Slika je simbolična.
Versko skupnost v Pomurju je nedavno vznemirila novica o odhodu minoritov iz župnije Turnišče. Se priljubljenim patrom obeta drugačna usoda?

Konec marca je odjeknila vest o odhodu 'pojočega' duhovnika in minoritov iz romarskega središča v Pomurju.

Patri, ki so župnijo v Turnišču vodili vse od leta 2015, so med verniki izjemno priljubljeni, njihove maše so privabile tudi verne iz drugih župnij. 

Spomnimo ...

Provincialni minister pater Milan Kos je Škofijo Murska Sobota obvestil, da je od leta 2015 do danes v provinci 11 patrov manj, provinca pa več ne more zagotoviti patrov, da bi lahko dobro nadaljevali pastoralno delo.

Kljub neizbežni usodi priljubljenih patrov so številni svoje nezadovoljstvo z odločitvijo izrazili s podpisom peticije, za obstoj minoritov v župniji Turnišče je bilo zbranih kar 2440 podpisov, ki so bili poslani samemu vrhu slovenske cerkve.

Bodo minoriti vseeno ostali v romarskem središču?

V uredništvo Sobotainfo smo prejeli informacije, da usoda minoritov vseeno ni dorečena, pojavila se je novica, da naj bi prišlo do spremembe načrta. 

Po neuradnih informacijah Sobotainfo, naj bi priljubljeni menihi še naprej širili vero v Pomurju, načrti o odhodu naj bi tako padli v vodo ...

Da bi potrdili navedene trditve, smo se obrnili na patra Tonija Brinjovca, ki nam je v telefonskem pogovoru pojasnil, da je njihov odhod - kljub drugačnim govoricam - še vedno v teku.

Minoritski red šteje nekaj več kot štiri tisoč petsto članov po celem svetu, red je najbolj narasel v Aziji, Afriki in Južni Ameriki, pri nas pa je opazen občuten primanjkljaj bratov, kar je tudi razlog za njihov odhod iz župnije Turnišče.

'Pojoči' duhovnik nam je v pogovoru za Sobotainfo razkril še, da minoriti v Pomurju niso edini brati tega reda, ki odhajajo. 

Po Turnišču še Ljubljana?

Bratje minoriti delujejo po več krajih po Sloveniji, eden izmed njih je tudi Ljubljana.

Kot kaže, pa bodo tudi v prestolnici ostali brez več minoritov, kot nam je zaupal pater Toni Brinjovc. Ti naj bi se kmalu poslovili tudi iz Ljubljane, o razlogu njihovega odhoda 'pojoči' duhovnik v tem trenutku ni želel spregovoriti.

Da bi izvedeli več podrobnosti o ozadju še enega odhoda, smo se obrnili na patra Milana Kosa, provincialnega ministra minoritov, ki nam je potrdil, da že 1. avgusta 2023 zapuščajo Ljubljano

Ob tem pojasnjuje, da bosta kar dve župniji ostali brez Frančiškovih bratov: »V mislih smo imeli Bolniško župnijo v Ljubljani. Glede na povezanost te župnije z župnijo Sv. Peter bomo obe župniji predali ljubljanski nadškofiji

Kos dodaja, da bodo svoje delo nadaljevali v naslednjih samostanih: Ptuj, Ptujska Gora, Olimje, Piran, Videm pri Ptuju, Sveta Trojica in Dornava.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Vse kar je dobro je treba nagnati. Kako zalostno

km (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Lenuhe nagnati ! Saj pa nič ne delajo samo molijo. Naj gredo v Ribnico k Jančiju.

326 (nepreverjen)

Km, ti si šcisto navadno podojeno tele, če nemaš kaj drùjgo pijsati ,boj rajši tùo, joj tij nagnusnež, ka bi bilo če bi bùl tùo, bi ti pri tazadnji vò vdarilo?

slvkoso (nepreverjen)

Kos dodaja, da bodo svoje delo nadaljevali v naslednjih samostanih: Ptuj, Ptujska Gora, Olimje, Piran, Videm pri Ptuju, Sveta Trojica in Dornava.
Kaj pa če bi ti patri in nune pomagali v domovih za ostarele in bi bilo od njih neka korist

777 (nepreverjen)

To potem pomeni, da so z Ljubljano za zdaj kadrovsko stisko rešili in bi še lahko ostali v Turnišču. Lepo.

fanturij (nepreverjen)

Ne bodo ostalo. To je samo zavlačevanje informacij in lažno upanje, kar se pojavlja v medijih.

In reply to by 777 (nepreverjen)

KaplanTišinski (nepreverjen)

vepa v ljubljani maš itak samo pravoslavne volilce še... šteri "slovenec" je še tan? vepa samo diktator jankovič zmaguvle,,, taka naj iz LJ idejo.. pa ostanejo v prekmurje

Papek (nepreverjen)

Patri idejo. F Törnišče pride zdaj dobrovniški župnik Štihec lovijt ove, ka so njemi vujšli :)

Čemernež (nepreverjen)

gamad ena, pa što še tou podpera.

Starejše novice