Še nekoliko manj omejitev v gostinstvu in turizmu. A nenavadno toplo vreme je vse tiste, ki si želijo kavice ali malice, privabilo na terase, ne pa v notranjost lokalov.

Do zadnjega kotička polne terase lokalov danes na Poštni ulici v Mariboru. V notranjosti pa nekoliko drugačna slika.

»Iskreno nismo še začutili nekega zanimanja, predvsem zato, ker je lepo vreme in ljudje v tej situaciji preferirajo biti zunaj, ampak proti koncu tedna se nam obeta slabše vreme, tako da pričakujemo, da bo prišlo prav to, da imamo odprto tudi notranjost restavracij,« opaža Aljoša Marković iz priljubljene Baščaršije na Poštni. 

Spomnimo ... V gostinskih lokalih lahko od danes gostom v vseh statističnih regijah strežejo tudi v notranjih prostorih, a ob izpolnjevanju določenih pogojev.

Namestitvenim obratom z več kot 60 sobami pa je dovoljeno ponujati do polovico vseh sob, tistim manjšim pa še naprej do 30. Tako določa nov vladni odlok, ki bo veljal do 16. maja, poroča STA

V tako lepem vremenu pač bolj prija burger na soncu. A vsakršno sprostitev, ki vodi v normalizacijo razmer, pa naj je še tako majhna, gostinci pozdravljajo.

»Trje metri se mogoče slišijo malo, ampak ko začneš to meriti z metrom, so to kar velike razdalje in znotraj same restavracije ... Imamo srečo, da imamo kar prostoren tloris, spravimo deset miz v restavracijo, ampak to še vseeno pomeni, da imamo od 92 sedišč na voljo le 38,« pojasnjuje Aleš Leskovšek, znani mariborski gostinec, ki ima pod okriljem lokale Meating pub & restavracija, Pri Florjanu in latino klub Fuego.

Opozorila na vsakem koraku pa so že postala del dekoracije v gostinskih lokalih in hotelih.

Barbara Breznik, vodja hotela in restavracije Leonardo v Slovenski Bistrici, pokaže, da imajo označeno, »koliko oseb je lahko zunaj, koliko je lahko notri, vsi preventivni ukrepi, od umivanja rok, kašljanja, kako si pravilno namestiti masko, vsepovsod imamo razkužila, zunaj in znotraj tudi«.

Sprostitve v tem trenutku za številne hotelirje še ne prinašajo dobička. V hotelu Arena na primer še ne razmišljajo, da bi odprli za fizične goste, raje bodo počakali, da se razmere normalizirajo.

Vasja Ilešič, vodja kooperative mariborskih hotelov, pa opozarja, da je situacija nezavidljiva: »Ko se pravzaprav odločaš, ker bi si želel delati, pa po drugi strani veš, da boš na ta način ustvarjal negativno poslovanje in, seveda, so potem razlogi za odprtje bistveno bistveno težji.«

Razmere so nezavidljive, pravi Vasja Ilešič, vodja kooperative mariborskih hotelov.

Pa še druga plat medalje ... Številni zaposleni v turizmu niso ostali na čakanju, ampak so našli službe v drugih panogah. Kultura malic v gostilnah je z dostavami skorajda izginila.

»Vlada nam je pustila vsaj dostavo, da smo lahko dostavljali. Spoštujemo ukrepe, se jih držimo tudi, upamo, da bo v kratkem tudi sproščanje, ker ljudje pogrešajo dobesedno druženje, pravi Martin Skrbinek iz Gostilne pri Martinu v Slovenski Bistrici.

Hkrati pa gostinci in hotelirji opozarjajo: smo optimistični, a siti drobtinic.

»Iz tedna v teden prejemamo le drobtinice, si pa želimo večji kos, predvsem zato ker težko razumemo, da je edino naša panoga in naša dejavnost pod še vedno največjimi restrikcijami,« dodaja Ilešič.

Tako gostinci kot hotelirji računajo, da bo v kratkem sprostitev še več, in upajo, da škoda ni nepopravljiva.

»Bila je zelo, zelo težka situacija, veseli smo odpiranja in sproščanja, veseli smo tudi, da gosti to sprejemajo, ampak še vseeno to ne pomeni nekega polnega zagona in poslovanja, kot je bilo pred tem. Po sedmih mesecih pričakujemo neke dodatne sprostitve, še bolj za notranje dele,« še pristavi vodja hotela in restavracije Leonardo.

A gostinci so zakurili v pečeh, vabijo tudi hotelirji, pomagate pa jim lahko le tako, da njihove storitve tudi koristite.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice