V Pomurju in okolici se v zadnjem času žal ne moremo pohvaliti z našim odnosom do okolja.

Tudi v naravi, ob cestah in v okolici turističnih točk brez večjih težav najdemo odslužene predmete, ki tja nikakor ne sodijo.  

Pred približno dvema mesecema smo denimo poročali o odpadnih salonitnih ploščah, ki so jih brezbrižneži odvrgli kar sredi gozda. Nedolgo zatem se je v jarku ob prometni cesti, ki povezuje občine Črenšovci, Odranci in Turnišče, znašel odsluženi kavč, medtem ko se je smetišče začelo spreminjati celo parkirišče v središču Murske Sobote. Decembra pa je za ogorčenje javnosti poskrbela še konjska glava, odvržena v neposredni bližini črpališča pitne vode na območju Ptuja.

Na še en primer neodgovornega odlaganja odpadkov nas je zdaj opozoril bralec.

Zaskrbljeni občan Murske Sobote, ki v tem neodgovornem početju vidi predvsem posledico ukinitve ekoloških otokov, je na prizor naletel v Črnskih mejah, na vodovarstvenem območju.

Kot je zapisal, je slika nastala minuli petek ob 15. uri, smeti pa so po nekaj dneh odstranili. 

Ob tem pošiljatelj pristojne poziva k ureditvi stanja in kot zgled oziroma morebitno pomoč navaja črnomeljsko občino.

»Če ne, bo vedno več smeti na vodovarstvenem območju, kanalih in gozdovih,« zaključuje bralec.

Ekološki otoki rešitev ali težava?

Spomnimo, da so tudi sami ekološki otoki, ki naj bi sicer predstavljali rešitev za neprimerno smetenje, pred časom povzročali kar nekaj nevšečnosti, saj so se ob nizki kulturi uporabnikov začeli spreminjati v divja odlagališča. V soboški občini so jih zato lani sklenili ukiniti. 

S podobnimi težavami so se srečevali v Melincih v Občini Beltinci, kjer so se po prav tako odločili za podoben ukrep.

Več o tem preberite v povezanih novicah:

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Belek (nepreverjen)

Kakšna svinja moreš bite ka smeti ta vržeš v naravo...

goostt (nepreverjen)

Saj to ni edini in osamljen primer !

In reply to by Belek (nepreverjen)

Metlulj (nepreverjen)

Jaz bi prekopala smetij ce be sto mene to napravo. Skoraj ziher je ostala kaksa sled.

Gost4523 (nepreverjen)

Ukinili ste ekološke otoke, ka ste pa pričakovali ka do smeti tudi izginole?

Munt (nepreverjen)

Prav gotovo je napaka da so bili ekološki otoki okinjeni, nevem najbrž zaradi stroškov občine. Vzrok bi naj bil nered okrok le teh in da so bili večinoma polni. Potem takem je bil kriv nezadosten odvoz le teh! V kolikor občina naroči odvoz dvakrat na mesec to tudi storijo, a sigurno je bilo to premalo. A je kdo trezno razmišljal kam bodo ljudje z temi odpatki po teh neumnih okrepih. Kaj se nam zdaj dogaja, je lepo videti po gozdovih, ki so polni vreč plastike in ostalih odpadkov. Po včerajšnjem sprehodu bližini Kroga sem nalet na polna vreče, bilo jih je na enem mestu pet, katastrofa in še vsej dolžini polno ostalih smeti. Za to neumnost naj prevzame odgovornost župan in svetniki!

Sobočanec II (nepreverjen)

Odgovornost naj prevzame župan in mestne svetnice ki so zahtevale ukinitev ekoloških otokov. Poglejte si pot od Maximuma proti Pušči kako je nastlana z odpadki iz trgovin. Kdo bo to pobral ?
To si pa nihče ne upa, vemo zakaj !

In reply to by Munt (nepreverjen)

G (nepreverjen)

Pa ka se trgate, ešče malo pa de pa čistilna akcija, pa te vse te smeti lepo pobrali. Predlagam, ka takšne "čistilne" akcije občine organizejrajo sakši drüge keden. Udeležba pa bi morala biti OBVEZNA! Bar en član sakše kuče ali pa stanovanja. Če nede šlo naček to obvezno vnesti v USTAVO - PIKA AMEN !!

maxxx30 (nepreverjen)

Da še enkrat ponovim..... V SMETEH JE DENAR, da bo bolj razumljivo: ko opravljaš storitev manipulacije z smetmi in ko ti z različnimi 'prijemi' uspe narod naučiti, da ti vse lepo sortira, očisti, dostavi in še povrh svoje delo plača TEBI, potem si Car, no pa še z minimalnimi stroški na tvoji strani, kar pomeni, nič otokov, manj zabojnikov, ukinitev kosovnih,.... in bi se še dalo naštevati. Takih slikic (primerov) je, kot vidite, vedno vec in da ne bo pomote, ker vidim da eni težje razumete, tega NE ODOBRAVAM ampak vprašajmo se zakaj prihaja do tega, zakaj se polnijo kontejnerji na pokopališčih, zakaj nekateri dobesedno razvazajo svoje smeti okrog in okrog.... malce, tisti ta pametni, poglejte tudi drugo plat medalje, če ste tega sposobni. V igri je denar, kot napisano, v smeteh je denar, sluzis pa ga z čudovitimi slogani, kjer igraš na noto plemenitosti, vse za čisto naravo, za čisto prihodnost.... Ha ha, na drugi strani, pa pridno varčujes z tem da občanom odvzames vse, kosovne, otoke,........ Itd. Ma brezveze, škoda besed, glede na komentarje nekaterih, potrata časa...

Gost 13 (nepreverjen)

Tou budalo nevej ka je zbirni center odpreti sakši den za občane mo m.s ka šenki lejko ta odpelaš.ka se je pelo do te šume bi do zbirno cetra tudi prišo .nej so zbirna mesta kriva ,glave so prazne.

Muslimanska metoda (nepreverjen)

odstranjevanja odpadkov

Ocividec2345 (nepreverjen)

Tudi sam sem bil prica na isti lokaciji ko je najblizji gostinec iz vescice nekoliko globlje v ta gozd veselo pospravljal odpadke. Poslikajte se notranjost tega gozda ki je dejansko ozji pas vodovarstvenega obmocja. Zagotovo se najde se vec tega.

Starejše novice