Okoljsko poročilo naj bi ugotavljalo, da bi gradnja hidroelektrarne Hrastje - Mota imela prevelik vpliv na varstvo narave in voda.

Hidroelektrarne na Muri zopet dvigajo prah. Že prejšnji teden smo v prispevku »S Pomurci bo malo težje, ampak bomo že pometli z njimi« poročali o tem, da naj bi odgovorni skušali prikriti skupne vplive vseh predvidenih posegov na reki Muri. Po poročanju časnika Večer pa naj bi že okoljsko poročilo o vplivu gradnje hidroelektrarne Hrastje - Mota na okolje ugotavljalo nesprejemljivost gradnje. Ta naj bi imela prevelik vpliv na varstvo narave in voda. 

Dokazati bi morali, da je korist večja od škode

Okoljsko poročilo, ki je pogoj za izdajo državnega prostorskega načrta, je za vpliv na okolje ocenilo z oceno D. Ta pomeni, da ima poseg bistven vpliv na naravo, ki ga ni mogoče zmanjšati z omilitvenimi ukrepi. Investitor, Dravske elektrarne Maribor, bi tako moral dokazati prevlado javne koristi investicije nad javno koristjo doseganja dobrega stanja vode in ohranjanja narave, da bi mu izdali gradbeno dovoljenje. Ali z drugimi besedami, morali bi dokazati, da je korist hidroelektrarne za javnost večja od škode, ki jo bo ta naredila v okolju.

Poročilo še ni potrjeno

Okoljsko poročilo sicer še ni potrjeno, saj je rok za potrditev poročila konec januarja, a naj bi številne institucije in službe, ki morajo podati mnenje k obsežni dokumentaciji, prosile za podaljšanje roka za potrditev. Hkrati naj bi bilo pe precej nejasnosti o vplivu hidroelektrarne na podzemne vode v Pomurju. Slednja je že sedaj namreč težavna v sušnih obdobjih.

Bodo poročilo izpodbijali?

Kljub temu, da okoljsko poročilo še ni bilo potrjeno s strani številnih institucij in služb, to naj ne bi moglo spremeniti dejstva, da je projekt nesprejemljiv z vidika doseganja dobrega stanja voda in ohranjanja narave, še poroča Večer. Poročilu bi lahko ugovarjali le z izpodbijanjem nestrokovnosti, a je tudi to malo verjetno, saj so mnenja izdelale inštitucije z visoko strokovnim kadrom.

S spleta

Komentarji (70)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

ha ha ha,kaj zdaj pravi oni,zdaj bo še malo težje...

Mura je večna (nepreverjen)

Odločno podpiram najmanj 5 močnih elektrarn na reki Muri

In reply to by Gost (nepreverjen)

Gost (nepreverjen)

Naj zdaj pride tisti zaposleni na Ministrstvu za infrastrukturo malo v naše kraje,da bomo malo pometli z njim tu pri Muri po koprivah.

gostitelj (nepreverjen)

TUJEGA NOČEMO,SVOJEGA NE DAMO.Naj reka Mura ostane NEDOTAKNJENA.

VODNI (nepreverjen)

pa kaj res morajo v prekmurju ziveti taksni bumbarji pa ekologi pa nevem kaj vse? kdo jim sploh dovoli da si izmišljujejo kakšna škoda bi bila...avstrijci imajo veliko elektrarn na Muri mi pa ne moremo imeti ene? ka bi mu tistega ptiča v rit potisnil...

Vipko
Wizeman

Pa rejsan, ka morejo živeti eti takši bumbari, šteri skrbijo (tudi) za tvojo rit, čiglij, ka si toga ne zaslüjžiš? Razmin nekoga, ka je pač nej prouti gradnji elektrarn. Dobro, je pač nej zadosta razgledani pa poučeni v toj smeri. Ali pa njemi je fseeno. Nikdar pa nemo razmo genijalcof, šteri si ŽELEJO ELEKTRARNE NA MORI. Želejo si jih. Sveta mati pomagavka. Pa ka za boga mijloga tij pričaküješ, ka boš meu od elektrarne na Möri? Šenki elektriko? Dobro plačano slüjžbo? Fsesplošen gospodarski razcvet? Ali bi pa samo rad žijvo v "razviton" svejti. Oprosti, dečko, ali za mene je degradejrano območje nej nikši razviti svejt. Či se ti že tak touži po industriji, vejpa idi v te raziti svejt, pa njaj nas zabačenezaostaleže, ka v meri prnejmo eti v toj še kelko telko neokrnenoj pokrajini.....

In reply to by VODNI (nepreverjen)

Tujec 2

Novinar, ki je pisal ta sestavek, bi lahko oziroma bi moral napisati, kdo so te " visoko strokovne " inštitucije. Članek, ki ne pove vsega, je slab članek ! Je to zaradi nestrokovnosti ali je to namenoma ? Če nekdo dela neko delo, naj to delo opravi kot se spodobi ali pa naj to delo pusti, če ni sposoben zanj.

janez.gomboc (nepreverjen)

Res ne razumem zakaj ekologi (ljudje, ki pač nimajo normalne službe )zavirajo prihod VODNE elektrarne...elektrarna bi prinesla več dobrega kot slabega...

Vipko
Wizeman

A idi, tou si zaj tij ocejno tak prej palca? Ka pa či si se zmejšo, ka pa te? Ta napaka je žal nepopravljiva in trajna, se toga zavedaš? Je vrejdno raskejrati?

In reply to by janez.gomboc (nepreverjen)

gostitelj (nepreverjen)

Pa pojdi V Avstrijo živet. Naredi si uslugo in si kupi hišo ali stanovanje blizu elektrarne, VODNI

Tujec 2

janez.gomboc, zato, da dobro služijo na račun nekaterih nevednih Prekmurcev !

Vipko
Wizeman

Ge san te meu za čednejšoga. Povej mi, s čen pa te nišče, što se čejše v svojon prouston cajti, pa na lasten račun, ka bi nan pa našin zanamcan tüdi ešče kaj zdrave narave osalo slüjži na račun nevednih Prekmurcof. Glij nevedni Prekmurci (žal) majo (mate) največ od toga. Je že tak, ka so na kunci tüdi tisti, šteri sijlijo v nesrečo nevede pa nehote pred touf nesrečof obvarovani, pa se toga niti ne zavedajo in zatou ne pokažejo nikše hvaležnosti. Ešče več - drgouč do palik sijlili v nesrečo, pri ton pa ešče plüvali po tisti, šteri so jih pretuten obvarovali nesreče. Dobrouta je pač sirouta, na vöke je tak bilou....

In reply to by Tujec 2

Gost (nepreverjen)

Zakaj Tujec, zakaj in predvsem kako nekateri služijo na ta račun??? Prosim razloži mi to tvojo že večkrat uporabljeno izjavo. Služili bodo kasneje drugi in se nam smejali, ko bodo pod mizso sklepali posle za prodajo elektrike.

gostitelj (nepreverjen)

HE nam ne prinese nič drugega kot samo večjo populacijo komarjev. Hočete,da nas komarji pojejo?

Olosh (nepreverjen)

Oleee!!! Naj ostane tak kak je...Ne nucamo elektrarne in nej posega v reko, kera je ena izmed redkih, ka je še ohranila svojo identiteto!

@VODNI daj prosin te lepo, te pa idi pa delaj. Če ne bi bilo ekologof sonca gnes dene nebi vido, fabrike pa bi še vedno kurile na štajnkol. Mater ste eni omejeni v toj glavi.

@Tujec2 tebi pa namenin samo to: hahahahahahhahahahahahahahaha, in your face!

Tujec 2

Gost, kaj ti misliš, da so takšna poročila in razni drugi elaborati, " svetovanja ", predavanja in slično zastonj ? Da to ti " ekologi " in " naravovarstveniki " to delajo zaradi dobre volje in ne za denar ? Gospa Nataša B. se je sama tu na portalu 11. 1. 2017 hvalila kako lahko dobro živi na račun " teh predavanj ". Človek več beri, da boš kaj vedel ! Pa nočem biti žaljiv.

Vipko
Wizeman

Človik, pa tij si lejvonazorski, kelko san do zdaj lejko eti po tej forumaj razbrau. Pa kak lejko nasedaš na tou kapitalistično propagando, ka je tisti, šteri se čejše za obče dobro pa prouti izkoriščanji v resnici podküpleni? Lidge, šteri se borijmo za čisto naravo pa za vekše socialne pravice smo nepodküplijvi. Zatou, ka znamo, ka je samo ena Zemla, pa ka mamo samo eno živlejnje. Pa ka mamo potomce, šterin mo zapüjstili pekeu, či nemo stavili te norije. Bi bil tij pripravleni šeftati s tejmi vrednotami? Jebeš pejnez, či ti je tvoj život pa život potomcof v kurci (pardon za slikovito izražanje).

In reply to by Tujec 2

Gost (nepreverjen)

Ok, verjamem ti... In kdo to plačuje potem tem ljudem??? :) Kdo plačuje tebi?

Tujec 2

Olosh, s svojim pisanjem si že večkrat dokazal, da nisi najbolj brihten. Tudi takšni, kot si ti, morajo živeti. In nisi si sam kriv, da si takšen, kot si. Mati narava ti je to dala.

Tujec 2

Gost, mojo pokojnino izplačuje pokojninski sklad, v katerega sem vplačeval 42 let.

Gost (nepreverjen)

Tisto vprasanje, ki se navezuje na doticno temo si pa preskocil, prav tako nisi odgovoril na vprasanja, ki sem ti jih zastavil v prejsnjem pripevku na temo he.

okoljevarstvenik (nepreverjen)

Od gdaj pa imate MURO za svojo ? Ni to državna last ? Jas imam 3 šume ob Muri in si je ne prisvajam in prav je da se nekaj naredi na Muri. Jas bom jim dal predlog da kupijo moje tri parcele dve sta v tej bližini ni problem vi pa si žabe in komarje nesite domov niti nimate pravice hodit po tujih parcelah.

Vipko
Wizeman

Fse vredi? Čida je pa te država?

In reply to by okoljevarstvenik (nepreverjen)

Goubec

Prodaj te trij šume pa si pamet küjpi.

In reply to by okoljevarstvenik (nepreverjen)

Gost (nepreverjen)

okoljevarstvenik, malo si prečitaj zakon o gozdovih, 5. člen.

Tujec 2

Gost, za moje pisanje na portalu me ne plačuje nihče ! Če si to mislil. Gostov je na portalu veliko, zato ne morem vedeti, kaj ti mene sprašuješ. Daj si nek vzdevek, da bom vedel, da si to ti, pa lahko debatirava. Kdo plačuje te " naravovarstvenike " sem se tudi sam vprašal in javno sem to vprašal na portalu, a mi ni nihče odgovoril. A nekdo jih očitno plačuje. Kakšni lobiji za druge vrste pridobivanja elektrike, lastniki zemljišč ob Muri, občine, država, ........ Ne vem, ugibam. A verjamem gospe Nataši, da od tega dobro živi, ker je na mojo provokacijo to sama priznala na portalu.

Olosh (nepreverjen)

hahahaha, Tujec2 ti samo živi v svojon bednon škodoželjnon narcisoidnon prepričanji :) Vsi znamo što si pa ka si, tak ka se več ne trudi olepševati toga z nekšimi lame komentarji. Vsi pa znamo ka pišeš pod več vzdevki, na več različnih IPjih in sam sebe šopaš s plusi, pač narcisek ka moreš drugo :)

In ja: In you faaaaaaaaaace!!!

sumič (nepreverjen)

Ges bole mislin ka zagovorniki gradnje HE služijo s ten nej nasprotniki. DEM že več lejt prek sponzorskih sredstev podkupuje razne lokalne športne klube, gasilce, organizatore veselic in ostalih prireditev.... in potem lejko računajo na podporo takših omejencov keri brez sakšoga čednoga argumenta in iz čiste hudobije in nerazgledanosti navijajo za postavitev HE. Ne razmin lidij keri podpejrajo uničenje določenoga naravnoga habitata iz razloga ka prej tisti ka se zavzemajo za ohranitev toga habitata zaradi toga masno služijo. Ka je z vami lidje naroube? Če ste določeni podkupljivi in vodljivi, te tou še ne pomeni ka smo vsi takši.

Gost (nepreverjen)

Znate ka je v Soboti društvo štenkašov,ka si tujec ti tudik član ali pa si že predcednik.

Tujec 2

Olosh, ne piši v množini ! Če si ti betežen in imaš privide, niso betežni vsi, ampak samo ti.

Tujec 2

Gost, že dugo san predsednik. Ka te ti tou ne znaš ?

Olosh (nepreverjen)

Kakše privide? Daj ne slepi se butec no :) Saj pa folk zna čitati in vrvli ka se tvojin komentaron folk najbole posveti :)

pink panter 13 (nepreverjen)

Najprej nejsan strokovnjak pa nemo razglablo o rentabilnosti elektrarn, samo me pa moti ka navelko razglablate kak bi se uničililo prvotno stanje reke.Muro so uničili da so jo dali v strugo. Pred sto let je bila poplavna reka z poplavnimi območji in polnimi rokavi in primerna tak za ribe kot ptiče. Danes ko je v strugi so rokavi prazni kar pomeni da praktično drstišč ni in je s tem podtalnica nižja za meter. In največji problem je v tem da kmetijska zemljišča ki so nastala ob izsušitvi bodo nazaj poplavena, pa seveda plauba po reki bo otežena. Ekosistem bo pa sigurno boljši, ker bo več vode in počasneje bo odtekala. to je moje mišljenje...

Tujec 2

Olosh, daj ne seri ga, no. Tak sem popularen, da me vsi čitajo ? To ne morem verjeti . Si ti prepričan, da je res tako ?

glavca (nepreverjen)

zaj ka nede elektrarn na Muri de te srmaček zgujbo eno službo: http://www.24ur.com/novice/slovenija/slovenski-super-uradnik.html

itak njemi še tri ostanejo ;)

gostitelj (nepreverjen)

Več poplavljenega zemljišča več komarjev.

Olosh (nepreverjen)

Popularen? Kak si pa zdaj lejko s toga tou razbral? Čitajo tvoje butaste izjave in se tomi smijejo.

Tujec 2

Olosh, vej pa ti si to napisal. Znaš, da sem počaščen, da ljudje takoj, ko vidijo moj vzdevek, hitijo brati, ker jih zanima kaj je stari zopet napisal. Ne pozabi za mene glasovati, ko bodo izbirali najbolj popularnega komentatorja na Sobotainfo.

Tujec 2

Olosh, lepo je, da se ljudje smejijo. Veš ti, da je smeh pol zdravja ? Ne samo popularen, tudi za zdravje ljudi skrbim.

Gost (nepreverjen)

Samo tebi se ne smijejo zaradi toga ka bi biu zabaven ampak zatou ka si blentavi. S ten se pa ges nebi glih neka dosta hvalo.

Tujec 2

Gost, pameten človek se blentavemu človeku ne smeji. Kako je zdaj s tvojim smehom ?

Olosh (nepreverjen)

Kakši lolek :) Ajd Tujec2, hočemo još! :)

Tujec 2

Olosh, glej, ti bom pošteno napisal. Ne bi te rad predolgo zadržal na portalu, ker ne boš nabral dovolj starega železa, pol pa za cigarete ne boš imel, in bo hudič pri kuči. Pojdi zdaj iskat in pobirat, ko je še svetlo, pa bova zvečer, ko bo tema, kakšno rekla. Še to, spoštujem vsako delo, vsi pač ne moremo delati enakega.

Olosh (nepreverjen)

Kontradiktornost v enon komentari :) Toga si itak sposoben samo ti :D Na eni strani se delaš norca iz lidij ka nabirajo staro železo (v tvojih očeh ipak luzeri in ničvredneži - to ka si v bistvi sam), na drugi strani pa tupiš kak spoštuješ vsako delo :) Daj strezni se lolek, ker zdaj pa že krepko nakladaš. Kakšen človek, nemren vrvati...

Tujec 2

Olosh, ti si to zapisal, kar ti misliš. Drugič, ko bom imel več časa, ti bom zraven še narisal, ker vidim, da zapisanega ne razumeš in si razlagaš po svoje. DAJ MI STAVEK NAPIŠI, KJER SE JAZ DELAM NORCA IZ LJUDI ! Ajd, da vidim.

Olosh (nepreverjen)

Čuti!

Tujec 2

Olosh, nisi doma, da boš tako grdo zapovedoval. Kako te žena takega ( s prostaškim vedenjem ) sploh lahko prenaša ? Moral bi ti moji sosedi to reči, bi ti videl vraga.

Olosh (nepreverjen)

San ti pravo ka čuti! Ali boš dale lapo?

Tujec 2

Olosh, kaj ti misliš, da sem tvoj kužek, da mi boš zapovedoval, in, da te bom poslušal ? Bom ti svojo sosedo poslal, pa njej povej čuti, če boš upal. Tej boš potres 10. stopnje na svojem telesu čutil.

Olosh (nepreverjen)

Tij si betežnik!

Tujec 2

Olosh, zakaj se potem z mano ukvarjaš ? Sem vedel, da bo hudo. Že je kriza nastopila, ker je cigaretov zmanjkalo. Če bi se lepše obnašal, bi ti moja soseda kakšno škatlo cigaretov posodila. Tak pa ......... vidiš kaj jezik napravi.

Gost (nepreverjen)

Preživel celo otroštvo ob Muri, pa mi ni jasno, kje živitetisti, ki komentirate, sebunite, protestirate... Reka Mura je regulirana že desetletja, vse tiste pravljice o neokrnjeni naravi so malo "glupe". Ne samo, daje regulirana, SLABO regulirana je, zato se struga neprestano poglablja in to povzroča vedno večje nihanje podtalnice v suđnih obdobjih. Aja, pardon, po logiki "okoljevarstvenikov" je eden in edini razlog, da se struga poglablja to, da avstrijske elektrarne zadržujejo sedimente. Tudi to sicer drži, še zdaleč pa ni glavni in edini razlog. V glavnem, če bi bili pametni, bi se borili za to, dase ob gradnji elektrarne poskrbi tudi za okolje (rezervat za ogrožene živali in podobno). Končalo pa se bo tako, da se bodo "pametni" borili za kar nekaj, na koncu pa se bo ali postavila elektrarna brez odvečne "infrastrukture" ali bo pa vse skup splavalo po vodi in Mura bo še naprej rila po svoji ustaljeni strugi. Mogoče bo čez nekaj 100 ali 1000 let nastala nova turistična znamenitost ala Grand Canyon...

Gost (nepreverjen)

Živim v tujini, par 100m od pretočne hidroelektrarne.

portil

Pošlji nam bar eno slike te elektrarne ali pa vsaj navedi lokacijo.

In reply to by Gost (nepreverjen)

Gost (nepreverjen)

Ribiči lovijo ribe, med mestnim mostom in jezom elektrarne je rekreacijska točka, sprehajalne poti...

Gost (nepreverjen)

kilometer pred elektrarno so uredili habitat za lokalne priče, ribe, kače...

Gost (nepreverjen)

Nisem vedel, da se temu reče DEGRADIRANO OBMOČJE?!

Gost (nepreverjen)

So pa pred začetkom gradnje leto dni na gradbišču "kampirali" protestniki in prerokovali, da bo elektrarna prinesla uničenje :)

čarni vrag (nepreverjen)

Mura ima v Prekmurji majhen padec. Moč pa je količina vode x padec. Tako bi ta elektrarna Hrastje Mota imela dve turbini vsaka po 8 MW. To je malo saj ima recimo elektrarna Mariborski otok 120 MW. Zato bi bila pridobljena električna energija zaradi potrebnih zemeljskih del za gradnjo nasipov zelo draga, da ostalo škodo niti ne računamo. Razen med gradnjo ne bi dobili niti enega delovnega mesta, saj elektrarna deluje brez posadke. Še Dravske elektrarne, so brez posadke.

BelceBOB (nepreverjen)

čarni vrag, nisem spremljal kakšna elektrarna je planirana pa vseeno - verjetno ne bo akumulacijskega jezera. Cena je stvar investitorja in je nepomembna. Kakšna škoda se bo naredila v okolju? Sama pretočna elektrarna v bistvu do neke mere uravnava nihanje vode med sušnimi in poplavnimi obdobji, ne vem če je to v primeru Pomurja tako negativno.
Če bi se "okoljevarstveniki" znali usesti za mizo in pogajati, bi stvar mogla zgledati nekako takole. Elektrarna DA, a pod pogojem, da se v sklopu gradnje uredi biotop za živali, sprehajalne poti,letno vlaga denar v vzdrževanje okolice itd. S tem bi lahko vsi kaj pridobili. Sedaj vsak zagovarja svoje stališče, ONI bi radi stvar zgradili s figo v žepu in čim manjšimi stroški, VI bi radi preprečili nekaj z argumenti, ki se jih ne bi sramoval kaki srednjeveški izganjalec hudiča... Na tak način bo rezultat slab, ne glede na to, kako se stvar obrne.

Ker imam ravno čas, bom pametoval naprej. Zadnjič sem bral nek intervju s človekom, ki je negradnjo argumentiral s tem, da dodatne elektrike ne potrebujemo oz. lahko porabo zmanjšamo, če bi vsi zamenjali gospodinjske aparate z novejšimi, varčnejšimi. Jaz sem članek lahko razumel samo kot spretno manipuliranje javnosti. Strokovno gledano je govoriti kaj takega "bullshit". 10 let nazaj je povprečen pralni stroj mogoče res porabil 5x več elektrike za eno pranje, ampak sodoben način življenja vpliva na to, da vedno več ljudi pere vedno pogosteje, torej v praksi razlike ni. Kdo je 20 let nazaj uporabljal sušilni stroj, pomivalni stroj, klimatsko napravo, kuhal na elektriko? Če pogledaš celoto, so bili gospodinjski aparati sicer bolj potratni, a glavni faktor pri porabi je človek. In ta porabi vedno več.

Ste pa sigurno vsi protestniki zagriženi varčevalci...ki perete na roke v hladni vodi, perilo sušite na vrtu, posodo perete na roke v hladni vodi, živite v pasivnih hišah ali spite v smučarskih hlačah z ogrevanjem na minimumu, uporabljate internet samo v sončnih trenutkih, ko vam računalnik napaja solarna celica...ali pač NE?

Še vprašanje za konec...kaj je čisti in sprejemljiv vir energije? Sončne celice? Tiste tapoceni iz KADMIJ telurid modulov ali one iz silicija, katerih proizvodnja zahteva energije in denarja, več kot bi si povprečen Joža z Brega upal pomisliti? Kako bomo solarne module reciklirali? A ja, to vprašanje še ni aktualno, saj imajo garancije 20 let, predvideno življensko dobo pa 30 :-)

BelceBOB (nepreverjen)

Za primer nekaj slik iz Oberösterreich (Wels Land), kjer je na reki Traun kar nekaj hidroelektrarn. Se kar dobro vidi "degradirana" pokrajina v okolici elektrarn!

čarni vrag (nepreverjen)

cen je stvar investitorja in je nepomembna. Kaj takšnega lejko čuješ samo v Sloveniji, primer TEŠ6. Pa te Dravske elektrarne so vsaj deloma v državni lasti in tak do zagonili tudi naš denar. V Sloveniji mora biti cena investicije čim višj, da se lahko v tej moralno propadli in skorumpirani državi več spokradne.

čarni vrag (nepreverjen)

cen je stvar investitorja in je nepomembna. Kaj takšnega lejko čuješ samo v Sloveniji, primer TEŠ6. Pa te Dravske elektrarne so vsaj deloma v državni lasti in tak do zagonili tudi naš denar. V Sloveniji mora biti cena investicije čim višj, da se lahko v tej moralno propadli in skorumpirani državi več spokradne.

BelceBOB (nepreverjen)

čarni vrag, si okoljevarstvenik, politik ali "višja sila"? Stvar investitorja na način, da bo že on izračunal, če se gradnja izplača ali ne? Ali si ti sposoben narediti strokovno oceno, da lahko trdiš kaj se komu splača in kaj ne? TEŠ6 je primer tega, kar je v Sloveniji na žalost stalnica....vsak, ki prileze k koritu, gleda na svojo rit in polni svoje žepe. To s samo elektrarno nima veze. Če bi TI delal to, kar sem zgoraj napisal - se boril za to, da se denar, ki bi ga oz. ga bodo kradli, raje ponuca za ureditev okolice in zaščito lokalnih rib, ptic, rastlinja, bi lahko kaj spremenil. V nasprotnem primeru nima smisla, da še naprej debatirava...

Še ena glede TEŠ6...če bi ga zgradili, ko so izvedli prve študije in brez vseh kasnejših podražitev, bi bil zdaj že skoraj odplačan, saj je bila takrat cena elektrike višja, cena premoga pa nižja. Ker se je vmes 10 let bluzilo, cena projekta pa višala, smo tam kjer smo. V Nemčiji je bila v tistem času podobna elektrarna zgrajena za cca. 750 milijonov EUR. Točnih podatkov o tem se mi ne da iskati. V Sloveniji je pač drugače.
Pa še dodatek za okoljevarstvenike, ki pravijo, da je premog preteklost in fuj. Termoelektrarna je najstabilnejši vir električne energije (poleg jedrske), ki je veterne in sončne elektrarne ne morejo nadomestiti in je še lep čas ne bodo. In Blok 6 pri TEŠu naj bi nadomestil dotrajana Bloka 4 in 5, ki sta z zastarelo tehnologijo "pridelala" manj energije in več CO2 ter strupenih izpustov. Z zavlačevanjem in protestiranjem se je pač delala medvedja usluga okolju in proračunu. Smo bili pa lahko vsaj dlje časa pametni na forumih ;-)

Gost (nepreverjen)

čarni vrag je glih takša zblojena osebnost kak Tujec 2. V enih temah je levičar, v drugih pa desničar. Split personality ? :)

Gost1 (nepreverjen)

@BelceBOB
Ena znamivost glede na to da si dal za primer eno avstrijsko HE.
Avstrijcem se že nekaj let ne splača graditi nove HE na Muri, našim pa se bo splačalo.
Tako da cena ni tako nepomembna sploh zaradi omilitvenih ukrepov.

kečiga (nepreverjen)

Ti si pa res , oprosti na izrazu:"BEDAK" Zapelaj se proti Gradcu, pa boš mi oprostil na grdem izrazu!

In reply to by Gost1 (nepreverjen)

Tujec 2

" Okoljevarstveniki " od kod vam denar za vse vaše " borbe in akcije " ? Resno me zanima, zato prosim za odgovor. Ne žalitve, temveč odgovor.

Tujec 2

Upam, da ne bo kdo zapisal: mi delamo " PROSTOVOLJNO " in trošimo " svoj denar " !

Tujec 2

Kako so " riboborci " hitro utihnili zdaj, ko je potrebno povedati resnico. Kaj je resnica tako težka ? Svojega delodajalca pa v demokraciji ja lahko poveš. Ali pa imajo žur zaradi tega poročila ?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice