Novo leto bodo marsikje po Sloveniji dočakali z ognjemetom. V Murski Soboti bo najdlje trajajoči v Sloveniji. Nekatere mesta bodo v znamenju varčevanja brez ognjemetov.

Eden izmed simbolov praznovanja prihoda novega leta, je ognjemet. Ta tradicionalno pozdravlja vstop v novo leto po vsem svetu. A zadnja leta ga marsikje po Sloveniji ne prirejajo več, čeprav gre za relativno nizek strošek napram ostalim stroškom, povezanim z decembrskim praznovanjem.

Najdaljši, a ne najdražji

Mestna občina Murska Sobota je za vstop v leto 2015 pripravila ognjemet, ki bo trajal približno pet minut, kar je malo več kot bo trajal ognjemet v Ljubljani. Zanj bodo namenili 1.830 evrov, kar je relativno nizek znesek, napram prejšnjim letom ter nekaterim ostalim mestom. Menijo, da je prav, da v Murski Soboti za silvestrsko vzdušje ohranijo polnočni ognjemet, ki ni preveč razkošen in zaradi krajšega trajanja tudi ne obremenjuje okolja v takšni meri. Ali gre za najdaljši ognjemet v Sloveniji, ne vedo.

Prej dvakrat, zdaj le enkrat letno

Na Mestni občini Murska Sobota pravijo, da so v preteklosti ognjemet pripravljali dvakrat letno. Ob prihodu novega leta ter na festivalu Soboški dnevi. Slednjega že nekaj let več ne pripravljajo, ne le zaradi varčevalnih ukrepov, temveč tudi zaradi zmanjšanja onesnaženosti okolja ter zmanjšanja obremenitve s hrupom.

V Ljubljani krajši, a dražji

Z Mestne občine Ljubljana so sporočili, da bo ognjemet, ki ga bodo sprožili z ljubljanskega gradu, trajal skoraj 5 minut. Strošek ognjemeta bo znašal 3.780 evrov, kar je nekaj več kot dvakratna vrednost murskosoboškega ognjemeta. V primeru neprimernih vremenskih razmer in slabe vidljivosti ognjemeta v prestolnici ne bo, vstop v novo leto pa bodo oznanile salve. Strošek za to bo znašal 650 evrov.

Na slabšo vidljivost pripravljeni tudi v Murski Soboti

Čeprav so za silvestrski večer napovedane precej nizke temperature, okrog -11 stopinj, ter razmeroma jasno nebo, so tudi v Murski Soboti pripravljeni na slabšo vidljivost. Zadnjih nekaj let namreč naročajo ognjemet, ki se v večji meri aktivira na nižji višini in je tako viden tudi ob meglenem in oblačnem vremenu.

Nekatere občine brez ognjemetov

V več slovenskih občinah so se odločili, da ognjemeta zaradi varčevanja ne bodo priprejali ali pa bodo bodo denar, raje kot za ognjemet, podarili v dobrodelne namene. Tako bodo brez ognjemeta v Mariboru, kjer ga ne prirejajo že nekaj let, v Novem mestu in Kranju. V Novi Gorici bodo denar namenili ogroženim, ravno tako bodo na Ptuju namesto ognjemeta, 3000 evrov namenili v dobrodelne namene. Znatno manj denarja je za novoletno praznovanje letos namenila tudi Mestna občina Murska Sobota.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
portil

Te nouvi župan je pa rejsan »oh in sploh«. Delno brezplačno parkeranje, oudpro je drsališče, zdaj je še zrikto ognjemet s šterim mo prišparali,… Ka rejsan v občini nega nikoga šteromi bi te »relativno nizek znesek« 1830 € nakazali? Če smo se že zgledovali po Maribori in uvozili direktora občinske uprave ( Maribor iz LJ, mij pa iz Maribora), bi lejko te ognjemet tüdi ukinoli. Mijslin, ka nam župan davle mrkevco, ka de nas slede ležej z boton. Kelko dni je še, ka podžupanji preteče poslansko nadomestilo in končno dobijmo profesionalno podžupanjo. Bogin se, ka de župan, od dosta dela, v kratkon pregoro.
Novinar; malo si poglene, kak se napijše Novo mesto. Tak kak si tij napiso sigurno nej.

Kennedy (nepreverjen)

Tij se verjetno eden tisteh, ka be, če be pisalo ka nega ognjemeta, prleto na portal pa se buno kak so leko tak nesposobne ka so nej mogle zriktate ognjemeta za eno noč v lete...

Gost (nepreverjen)

Soboti "vladajo" štajerci: Židan, Jevšek in uvoženi direktor občinske uprave Đurov. Pametni prekmurci, uživajte v ton, ka ste si zvolili :) Po novon leti pa de vas razveselila še profesionalna podžupanja (brez delovne dobe). Juhuhu, "povezani" z vrnjenim "nasmehom na lica sobočanov" in najdeno "dušo mesta" :)

hjoj (nepreverjen)

ka đaučete telko jebo vas baug nika van ne paše fala bauge ka san nej več v sobote doma ka je to tak v glavo fukjene narod ka to ima bite. če nebi blo ognjemeta bi van to nej pasalo če pa je pa van pa to ne paše pač ne gledaj ga če ti ne pašepa ide ob osme spat pa je rešeno štihec je trikrat več dau za ognjemet kak pa jevšek tak ka prosin ka ne kritizejrate takše glupe izjave faušš ste vsakome tu v sobote pa vedno ste bli sobočanci smo resno narod kere ne privošče nikome nika samo šinfanje te se pa pitate zakoj smo tu ge smo !!!
pa ja ajde ka me zašinflete zaj tu na meste ka viden ka mate za povedate ka mo se odo te malo gor smejat pa kontra pisat ka de mi vače dosadno cele den ka se mi ne da v gnes ite !!!

Gost (nepreverjen)

se strinjan z zgoraj napisanin! ge san se tudi odeslo iz bedne sobote med "močvirnike" in je prelepo biti med žabarami.. brez skrbi ne mislin se niti vrnite nazaj v "soboško republiko" ;)

Gost (nepreverjen)

Soboti vladajo štajerci.. pa kaj zaj?! štihec pa je vse veseli biu kda ga je obiskala "kebabsi" delegacija, ka je lejko pa kakšen evro sebi v žep spravo!!!

klubz (nepreverjen)

ge to ge živen ...

borec72 (nepreverjen)

ognjemeti so za sobočke brazilce

Starejše novice