Šakali so se v zadnjih letih zelo razmnožili, vse pogosteje pa jih videvamo in slišimo tudi v Pomurju. Vlada jih je pred kratkim umaknila s seznama zavarovanih prostoživečih živalskih vrst, zato lahko odstrel šakalov pričakujemo že v naslednjem letu.

Šakali so se na območju Slovenije pojavili že več kot 60 let nazaj, v zadnjem desetletju pa so se močno razširili, o njih poročajo tudi pomurski lovci. Lovci sicer zadnja leta pozivajo k uravnavanju populacije in vlada je tako pred kratkim potrdila spremenjeno uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah, iz katere se umika šakal. 

Tako se bodo šakali pridružili volkovom in medvedom na seznamu za odstrel.

Šakali živijo v parih oziroma družinskih tropih

Šakali so mrhovinarji in plenilci, ki jih po življenjskem slogu lahko primerjamo z ameriškim kojotom. Z dolgimi nogami in ukrivljenimi pasjimi zobmi so prilagojeni za lov majhnih sesalcev, ptičev in plazilcev ter presenetljivo dobro opremljeni za življenje v našem okolju. Barvanost kožuha je podobna kot pri volku, a z več okrasto-oranžnih odtenkov po bokih in nogah. Živijo v parih oziroma družinskih tropih (starša, mladiči - potomci), so monogamni in tvorijo teritorialne skupine.

Gostota šakalov v Sloveniji (Vir: LZS)

Več kot 1000 šakalov

Po podatkih Lovske zveze Slovenije je od novembra 2016 do sredine leta 2019 bila prisotnost šakalov zabeležena v 1.360 zapisih oziroma v 191-ih loviščih; od tega je bila prisotnost teritorialnih osebkov zaznana v 249, klateških osebkov pa v dodatnih 112-ih območjih. 

"V letu 2019 je v Sloveniji skoraj zagotovo živelo več kot 1.000 šakalov," je povedal predsednik Strokovno-znanstvenega sveta LZS Boštjan Pokorny, ki je še dodal:" Do konca novembra jih je bilo evidentirano povoženih 18, kar je več kot kadarkoli prej." Podrobnejši načrt glede odstrela šakalov naj bi bil sicer znan spomladi, so še sporočili iz LZS. 

Za človeka nenevarni

Šakali so prisotni tudi na območju Pomurja, kar potrjujejo številne navedbe očividcev in tudi lovcev, ki jih srečujejo v naravi. Njihova prisotnost je potrjena celo na Goričkem, kar nam je potrdil tudi Drago Kuronja iz Lovske družine Pečarovci: 

"Zelo pogosto jih videvamo. Meni osebno sta se ravno pred dnevi dva pojavila pred očmi, ko sem bil na lovu," in dodatno opisal še njihovo značilno tuljenje, ki ga je moč slišati daleč naokrog: "Vsak večer jih lahko tu v okolici Kuštanovcev in Moščancev slišimo okrog 20. ure. To njihovo tuljenje, ki je podobno sireni od rešilca, ne moreš preslišati".

Primernost prostora za šakala po LD (Vir: LZS)

Žival za človeka sicer ni nevarna, se pa pojavljajo primeri, ko šakali napadajo živino in posredno povzročajo škodo človeku. Tudi Kuronja nam je potrdil, da so ljudje nejevoljni: 

"Pred kratkim smo imeli primer, ko je šakal ubil devet glav jagnjetine, potem imamo tukaj kobilo, ki jo ima lastnik zunaj pod električnim pastirom in je vsak zvečer tarča napadov šakala. Mi lovci pa zaenkat ne moremo nič".

Šakali so tako dobro znani pripadniki naše narave in stalni gostje našega okolja, njihovo razmnoževanje in naraščanje ni skrito pomurskim lovcem.

Lovci bodo tako v naslednjem letu lahko lovili šakale. Medtem, ko Društvo za osvoboditev živali strogo obsoja nedavno odločite vlade in ob tem navaja kot ključna argumenta to, da bi se naj šakal pojavljal izključno na območjih, kjer ni teritorialnih tropov volkov, poleg tega pa njihov odstrel naj ne bi imel vpliva na njihovo populacijo, kar je potrdil raziskovalec na Biotehnični fakulteti Miha Krofel.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
đager (nepreverjen)

Imbecilov je tudi preveč v Prekmurji.... na ton se nede selekcija delala?

100-100 (nepreverjen)

Znankar so šakali prišli v Prekmurje te da se je Janša pelo s peciklinom k Orbani, Šakali itak spremlajo mrhovino.

Karl Marx (nepreverjen)

Samo barbari pa pokvarjeni izprijenci streljajo nedužne živali. Ge san doma na Goričkon, poleg šume, pa me nikši šakali nika ne motijo.

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Lovci pravijo živalim "LOVSKI blagor" oz. "lovska last". Njih ne brigajo živali, ampak trofeje in zaslužek ter KRI. Seveda bodo med tropom dol. živali izbrali najboljšega plenilca in ga uplenili, zato se bo preostali del npr. volčje populacije obrnil na drobnico, katero bo lažje uplenil in idiotski "kmetje" bodo zahtevali še večji ulov volkov. Zahtevali bodo njihovo POPOLNO izkoreninjenje. Poznam lovce, ki težijo k temu, da se v sloveniji iztrebi tudi ris in VSE zaščitene vrste ptic!

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Jin (nepreverjen)

V ljubljani de pa baje odstrel srak,pa tau pred parlamenton!

spet na zavodu (nepreverjen)

Kakšen dober mesec nazaj sva z ženo enega videla nedaleč od kapelice v lendavskih goricah.

Na začetku nas je samo opazoval potem pa izginil med grmičevjem.
Prvo smo mislili, da je bil nek suhi pes z nesorazmerno velikimi ušesi. Nato sva ugotovila, da to ni bil "navadni" pes. Pa tudi v medijih se vse pogosteje govori/piše o njih.

Imam eno vprašanje: verjetno tudi šakali prenašajo steklino, podobno kot lisice. So psi zato kaj bolj ogroženi?

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Steklino oz. stekli alkohol prenašajo samo osebki, ki se redno alkoholizirajo iz steklenih glažev. Ponavadi presedlajo na zavod ali pa v "lovstvo".

In reply to by spet na zavodu (nepreverjen)

Starejše novice