Največje podjetje na območju Ormoža Safilo oziroma bivša Carrera je januarja letos napovedalo in v marcu tudi odpustilo več kot 228 delavcev. S pojasnilom, da imajo v podjetju za več kot 25 odstotkov manj naročil. Med odpuščenimi je bilo tudi nekaj mater samohranilk in invalidov. A podjetje točne številke, koliko invalidov je bilo dejansko odpuščenih, ni razkrivalo. V podravskem Sindikatu kovinske in elektroindustrije Slovenije pa so se le dokopali do podatka, da je podjetje od 71 zaposlenih invalidov odpustilo 35 invalidnih delavcev.

Martin Dular iz Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije je ob tem na današnji tiskovni konferenci ocenil, da gre za previsoko števillo odpuščenih invalidov. Ormoško podjetje je namreč število zaposlenih znižalo za četrtino, medtem ko je število delavcev invalidov kar prepolovilo.

»Nekaj je šlo hudo narobe« 

»Gre za zaščito invalidov in zaščito komisije. Tudi postopek odpuščanja se mora zaščititi. Občutek je slab. Ne gre za malo število odpovedi. Komisija mora biti 100-odstotna v odločitev, a tu je šlo nekaj hudo narobe,« meni Goran Lukić, član komisije za odpoved pogodbe o zaposlitvi invalidov in predsednik delavske svetovalnice.

Ponarejeni dokumenti? SKEI grozi z ovadbo

»Na polagi vsega, obstaja utemeljen sum, da eden izmed dokumentov, ki je prišel na komisijo za odpoved pogodbe o zaposlitvi invalidov in je podpisan s strani sindikalne predstavnice v podjetju, ni enak originalnemu dokumentu, ki je rokah sindikalistke oziroma sindikata. To pomeni, lahko sicer zdaj samo špekuliramo. Še enkrat poudarjam. Dokument, ki je na komisiji ni enak izvodu dokumenta, ki ga ima sindikat v podjetju. Moral bi biti seveda isti. Logično povedano. Zdaj lahko napeljujemo zgodbo naprej, kaj to pomeni za samo odločitev komisije, ampak kazenska zakonodaja je zelo jasna,« je še oster Lukić.

Tudi v Sindikatu kovinske in elektroindustrije sumijo, da je podjetje Safilo ponarejalo listine z namenom spravljanja uradnega organa v zmoto. »Na podlagi tega bomo stvari preverili in šli v ovadbe proti odgovornim osebam. V tem trenutku lahko rečem, da je zelo močan vtis, da je bil postopek odpuščanj v Safilu okužen,« dodaja Lukić.

Predvidoma naj bi vzporedno delavci invalidi skupaj s Sindikatom kovinske in elektroindustrije Slovenije 16. avgusta proti podjetju vložili tudi tožbo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice