Čeprav je socialna slika slaba, je interes zadolženih za odpis dolgov tudi v Pomurju minimalen.

Samo še do konca meseca imajo socialno ogroženi državljani čas za oddajo prošnje za odpis dolgov. A po dosedanji izkušnjah sodeč, je interes zadolženih za odpis dolga mlačen. V katerem grmu tiči zajec? Večini prosilcev se je dolg nakopičil v neustreznem obdobju, saj so do odpisa upravičeni samo tisti, ki jim je dolg nastal do konca leta 2013, zanj pa je moral steči izvršilni postopek. Kot kažejo podatki, je tudi v Pomurju zanimanja za odpis dolga le malo, zato se poraja dvom o ustreznosti kriterijev.

Največ zanimanja za odpis dolgov pri Komunali

V Mestni občini Murska Sobota so se zadolženi med drugim zanimali za odpis dolgov za stanarine in stroške okoljske dajatve za odpadno vodo. V Vrtcu Murska Sobota so zabeležili tri vloge, v soboških osnovnih šolah pa le dve. 87 vlog za odpis dolga je priromalo na javno podjetje Komunala, in sicer največ za dobavo vode, sledi ogrevanje, nato odvajanje odpadnih voda in odvoz odpadkov. 

»V tem trenutku še ne moremo podati informacij, v kakšni višini bomo predlagali odpis dolga, torej 100 odstotkov ali manj, hkrati pa se moramo predhodno še dogovoriti z družbama Cero Puconci in Saubermacher&Komunala, če pristajata na odpis njihovega dela dolga, saj naša družba za območje MO MS zaračunava storitve tudi za ti dve družbi,« pojasnjuje direktor Komunale Murska Sobota Tadej Ružič.

Bo zanimanje večje zadnji teden?

Slab odziv beležijo tudi v podjetju Saubermacher Komunala, kjer so doslej prejeli 23 vlog za odpis dolga, od tega pa je po kriterijih upravičenih le 16 vlagateljev. Kot pravijo, so pričakovali več zainteresiranih: »Verjetno bodo vloge oddali tik pred koncem roka za zbiranje vlog ali pa vedo, da ne izpolnjujejo kriterijev iz zakona o odpustu dolga.«

Moravske Toplice in Tišina – zanimanje pod pričakovanji

Tudi v občini Moravske Toplice je stanje bolj ali manj porazno. Na osnovnih šolah v Bogojini, Fokovcih in Prosenjakovcih niso prejeli niti ene vloge, v Vrtcu pa le eno vlogo za odpis dolga.  Na veliko manjši interes, kot pa so pričakovali, so naleteli še v občini Tišina: »Dobili smo le sedem vlog, večino za komunalne storitve. Pravega vzroka za takšno nezainteresiranost ne poznamo, verjetno pa na to vplivajo dejstva, da se vse več transferjev zahteva nazaj.«

Na mlačen odziv so naleteli v občini Gornja Radgona, kjer so vrtec, osnovni šoli in Javno podjetje Komunala Radgona skupno prejeli le dve vlogi. Večjega števila pa niti ne pričakujejo, še dodaja župan Stanislav Rojko.

Niti vprašanj, kaj šele vlog

V Vrtec Beltinci je medtem doslej prispelo devet vlog, do konca meseca jih pričakujejo še okoli pet, v Osnovni šoli Beltinci sta bili oddani samo dve vlogi, v tamkajšnjem komunalnem podjetju pa nobena. Večjega zanimanja ni niti v občini Križevci. Kot odgovarja tamkajšnji župan Branko Belec, za enkrat ni bilo vlog niti kakršnikoli vprašanj občanov v zvezi s postopkom odpusta dolgov. V občini Radenci medtem ugotavljajo, da občani vlagajo vloge za odpust dolgov v podjetjih in zavodih, a s podatki za enkrat še ne razpolagajo.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pop tv novinar (nepreverjen)

Pa glejte mi navinari se nekaj zmislimo, letimo do uradnikov v vladi. Günimo to dva tri kedne in evo zakon je tü. Tak to ide. Super.
Ta naša male fletna Kopač-Mrakova je itak tak fajn, pa smo zanli ka mo zakon skoz ruknili. Ona je malo važna na televiziji bila, lepo je güčala kak ona levakinja sočustvuje in to je to. Par uradnic je napisalo zakon. Naš poslanec vanek, je pravo ka je zakon potrebenn.... in evo smo ga potrdili.
Sicer pa prosim lepo, pišite kelko uradniko je zato delo melo. Mogli so pipraviti na nove obrazce, v ljubljani so šolanja bila, dnevnice so dobili. Fajn v toplij pisarnaj sidijo pa čakajo ka pridejo ubobožani. Nej so oni krivi ka si raja ne šče pomagati. Oni so vse napravili. Se sekerajo v službaj. Pa niti interneta nemajo ka bi to lejko šteli. Oni so srmačeki, gunijo jih okrog pa nekaj tumačijo, pa iz toga nika.

Traktorist

Samo populističen ukrep " palčkaste " ministrice Mrakove. Pogoji takšni, da jih večina revežev ne more izpolnjevati, znesek odpisanega dolga tako majhen, da se niti ne splača oddati vloge. Zakon sprejet zaradi populizma ministrice, ne pa zato, da bi se pomagalo revežem. Ta ženska je že dolgo ministrica, pa ni naredila še nič omembe vrednega. Že, ko jo poslušaš, ti slabo pride. In potem se čudite, da ni odziva ? Da ne boste rekli, da kritiziram samo Janeza Janšo. Meni stranka ni pomembna, pomembno mi je to, kar kdo naredi za malega človeka.

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Traktorist s tabo se v celoti skoraj strinjam, le v tem delu ne kdo je kriv.
Kriva je vlada Mira Cerarja , ki slabo dela.
Ta medijska manipulacija se vleče vseskoz ko levica vodi vlado.
Primer medijske populacije: ANKETE PRAVIJO 70% KA VLADA MIRA CERARJA DELA SLABO, OBENEM PA V TEJ ISTI ANKETI ANKETIRANCI PRAVIJO KAO, KA JE PRAV NAJBOLJŠA STRANKA TEGA ISTEGA MANDATARJA , KI PO VEČINSKEM MNENJU DELA SLABO.
To je isto kak če bi neka fabrika delala slabo in mejla velke izgube, pa bi delavce vprašali kaj mislijo o svojih menegerjih, pa bi večina rekla da delajo dobro in želijo da naj delajo tako naprej.
Seveda je tuo skrejgano z zdravo pametjo.
Krivdo levičarski mediji spretno preusmerjajo od glavnega igralca( predsednik vlade)na stranske igralce in jihove stranke(MINISTRE IN POSLNCE).

Traktorist

Ta ministrica je delala tudi v drugih vladah, pa ni napravila nič pametnega ! Po mojem je nesposobna in pika. Najhujši problem je to, da so ministri nastavljeni po strankarskih " ključih " in ne po sposobnostih. In potem imamo to, kar imamo.

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Tou je res ka so nastavjeni po strankarskih ključih, vendar pa brez blagoslova predsednika vlade in privolitve ostalih ministrov in koalicijskih poslancev, noben minister ne more dati nobenega zakona v obravnavo v državni zbor.

strki

Nateg naroda s strani oblasti željnih. Da narod lahko vodiš, ga moraš zastrašiti. Nihče nikoli ni nič dobil od boga in oblastnikov zastonj, zakaj naj se danes, ko smo v kapitalizmu to spremeni. Psi lahajo, karavana gre dalje! Ljudje pa v stanovanjih še vedno upajo, da bo banda jim dala nekaj zastonj?

Gost (nepreverjen)

Zakaj se narod ne odziva. Večina teh ki ne more plačati je dolžna državi ali pa državnim podjetjem in uslužbenci teh podjetij bi jim prišli nasproti.Imajo sezname dolžnikov. Naj bi jih poklicali k sebi in jim predstavili možnost odpisa in potem bi se vsak lažje odločil. Samo se mi zdi, da so to mali zneski dolgov in je narod toliko ponosen, da tega noče. Na koncu pa se bo ugotovilo, da so priprave na odpis več stale kakor pa znesek odpisov. To pa bi kazalo na populizem, ne pa na praktično korist.

komudajo (nepreverjen)

Gost popolnoma imaš prav.samo ka tau ovi tan v Ljublani so še nej tak pametni ka bi tak napredno razmišlali:)

divjejabolko

Eh, zdaj država počasi nede mela denarja za take malenkosti. Begunci so pred vrati, zima prihaja ...

Traktorist

Gledam ta portal in komentarje. Za eno crknjeno mačko je več komentarjev kot na to temo. Žalostno in za razmislit kam gre naša družba.

Starejše novice