Da v hoški lakirnici Magne Nukleus ni vse tako, kot bi moralo biti, so nakazala že nedavna odpuščanja. Zdaj je v javnost pricurljalo še, da v podjetju za malico delavcev ni bilo ustrezno poskrbljeno.

Žiga Šalamun, eden od šestih nedavno odpuščenih delavcev, je povedal: »Ponudnik je hrano vozil iz Maribora v Hoče. Hrana je do nas prihajala hladna in postana. V njej so bile raznorazne stvari, od žuželk do folije v solati. Meso sploh ni bilo prav pečeno, notri je bilo vedno čisto rdeče. Marsikaj je bilo … Skratka, jedli smo slabše kot zaporniki.«

Po njegovih besedah so se delavci s pritožbami glede malice že večkrat obrnili na nadrejene, saj so si želeli drugega ponudnika hrane. Sprememb kljub temu ni bilo.
 

Cela proizvodna hala je organizirala protest

Odpuščeni delavec Magne Nukleus je povedal še, da je malica obsegala juho, glavno jed, solato, sladico in sok. Cena malice naj bi znašala med štiri in pet evrov, natančne številke ni znal povedati. V podjetju pa naj bi delavcem za posamezno malico trgali 6,12 evra.

»Razlike v ceni malice nismo nikoli dobili vrnjene, kot bi jo morali. Zato smo se odločili, da bomo organizirali 'štrajk'. Od ponedeljka do petka ni prav nihče iz proizvodne hale jedel ponujene malice, prinesli smo si jo s seboj. Kako se zdaj zgodba nadaljuje, ne vem, že par dni ne delam več tam,« je povedal Žiga Šalamun.

Za pojasnila o domnevno neprimernih malicah smo zaprosili tudi podjetje Magna Steyr, njihov odgovor še čakamo. Objavili ga bomo takoj, ko ga bomo prejeli.

S spleta

Komentarji (45)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rjove jostreb (nepreverjen)

ite k cigane na obiske pa te vijdle

Aha-aha (nepreverjen)

In , če ne verjamete vprašajte sončno svetlobo na spečem psu , klovna , ali prvega , ki ga zagledate na dnevni svetlobi .

12 (nepreverjen)

Zanimivo.kje si pa prej bil ce se je to dogajalo

juuj (nepreverjen)

žuželke gratis??
srednje pečen stejk??
njam njam...

čarni vrag (nepreverjen)

V podjetju pa naj bi delavcem za posamezno malico trgali 6,12 evra.

Kolikor je meni znano pri nas malico plačuje delodajalec. Mogoče pa v Magni ne veljajo slovenski zakoni. Nevaren objekt so postavili na vodovarstveno območje. To je možno samo v banana državi. Gospod tudi ni bil v zaporu, saj v zaporu hrana niti ni slaba. V Kopru imajo celice s pogledom na morje.

delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

ali si ti vedno tak nor ali samo ob petkih

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

talija (nepreverjen)

če smo že pri malicaj, tudi XAL v MS plača malico menje kak je določeno v zakoni. Neje samo Magna problem.

McShit (nepreverjen)

Za XAL v MS se itak kaj drugega ne pričakuje !

In reply to by talija (nepreverjen)

VILMOŠ (nepreverjen)

Sodexo malice tisto je še sranje.

-.- (nepreverjen)

Sodexo, Slorest.. vse je to bole pomijan podobno.. Malo pejnez malo muzike..

In reply to by VILMOŠ (nepreverjen)

delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

kaj te misli golazen lena
da bo jedla enako hrano
kot tovariš tito

In reply to by -.- (nepreverjen)

Fracesko (nepreverjen)

Zakopaj se v zemlo.....

In reply to by delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

zakopam se tvoji mami med noge

In reply to by Fracesko (nepreverjen)

raziskovalni novinar (nepreverjen)

vrli novinar je seveda prevero te trditve in si odtrgal 5min časa, da je preveril zakonske določbe, ki eveda pravijo, da če delodajalec zagotavlja prehrano na delovnem mestu, delavec ni upravičen do izplačila nadomestila za prehrano. Tako da bi seveda potem lahko z rezervo vzeli trditev, da delavco kar koli trgajo, ker mu nič ne trgajo. Da pa so dandanes malice skoraj vsepovsod na rangu pomij, je pa druga zgodba.

kanžor

raziskovalni novinar ............. Ti še ne veš ,da si delodajalci delajo zakone po svoje,ker vedo ,da jim nišče nič ne more

In reply to by raziskovalni novinar (nepreverjen)

Tak je.... (nepreverjen)

Eni pač ne razmijo in mislijo ka, če ne dobijo pejnez za malico ka jin je tou nešče trgo od plače. In tou samo loleki tak razmišljajo. Isti takšni kak ovi ka mislijo pa so dvojno obdavčeni, če delajo v Avstriji.

In reply to by raziskovalni novinar (nepreverjen)

Indigo1 (nepreverjen)

Za Avstrijce se svet konča na južni meji.

.inddigo112 (nepreverjen)

na kolpi.

In reply to by Indigo1 (nepreverjen)

kanžor

Vidimo sedaj to opevano Magno .Verjamem odpuščenemu delavcu .V Avstriji ne bi mogli tako izkoriščati delavce kot v Sloveniji .Kje je sedaj Počivalšek in ostala sodrga ki so helali in napenjali vse sile ,da se zgradi Magna .Da bi jo jutri morali zapreti bi bilo prepozno . Švaba je brezobrazen in amen

Karl Marx (nepreverjen)

Bravo za komentar.

In reply to by kanžor

gost143578 (nepreverjen)

Največji lopovi, švabi, vse okradejo pa dol zapravijo.

Sobočanec11 (nepreverjen)

Mi niti menze nimamo, kjer delam. Hodim si v Špar po sendviče, pice in ostalo ter kitajsko restavracijo...Zato naj ne blodi. To ne more biti nek izgovor.

delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

ali si ti vedno tak nor ali samo ob petkih

In reply to by Sobočanec11 (nepreverjen)

Sobočanec11 (nepreverjen)

Sicer pa bi dodal še eno stvar. To kar ste si štajerci poželeli, to ste dobili! Zaposlenih je itak največ hrvatov, oz. tistih od dol, v takšnih tovarnah...strupov. Zapufajte si naravo s temi strupi.

Default (nepreverjen)

Pankrt prekmurski utihni

In reply to by Sobočanec11 (nepreverjen)

....osterff (nepreverjen)

zaporniki niso refrenca za primerjavo, ker jejo boljše kot v hotelu s 5 zvezdicami.

NOVINARJI - NE… (nepreverjen)

Ker na sobotainfo objavljate nepodpisane prispevke vaših "kvazi novinarjev" v končni fazi pa boste vi odgovarjati za taka pisanja ker upam, da bo nekoč nekomu vaše neobjektivno pisanje dokurčilo. ZAKAJ NE PREVERITE TUDI DRUGO STRAN KO PIŠETE resnica nikoli ni samo enostranska. Da krepko lažete pa zavajate vam je že vse napisal okrog malice nekaj komentarjev nazaj "raziskovalni novinar" da če delodajalec zagotavlja prehrano na delovnem mestu, delavec ni upravičen do izplačila nadomestila za prehrano. Da je malica obsegala juho, glavno jed, solato, sladico in sok JA KAJ BI ŠE PA RADI ZRAVEN (pičkico) po pravici povedano, da velika večina delavcev v Sloveniji tega sploh ni deležna.
Nobenega delavca, ki dela v Avstriji še tudi nisem slišal, da bi jih kdor bilo kako izkoriščal ali izvajal nad njimi mobing tudi tega je v Sloveniji dosti dosti več. JE PA RES DA MORA BITI DOLOČENI RED IN DISCIPLINA PRI DELU KAR PA SLOVENSKI MLADINCI ŽAL NISO NAVAJENI, potem pa jim je vse krivo samo sami ne.
VI KVAZI NOVINARJI PA DRUGIČ KO PIŠETE PREVERITE OBE STRANI.

čarni vrag (nepreverjen)

Težko bi novinari preverili kak je Magni, saj kak čujem imajo avstrijske varnostnike, ki jih ne bi pustili v tovarno.

In reply to by NOVINARJI - NE… (nepreverjen)

EMIL S. (nepreverjen)

Seveda imajo avstrijske varnostnike, ker naši bandi ne zaupajo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Indigo1 (nepreverjen)

Eni bi z viadukta na beton doj z glavo skočili, če bi jodlar tak pravo.

delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

ali si ti vedno tak nor ali samo ob petkih

In reply to by Indigo1 (nepreverjen)

black panter

df je tele

In reply to by delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Vsa tuja podjetja trbej z benzijnon doj polijati pa gor vužgati, zatou ka se norca delajo s slovensko ga delavca. Glupa država njin pa še subvencije daje. Marš....

..... (nepreverjen)

Naša pa spokradnuti.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Default (nepreverjen)

Še vedno rajši jodlar kot pa kradljivi jugović

Indigo1 (nepreverjen)

Kaj si pa ti če ne yugovic?
Hahaha

In reply to by Default (nepreverjen)

teta pehta (nepreverjen)

Kaj so šli tja jest ali delat? Malicaš lahko doma. V visokotehnološkem podjetju se dela malo drugače, kot so eni to vajeni. Pa neki sindikati. Malo morgen! Kakšen sindikat? Če želiš delat, delaj. Če ti kaj ne paše pride nekdo drug. Enkrt se bo treba navadit, da postajamo visokotehnološka družba. INDUSTRIJA 4.0 !!!!!!

čarni vrag (nepreverjen)

Špricanje školjk za autuje je visoka tehnologija. Ti nisi resen.

In reply to by teta pehta (nepreverjen)

DamjanMurko (nepreverjen)

Kaksna visokotehnoloska podjetja? Lakirnica? Daj zbudi se pa potegni glavo ven iz jodlarove riti

In reply to by teta pehta (nepreverjen)

Johanes (nepreverjen)

Visokotehnološki si ti, vsaj za tiste ki so te naredli. Drugač pa običen ritoliznik. Podpiši se na šolne, da bojo vedli kdo šefi v rit leze. Slovenija nebo nikoli visokotehnološka ali karkoli, ker pobiramo samo drobtinice

In reply to by teta pehta (nepreverjen)

anonimen1 (nepreverjen)

če delodajalec zagotovi prehrano na delovnem mestu, potem delavci niso upravičeni do izplačila malice. Prav tako noben nikomur ničesar ne trga od plače. Malica je pravica, ki je zapisana v zakonu in dvomim, da bi si eno tako podjetje privoščilo in kršilo zakon. Če se pa delodajalec odloči, da bo delavcu malico izplačal in je ne bo zagotavljal jo lahko izplača v maksimalnem znesku 6,12 eur (ta znesek še ni obdavčen), tako je določeno v uredbi o povračilu stroškov. Seveda pa je potrebno upoštevati tudi kolektivno pogodbo. V kolikor je bila prehrana slaba bi delavci to lahko prijavili pristojni inšpekciji.

delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

leiko bi prijavili zidani

In reply to by anonimen1 (nepreverjen)

Silvester1134 (nepreverjen)

Zato so prišli v slovenijo da lahko malega človeka izkoriščajo. Pa mi smo poceni hlapci. Mi ni žal da nisem šel delat v magno ker sem ličar in klepar. Kolega dela pa dobi za 3 smene 850€. Za toti dnar je en dober fuš na tedn pa ne rabim nikalih davkov državi plačat. Zaposlen pa sn v eni firmi teko da mam zavarovaje pa da delovna leta grejo...ko pa je doma več za fuşat pa v bolniško, itak nobena firma ne pošilja kontrol, ker jim ke to strošek. Inšpekcije pa se ne bojim, oz. Se naš rotvajler nikoga ne boji keri prek plota nepovabljeni pride. Ludi znajdite se pa si gnar za sebe služite ne za državo.

VRANA (nepreverjen)

Seveda so prišli v Slovenijo, kjer so stroški dela manjši. To ni sporno in ni nobena raketna znanost. VENDAR - vsi, ki tam delajo, so se tam zaposlili PROSTOVOLJNO !! Če ti ni všeč, greš drugam! Ali še bolje - izmisli si svoj posel, z über veliko dodano vrednostjo in tiraš velke biznise!!!!! SAMO, nobeden si nič ne zmisli, geli, tou je problem !?!? Krivi so pa vedno drüjgi, samo nej sami!!!

In reply to by Silvester1134 (nepreverjen)

Bubek (nepreverjen)

Predlagam, da se samozvani novinarji portala sobota info opogumite in ustanovite svoje podjetje. Imate namreč ogromno znanja o tem kako bi moralo delovati zgledno podjetje. Raj za vsakega. Delavcev vam zagotovo be bo manjkalo, prosili bodo, da bi delali pri vas. Glede na kritike, ki jih namenjate drugim, bo pri vas plača segala v nebo, prehrana bo iz restavracije z Michelinovo zvezdico, dopusta bo najmanj 2x toliko kot to predpisuje zakon, seveda bosta temu primerna tudi regres in božičnica. Samoumevna bo tudi delitev dobička. Vsem, se razume, enako. Da ne govorimo o delovnem času, ki zagotovo ne bo daljši kot šest ur na dan in štiri dni na teden. Raj na zemlji. Nobenega kadrovanja po “vezah”, nobenih pijavk, ki jih producirajo fakultete, sami izkušeni samouki. In to povrhu še v najbolj zaostali regiji naše prelepe Slovenije. Želim vam veliko uspeha!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice