Čebelar Danilo Bedek je pojasnil, zakaj čebelnjak stoji tu in prosil za vsaj malo strpnosti.
Pisani čebelnjaki v bližini rumenih polj te dni v Prekmurju rišejo slikovite prizore. A čebelnjak, postavljen ob priljubljenem Soboškem jezeru, gre nekaterim sprehajalcem in tudi ribičem v nos.

Rumena polja oljne ogrščice v Prekmurju pomenijo pašo za čebele. Številni čebelarji so svoje panje odpeljali v bližino polj. Podobno je storil tudi čebelar Danilo Bedek, ki je čebelnjak z vsemi dovoljenji postavil ob Soboško jezero, priljubljeno turistično aktrakcijo. 

A nekaterim sprehajalcem in tudi ribičem so čebele, ki od tam švigajo na pašo, trn v peti, trdijo, da je postavitev čebelnjaka na priljubljeni sprehajalni poti moteča. 

»Ne moreš mimo čebelnjaka zaradi ogromno čebel, ker te sigurno napadejo. Poskušal sem enkrat, vendar sem dobil žalec v glavo,« nam je dejal eden izmed ribičev, ki smo jih danes srečali od jezeru. Tu ni prostora za čebele, menijo tudi nekateri njegovi ribiški kolegi.

V teh dneh pa so se na uredništvo Sobotainfo s klici obrnili tudi nekateri ogorčeni bralci. 

Sprehajalce je zmotil čebelnjak na pohodni poti ob turistični točki, a čebelar ima vsa dovoljenja.

To ni edini čebelnjak

Čebelar iz Moščancev obžaluje, da je čebelnjak s 83 čebeljimi družinami zmotil nekatere mimoidoče. 

»Kot smo videli, kolesar je šel mimo, mi smo normalno tu, še nobeden ni popikan,« nam je dejal, ko smo se danes z njim srečali ob čebelnjaku.

Tu se zdaj pase približno 2,5 milijona čebel. Čebelnjak res stoji ob sprehajalni poti, a ta vodi po zemljišču Pomgrada, ki je čebelarju velikodušno dalo dovoljenje, da tu začasno omogoči pašo čebelam. 

Parcela je v privatni lasti, dovoljenje za postavitev panja si je pa dotični čebelar pridobil od lastnika, prav tako je lokacija prijavljena v skladu s pravilnikom o označevanju čebelnjakov in stojišč pri pristojnih organih, kar je tudi razvidno iz dokumentacije na samem čebelnjaku, so pojasnili tudi na mestnem inšpektoratu.

A to ni edini čebelnjak v bližini Soboškega jezera. Pomgrad, ki ima tukaj sedež, ima celo urbani čebelnjak tik ob vhodu v podjetje. Tu imajo čebele zdaj hrane v izobilju.

»Čebele lahko letijo šest, sedem kilometrov, ampak efektivni dolet je nekje od enega do 1,5 kilometra, se pravi, bližina posevka mora biti nekje od enega do 1,5 kilometra, ker sicer čebela nabrano porabi,« še pojasni čebelar.

Ta lokacija je zato optimalna za okoliške njive, polno zasejane z oljno ogrščico. Lokacija pa je primerna še iz razloga, na katerega niti ne pomislimo ne.

»En takšen čebelnjak pri dovozu s tovornjakom tehta približno 12 do 15 ton in ga je nemogoče postaviti na mehka oziroma neutrjena tla,« dodaja čebelar.

Čebele se bodo tu pasle le še nekaj dni

Na drugi strani se mimoidoči, ki smo jih srečali ob jezeru čudijo, le koga bi pridne čebele lahko zmotile.

»Sem vesela, kajti čebele nam prinašajo veliko dobrega, koristnega. Niti me niso zmotile. Sem tu dostikrat, tečem mimo in tako dalje,« nam je dejala domačinka, ki jo srečamo ob jezeru.

Človek je moteč za čebele in ne obratno, medtem komentira družinica iz Maribora, ki je obiskala turistično atrakcijo: »Izbereš drugo pot, prednost ima čebela in ne mi.«

Podobno svetuje tudi čebelar, torej alergikom in boječim, da čebelnjak enostavno obidejo z varnostno razdaljo, tisti, ki jih čebelic ni strah, pa naj mimo zakorakajo čim bolj mirno: »Malce strpnosti v teh desetih, štirinajstih dneh pa si, vsaj upam, vse čebelice tudi zaslužijo

Čebele se bodo tu pasle le še nekaj dni, nato bodo tej sprehajalno poti znova lahko kraljevali sprehajalci, rekreativci in celo ribiči.

Slovenijo in tudi Pomurje te dni razvajajo rumena polja oljne ogrščice, ki so prava paša za oči.
A so rumena polja veliko več, so prva izdatnejša paša za čebele, ki so zelo pomembne za obstoj človeštva.
Sprehajalna pot ob Soboškem jezeru.

Komentarji (31)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Boge čebelice, kelko tu špricajo strupov, da ne bojo hin!? Imate kaj zmenjeno, da jih not zaprete, ko najbolj špricajo?
Tudi za narod je nej zdravo, da se šeta, ko najbole špricajo.

. (nepreverjen)

Te pa ljubljančani pravijo, da je umrljivost v prekmurju večja ker preveč šunke pojemo.

In reply to by . (nepreverjen)

Andrejka adijo (nepreverjen)

Ribici in sprehajalci, sramota ste za cloveski rod. Upam, da izumrete pred cebelami.

Bubek (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Andrejka,boj telko fer,pa pridi ta,pa va skuper šla mimo,pa boš vidla,pa ne pametuj

In reply to by Andrejka adijo (nepreverjen)

Ficho81 (nepreverjen)

Čebela napedne človeka,či plahoče eli smrdij! Tij,zgleda smrdijš na fse krajé,pa te zatou napadnejo!Si najšeu müjo v žüpi,düplin?

In reply to by Bubek (nepreverjen)

anton77 (nepreverjen)

Verjetno bole jodlarski rijbiči, kak pa soboški sprehajalci....

In reply to by Andrejka adijo (nepreverjen)

Bubek (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ges pa tak povem,meni osebno,ka vsaki den iden tu mimo,ta čebelnjak rejsan glij ne sodi sem,g.Bedek bi rejsan lejko postavo nekam drugam,ker pa dela na Pomgradi,je to logično.
Do 20.ure večer rejsan nemreš tan mimo,dobro,če de tam samo še nekaj dni,potem ok,ne razmin pa tistih,ki pri Expanoji pravijo,ka jih tou ne moti,vej pa tou je daleč vkraj,od tam se te čebelnjak sploj ne vidi.
Naj samo dosta naberejo!

Ficho81 (nepreverjen)

Tou mouti samo takše =bivötre kak si tij!

In reply to by Bubek (nepreverjen)

lajčimen (nepreverjen)

Bar bi ten keri ne vejo na hitro razložili zakoj je čebela tak pomebna za vse nas... Žalostno ka se narod tak obnaša.

- (nepreverjen)
Rockk (nepreverjen)

Zdaj san šou tan mimo. Koga to moti je idiot.

Hancook (nepreverjen)

Vsake den oden tan mimo,in me še ni ena naj piknola.
Ribiči kere pa postavlajo šotore usred sprehajane poti,pa njvlajo tan čike pa še marsikaj,pa so naj samo tiho.občasno tudi vealan,pa se mi detejo ka se naj tan ne vozen ka so one karto kujpele.
Jezero ste nej kujpele,pa man isto pravico tan oditi ali veslate ali bilo kaj.čebele ma ne motijo,me pa motijo ribici.

zalostno... (nepreverjen)

Jaz pa kot sprehajalec ostro nasprotujem ribičem!! Tako na tej kamešnici, kot tisti v Krogu delajo samo svinjarijo... tam pustijo vse smeti, S temi umetnimi hranami futrajo ribe ki pol crkujejo od debelosti, od trnkov imajo vse raztrgane ustnice... to je mučenje živali! Moteči so za naravo, motijo, vse živalske vrste in celotno biodiverziteto okrog kamešnic.

RibicPepe2 (nepreverjen)

Točno tako. Sem tudi sam ribič, ampak ribim na klasiko koruza/črvi. Novodobni ribiči uporabljajo tako imenovane bojlese na katere lovijo in krmijo lovišča tudi po več kg z to umetno pripravljeno hrano, ki vsebuje več ali manj samo kemijo od raznih stimulatorjev, umetnih dišav, konzervansov itd...
To je največja svinjarija ka jo ribič dela našim vodam in ribam. Čudno da se to nič ne regulira koliko se tega lahko uporablja v naših vodah. Večino teh bojlesov je neužitnih za ribe ampak jih samo privablja zaradi dišav.

In reply to by zalostno... (nepreverjen)

Leko123 (nepreverjen)

Dosta bole smetajo RIBIČI, keri šotore postavijo tak ka nemreš mimo pa še EN KUP SMETI ZA SEBO PISTIJO.
SOBOTAINFO o ton naredite članek rajši.

Parsifal (nepreverjen)

4 lejta po tiston kda izumre cebela..izumre clovestvo...zaj pa se zamislite razvajeni sprehajalci in ostali..vsaksi keri ma malo v glavi bi razmo zakoj glij tan..prvic..prijavleno more meti stojisce za cebele..drujgic..voda je polek..tretjic..pasa je blizu..strtic..vse ma rok trajanja..tudi ogrscica de odcvela..pa cebel vec nede tan...pa se petic..ne ven zakoj bi saksi den po istoj pouti setal...

Xxyyy (nepreverjen)

G. Bedek je znani po tem ka da čebelnjake na takšna mesta kjer se kaj dogaja.
....o strpnosti pa on nemre gučate ka je tej človek fejst naglih živcov pa še bole strupenoga jezika

zver

nestrpnost je zgleda postala ena glavnih značilnosti sočloveka. Njiva ogrščice rabi čebele za opraševanje, čebelarji pa rabimo tudi prostor kamor potem postavimo čebelnjake. Gre za kratkotrajne naselitve čebelnjaka. Razumem pa tudi ribiče in sprehajalce, ki jih motijo napadi čebel. Če opaziš čebelnjak in si na sprehodu se mu izogni, 300 korakov več za rekreiranje ni problem. Če si ribič, ribari drugje, ribam pa pusti veselje, da pobirajo z gladine kar obnemore in jim postane hrana. A šment, ravno pod čebelnjaki je največ rib, ker lovijo stare izgorele čebele (zato so že stari čebelarji zapisali, da tik ob vodi ni pametno postavljati čebelnjaka). Je pa pomembno vedeti kaj čebele najbolj moti in kaj najprej napadejo: zašvicani ljudje, ljudje ki jih je strah in se pri tem celo potijo, določeni parfumi oz. deodoranti. Ne napadejo te pa, če si prepojen s kisom, zato v kolikor res želiš tam mimo se premaži ali pošpricaj s kisom. Sam sem to metodo s kisom dostikrat uporabil, ko sem šel čebelarit brez zaščite, premazal sem si roke in obraz z mešnico domačega kisa in vode (pa nisem smrdel le čebelam :) ). naj medi!

Znon ale nej (nepreverjen)

Precek se zamejšo stvarij! Ges mejd küpüvlen in tou nej dvej, trij kile na leto, precek več. Namesto cukra ga rejdno uporablan! Aja, mejd nastane od vötra več ale menje gučijš za lidij, štere so se pobunele? Znonkar si znamo, zakoj so fčejle na svejte. Kakšno korist delajo za nas. Oprašüvlejo se mogouče. Kome so napoute? San v prejšnje teme napijso, ka mene ne smetajo nite malo, edijno, če so lejko nevarne? To pa boš tij bole znau, nenazagnje znonkar tüde odgovarjaš, ka nebe kakšen roj začo pikate brez vejze?
Dosta lidij se tu šejče, dosta tüde z malof decof. Če je nej nevarno...? Praveš, ka trbej stoupete nekan inan? Ja, najboukše ka točno v vodou, pa ka se Kamenšnica preplava zatou, ka so tan fčejle? Nejde! Sakše pout, da je napoute čebelnjak ale šotor plezete na nasip je tüj nej smiselno.
Kak praven, če so nej nevarne? Seeno pa be lejko tej čebelnjak postavo meter, dva proute ceste? Malo me čüjde, ka fčejlan praj, šteroga zdigavlejo aftoje, ne smeta že zdaj? Dobro, če nej, te nej.
Če pa be dobro šteu komentare, velka večijna se bune zarade rijbečof, tan pa rejda nega. Zarade menej lejko tij postaveš še seden čebelnjakof, če je nej nevarno, nika nemo pravo, fčejle je lepou tüde glejdate, še lepše pa z ustreznof opremof fotografejrate. Ale, ka so tan tej ogromne šotoure postavlene po cejle nabrežnine, pa je nej praf. Pa če je tou sprehajalna pout, ale nej. Ne ven, če so rijbeče glij doubele dovolenje, ka smetajo drüjgen? Znonkar se da zriktate, ka de normalne 1,5 m fraj, ka lejko ide človek mijmo, nej, ka mora plezate na nasip. Ta glij kakšen starejše nemre brez muke ale sploj nemre.

In reply to by zver

Znon ale nej (nepreverjen)

... pa sakše, štere de pijsko kontra komentar naj najprlej se lepou preštej, ka ges san rejsan nej proute fčejlan, pa drüjgen živalan. Glij obratno!

In reply to by Znon ale nej (nepreverjen)

Znon ale nej (nepreverjen)

Odgovor napačno locejrane! Več ale menje je namenjene lastnijke čebeljnjaka!

In reply to by Znon ale nej (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Tu se zdaj pase približno 2,5 milijona čebel. Čebelnjak res stoji ob sprehajalni poti, a ta vodi po zemljišču Pomgrada, ki je čebelarju velikodušno dalo dovoljenje, da tu začasno omogoči pašo čebelam.

Očitno niti Pomgradovci ne vedo, da parcela kjer stoji čebelnjak ni v njihovi lasti. Oglejte si Kataster kjer je dotična parcela vpisana pod številko 4583/11 k.o. M. Sobota. V zemljiški knjigi je parcela vpisana kot lastništvo Republike Slovenije. Na parceli je zapisana služnost v korist soboške občine in sicer kajak-kanu steza.
Meni se sicer mesto za čebelnjak ne zdi najbolj posrečeno, saj je do njiv z oljno ogrščico skoraj kilometer. Jaz sem ljubitelj čebel, sem se že večkrat peljal mimo s kolesom, pa ni bilo problemov.

Mate334 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Nika neman proti čebelican pa čebelaran ali postaviti čebelnjak na sprehajalno pot je neumno.

pumprda (nepreverjen)

Mate334............ Kaj pa ,če vam Pomgrad zapre in prepove hojo ,ker je lastnik Pomgrad ,kaj te pa te delali ? Sprehajate se po privatni lastnini in bodite srečni ,da vam Polanič dovoli .Neumen si ti in tebe enako misleči .

In reply to by Mate334 (nepreverjen)

Tesar (nepreverjen)

Zdaj je čas in naj medi!!!!!

U2 (nepreverjen)

Vi vsi, ki pišete komentarje v negativi, niste vredni ,da vas sonce obsije, najmanj, da vas čebelica obleti, kaj šele, da vas čebela piči. Nesramno!

U2 (nepreverjen)

Vi vsi, ki pišete komentarje v negativi, niste vredni ,da vas sonce obsije, najmanj, da vas čebelica obleti, kaj šele, da vas čebela piči. Nesramno!

zelman (nepreverjen)

Tej vsi ,ki se sprehajajo so nekam čűdni vsi .Eni sami sebov gučijo drűjgi nekaj mlatijo z rokami tretji kamenje bršejo tak ,da nej nika čűdnoga ,če se znašajo nad čebelami .Taki čűdni sprehajalci bi se mogli sprehajati nendri za ograjo

Ferencass (nepreverjen)

Metelkovci in volilci goloba.

In reply to by zelman (nepreverjen)

kapateje (nepreverjen)

Tau su tej sprehajalci, ka v trgovinaj delajo zdrahe, da so pa nej v trgovini te jih pa mautijo čebele , ptiči , mopediste pa cerkveni zvonovi . Da pa sfukani Podlunšek v Nedelo s ten jebenim avijaunon blejé, tau pa hvala Baugi nikoga ne mauti. Šče za ednau.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice