Takšni so pogosto prizori ob javnih zbiralnikih ločenih odpadkov v Murski Soboti. Smetišča so gotovo odraz naše kulture, zamisel z ekološkimi otoki pa se v praksi, kot kaže, ne obnese najbolje. Zato se obetajo spremembe.

Ekološki otoki oziroma zbiralnice so posebni, na javni površini urejeni prostori, namenjeni ločenemu zbiranju odpadkov, kot so mešana embalaža, papir in karton ter steklo. Običajno se nahajajo na prebivalcem kar najbolj dostopnih točkah, žal pa to pomeni, da so tudi precej na očeh javnosti.

V primeru površno odvrženih odpadkov, neodgovornega smetenja ali preredkih odvozov tako hitro pride do skrajno neprijetnih prizorov, ki odbijajo ne le prebivalce, temveč tudi obiskovalce mesta. Iz ekoloških otokov, ki naj bi bili rešitev za okolje, smo torej naredili problem

Občani na težave v Murski Soboti opozarjajo že na družbenem omrežju Facebook. Priložena fotografija denimo prikazuje stanje na Lendavski ulici v soboto zjutraj.

Facebook (MURSKA SOBOTA GNES)

Po pozivih k ureditvi so se odgovorni resda odzvali in večji del smeti pospravili, toda še zdaleč ne gre za edini primer. Podobno stanje je na primer še na zbirališču ob Zdravstvenem domu Murska Sobota.

Facebook (MURSKA SOBOTA GNES)
Facebook (MURSKA SOBOTA GNES)

Na ekoloških otokih kmalu le še steklo?

Na problematiko so na zadnji, tretji seji mestnega sveta opozorili mestni svetniki. Vlasta Veren in Brigita Perhavec sta še posebej izpostavili porazno stanje ob križišču na Grajski ulici, v neposredni bližini otroškega igrišča, gradu in zdravstvenega doma ter v Rožnem naselju, v okolici Osnovne šole III Murska Sobota.

Ker ob obupnem smradu odpadki predstavljajo tudi potencialno higiensko tveganje, sta pozvali k ukrepanju oziroma iskanju ustreznih rešitev. In te so, kot kaže, že na vidiku.

Kot je na seji mestnega sveta 14. februarja povedal župan Mestne občine Murska Sobota, Aleksander Jevšek, gre za stalno vprašanje tudi v krajevnih skupnostih, ki so v nekaterih primerih celo že same ukrepale.

Zato razmišljajo o umiku ekoloških otokov v obstoječi obliki in predvidoma bodo na teh lokacijah ostali le še zbiralniki za steklo.

»Zaradi tega smo za naslednjo sejo mestnega sveta pripravili spremembo odloka in bomo pustili na ekoloških otokih samo steklo – vse ostalo brišemo,« je dejal Jevšek. 

Kot dodaja, pogodbeni partner, ki ima z občino sklenjeno koncesijo, sicer zagotavlja, da smeti ob prejemu obvestila tudi odpeljejo, vendar pa ugotavljajo, da se sistem v praksi ne obnese.

Odpadke bomo v primeru umika ekoloških otokov seveda še vedno lahko odpeljali v zbirni center.

S spleta

Komentarji (27)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gost1 (nepreverjen)

In ka do te s ten rejšili, ka do odstranili zabojnike? Pomoje nika, samo še več smeti de se po šumaj nabiralo, kak že zaj. Kak je lejko površno odlaganje smeti poleg zabojnika, či je zabojnik že napunjeni do daske? Kama te naj smeti odložiš? Nazaj domov boš si jih neso? Boukša rešitev bi te valda bila, ka bi bole pogosto praznili te zabojnike ali ka?

Prekmurje v pr… (nepreverjen)

Kdo iz sebe budalo dela..ko so pa zabojniki polni...in to..ZA LOČENE ODPADKE ZA KATERE DOBIJO PLAČANO, KO PRODAJAJO.

NE SE DEKAT BUDAL.

tt (nepreverjen)

In kdo je kriv da so zabojniki polni in morajo ljudje okrog njih odlagati odpadke??? A so za to krivi ljudje ki tam odlagajo odpadke, ali pa tisti ki preveč poredko praznijo te zabojnike ki so namenjeni odlaganju teh odpadkov???

Domorodec (nepreverjen)

To je eden od najbolj perečih soboških problemov, a se pristojni z njim očitno ne ukvarjajo....če bi se samo sprehodili po mestu, bi jih moralo boleti oko in peči vest! Ekološki otoki so odraz naše skupne kulture, tistih, ki so načrtovali te nefunkcionalne in že na oko grde otoke; tistih, ki jih plačujemo za odvoz smeti, pa to delajo kakor se jim zdi, predvsem pa bolj po nekem neprilagojenem urniku, kot pa po dejanskih potrebah ( Komunala); in tistih, ki odlagamo smeti, pogosto brez izbire v prenapolnjene posode, v katerih se znajde marsikaj. Res smo sokrivi, ker slabo ločujemo in odmetavamo smeti, kamor ne sodijo, samo, da se jih rešimo s čim manj napora! A vseeno bolje, kot pa odmetavanje v naravo...tisto je seveda najslabše! Ne vem, kašni učinki so od dela komunalne inšpekcije...a jo sploh imamo? Vsekakor pa bi občina morala bolj resno zagristi v ta problem, saj ne gre za raketno znanost! Ampak vedno pride kaj vmes, a ne? Sedaj že ne bomo, so evropske volitve.....Pa kaj bi mi urejali v Evropi, če še domačega praga ne znamo pomesti? Hic rhodus, hic salta!

gost1324 (nepreverjen)

Slovenski način reševanja problemov z odpadki - odstranimo zabojnike pa več odpadkov naenkrat nede? Neje bole problem ka VI ne opravljate dela za katerega ste od nas plačani?

tuncika

Kamere...……….kaaaaaaaaaaamere,,,,,,,,,,,,in potem plačilne liste in položnica----------

tt (nepreverjen)

Kamere??? Zakoj??? Zato ka ljudje odlagajo smeti tja kje jim je mesto??? Saj so pa nej oni krivi če tak poredko praznijo te zabojnike! Jao ej, malo razmisli ka šče napisati, prle kak opet napišeš kakši glupi komentar...

In reply to by tuncika

vodka (nepreverjen)

Nekaj je zaradi kulture oziroma nekulture, nekaj je zaradi redkega odvoza smeti, nekaj pa je zato, ker gostinski lokali mečejo steklenice na te otoke namesto, da bi imeli svoje kontejnerje za steklo.

Za napredek (nepreverjen)

Ka pa pijšete se poprejk, teh otokov nej trbej sploj, sakši keri živij v bloki ma za smetij prostor ge so zabojniki pa tou plača. Narod je pa itak nemaren tou se vijdi na sakošon koraki.

In reply to by vodka (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Prav za prav maš prav ali, če so že te otoki te naj skrbijo za njih. Postaviti otok pa nej fkraj voziti smeti je nej podobno nikomi.

In reply to by Za napredek (nepreverjen)

ka te briga (nepreverjen)

za lendavsko lejko poven ka nema vsaki blok kontejnera za steklo. standard so papir, embalaža, biološki in "ostali". kama te naj steklo nosin? k tebi domov?

In reply to by Za napredek (nepreverjen)

car (nepreverjen)

To mate vse čas raziskat mene samo zanima ,kako pa lahko parkirajo po pločnikah proti železniški postaji..

kiflen (nepreverjen)

ka ste dosadne s tejme kontejnerame.. naj van še 2 kontejnera pripelajo pa malo bole pogosto odvažajo pa problem rešen... ene be že kamere pa položnice pa zatvore.. prizadete narod...lejko se pa kere od vas blokašov tude malo prigne pa pobere kakšno smet.. ale van slučajno krona z glave spadne ?

jiki (nepreverjen)

Kelko je pijancof na Lendavskoj?

jao (nepreverjen)

budale ka pa či bi bole pogosto odvažali ? ker to izgleda samo puno...

rhrhrh (nepreverjen)

Ges tu vijden voljo lidij do ločevanja ampak nega pravočasnih oz. bolj pogostih odvozov. Tudi v moje vejse kda pelan ločevat je skoraj vedno vse puno in ja nažalost fuknen steklo v vrečki paulek doj. In preden se nešče jave nej nemo se vozo 30 minut okaule pa glejdo ge je fraj ka steklo not fuknen.

Soboški prdec (nepreverjen)

Zdaj te soboške podgane uživajo .

gost1324 (nepreverjen)

Soboške podgane odijo na Sočno vilico.

In reply to by Soboški prdec (nepreverjen)

Mr. XXX (nepreverjen)

Ni problem ce se odstranijo ekoloske otoke, mo pac dale metale vse vkuper v ostale odpadke.
De pac komunala/saubermacher v minuse, glede na to ka se na ekoloskih otokaj zberajo vecinoma surovine za ponovno predelavo kere komunala/saubermacher dale PRODAJA!
In okolica ekoloskih otokov je nej odraz prebivalcov ampak upravljalcov, je po slikar lepo razvidno ka so kontenere pune, visek surovin pa je odlozene v blizine PUNIH kontenerov!

eden s prešernove (nepreverjen)

zokoj na Prešernovi nega več kontejnerof za embalažo in papir?!

genski (nepreverjen)

Ka pa, če bi narod malo bole gledo na to ka bi sami čim menje odpadkov meli? Tudi, če bi van sakši den odpelali smeti bi tej kontejneri vedno puni bili. Katastrofa kelko odpadkov proizvajamo dnevno. In nišče se glede toga ne sekejra, vsi samo nekše druge razloge iščete, samo pri sebi si nešče ne razčisti.

BOŽO1 (nepreverjen)

kak bi čimmenje meu odpadkov?
vej pa gesti in piti moram!
ka naj embalžo pogen??????

In reply to by genski (nepreverjen)

bulii (nepreverjen)

Naši pejnezi za obravnavo odpadkov so odišli v Mensano ...

čarni vrag (nepreverjen)

Prava policajska rešitev. Zato, ker zbiralnike preredko praznijo jih bodo ukinili. Eden od vzrokov za pune zbiralnike so PET steklenice. Ljudem se ne da, da bi steklenico zmučkali pa je kontejner hitro pun. Tam kjer so pametnejši, recimo na Hrvaškom, dobi prinositelj za vsako flašo malo odškodnino, zato tam flaše ne ležijo povsod kak pri nas. Seveda smo mi najpametnejši na sveti in okolici, zato pa je kak je. Ka lejko pričakuješ v državi, kjer se policajski šefi pa tožilke vozijo okoli mrtvo pijani.

PekinškaPatka (nepreverjen)

No, pri nas so ekološke otoke ukinili že pred časom in s tem naredili kar precej zmede. Vsak vhod(!) mora imeti ustrezno (po njihovem izračunu) posodo za mešane odpadke, embalažo, steklo, biološke odpadke in papir. Seveda bloki niso bili grajeni za tako količino posod, posledično so kesoni in posode postavljeni kar na pločniku pred vsakim vhodom. Tako, da morajo pešci hoditi en za drugim po pločniku. Ko račke. Ful so rešili problem, namesto na ekološkem otoku, so zdaj smeti pred vsakim vhodom.

zeleni martinček (nepreverjen)

Bolj pogosto odvažanje odpadkov!

krščen matiček (nepreverjen)

ekološki otoki se nikjer ne obnesejo, ljudem se, če za to niso osebno zadolženi, fučka, vrže, kjer pade, komunalci pa bi na "otokih" lahko večkrat praznili kontejnerje, po vaseh, kjer so ukinjeni ekološki ptoki in urejeni zbirni centri je bistveno več reda

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice