Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni je včeraj potekalo slavnostno odprtje 11. Mednarodnega sejma lovstva in ribištva ter 5. Mednarodnega sejma zelenega turizma in bivanja.

Prisotne goste so uvodoma nagovorili Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, Stanislav Rojko, župan občine Gornja Radgona, Lado Bradač, predsednik Lovske zveze Slovenije, Igor Miličić, sekretar Ribiške zveze Slovenije in Peter Misja, podpredsednik Turistične zveze Slovenije. Slavnostni govornik in otvoritelj je bil Dejan Židan, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije. 

Za odličen glasbeni program je poskrbel Lovski pevski zbor Medvode, prireditev pa je povezovala Marjana Grčman.

Za ohranitev naravnega okolja

11. Mednarodna sejma lovstva in ribištva še vse do jutri vabita s pestro ponudbo in ugodnimi nakupi lovske, kinološke in ribiške opreme, s terenskimi vozili, oblačili, obutvijo ter drugimi izdelki za dobro počutje v naravi. 

Vodilne stanovske in strokovne organizacije so pripravile zanimive in poučne razstave ter dogajanje. Z njimi nagovarjajo tudi širšo javnost, še posebej pa mlade, da bi ohranili naravno okolje in njegove prebivalce za bodoče rodove. 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predstavlja lokalne tradicionalne dejavnosti v okviru ribištva, akvakulture in predelave. Poudarek sejemske predstavitve je namreč na promociji ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture preko kulinaričnih aktivnosti, obiskovalci sejma pa tako lahko poskusijo tudi odlične sveže pripravljene ribje jedi in jedi iz akvakulture.

Lovska zveza Slovenije skrbi za neokrnjeno okolje in prostoživeče živali na osrednjem razstavnem prostoru, med drugim tudi s sodelovanjem v Federaciji evropskih lovskih zvez – FACE in sobotnim »Slovenskim lovskim dnevom«. Predstavljajo tudi projekt ponovne oživitve slovenske populacije risa.

Ribiška zveza Slovenije predstavlja ribiške družine in njihove revirje, ribolov krapovcev in plenilk, možnosti ribolova na naših rekah in jezerih ter priprave ribjih jedi.

Racoon d.o.o. opozarja na projekt in izdelke »Slovenski ribiški produkt«, Zavod za gozdove Slovenije pa predstavlja evropske projekte, v katerih je bodisi vodilni partner ali v njih aktivno sodeluje. 

Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed medtem prikazuje sožitje človeka in divjih živali tudi z živimi pticami ujedami.

Prijateljstvo med človekom in psom pooseblja Kinološka zveza Slovenije v sodelovanju z regijskimi kinološkimi in lovskimi kinološkimi društvi. Strelska zveza Slovenije pa omogoča Scatt simulacijo streljanja z zračnim orožjem ter streljanje z zračnim orožjem na elektronsko tarčo.

Zabavno, družabno in tekmovalno – tudi v oponašanju jelenjega rukanja

Sejem ni le strokoven in poučen, temveč tudi zabaven, družaben in tekmovalen. Obiskovalci lahko uživajo v predstavitvah puškarskega poklica in terenskih vozil ter v nastopih lovskih rogistov in pevskih zborov.

Danes je še posebej zanimiva Državna razstava psov vseh lovskih pasem – CAC, lovci pa so vabljeni na Slovenski lovski dan v organizaciji Strokovno-znanstvenega sveta Lovske zveze Slovenije. Jutri ob 11.00 uri se bo na prireditvenem odru pričelo 12. Državno prvenstvo in 5. Odprto mednarodno prvenstvo v oponašanju jelenjega rukanja.

S strokovnim komentarjem bodo predstavljene pasme lovskih psov. Obiskovalci bodo lahko poskusili specialitete na tekmovanju v kuhanju lovskega golaža in ribje čorbe. Izvedeli bodo, kdo dela najboljše divjačinske salame in kateri so najboljši slovenski ribiški produkti.

Tržnica Naturo postregla z domačimi, naravnimi izdelki

Mednarodni sejem zelenega turizma in bivanja Naturo povezuje ponudnike trajnostno usmerjenega turizma in ljubitelje aktivnega preživljanja prostega časa v naravi ter bivanja z naravo. Razstavljavci vabijo v zelene turistične destinacije, k doživetjem v naravnih zdraviliščih, raziskovanju v krajinskih parkih, po ideje za pohodniške in planinske ture, k oddihu na turističnih kmetijah in k razvajanju pri kulinaričnih ponudnikih. Posebne pozornosti sta deležna projekt »Visit Pomurje« ter rekreacijska in turistična raba gozdov. 

Sejemsko ponudbo bogati Tržnica Naturo s prodajo domačih, naravnih pridelkov, prehranskih izdelkov in naravne kozmetike. 

Obiskovalce razgibavajo atraktivne, dinamične predstavitve naravne rekreacije. Adrenalina željni obiskovalci se lahko preizkusijo na umetni plezalni steni, tisti, bolj umirjeni pa v pravilnosti telesne drže s priporočljivimi vajami. Za vse so zanimive demonstracije pravilne nordijske hoje, borilnih veščin in streljanje s trenažerjem.

Na ogled postavili še starodobnike

Sejme Lov, Ribolov in Naturo podčrtuje tudi skrb za tehnično dediščino, ki gre z roko v roki s skrbjo za naravno in kuluturno dediščino. Spremlja jih mednarodna razstava starodobnikov Avto-moto klasika, prireditev razstavnega in prodajnega značaja, ki je posvečena vsem vrstam starodobnega transporta in starodobne tehnike. Organizira jo SVS - Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil v sodelovanju s Pomurskim sejmom.

FOTO: Jure Zauneker

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice