel naziv Šampion.

Čebelarstvo Slovence združuje

Govorci na slovesnosti so pohvalili dobro sodelovanje s čebelarji, Židan pa je še izpostavil, da tematika čebel združuje ne glede na politično pripadnost.

»Sem minister za kmetijstvo, sem pa tudi politik; vendar kadar se pogovarjamo o čebelarstvu in projektih v čebelarstvu, smo vsi samo Slovenci,« je dejal minister, ki je prepričan, da v čebelarstvu ni ovir in razlik pri sodelovanju ter da na tem področju nastopamo enotno kot Slovenci.

V Gornji Radgoni so sicer spregovorili tudi na temo projekta Svetovni dan čebel, kjer so izpostavili pomen čebelarstva, podrobneje pa so opisali pretekle aktivnosti v povezavi z razglasitvijo 20. maja za svetovni dan čebel pri Združenih narodih ter prihodnje tehnične naloge, ki še čakajo Slovenijo za dosego tega cilja.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dr.Mrazzzzzz (nepreverjen)

Kak te ni sram gospod židan,ti si tisti kateri je odgovoren za največji poboj čebel v zadnjih treh letih..,Ti si tisti moralni gnoj kateri si se prodal korporaciji monsanta in dovolil sejanje njihovih satanskih semen na naših tleh...Če te dobimo v Prekmurju,bomo te drugič nafutrali z monsantonovimi izdelki,te boš valda ugotovil kako so se počutile tiste čebele katere si ti ubil!

pozorni (nepreverjen)

Ka se pa tijska se posejdi tej svinjsko govenski "strokovnjak". Ge bi se rajše skrio.

Starejše novice