Kanadsko-avstrijska avtomobilska multinacionalka Magna je ta teden občini Hoče-Slivnica nakazala denar za nakup slabih deset hektarjev zemljišč, na katerih načrtuje gradnjo dodatnih proizvodnih zmogljivosti.

Kot je za STA povedal hoški župan Marko Soršak, ki je ob tem potrdil nakazilo denarja, so pogodbo z Magno podpisali marca, v naslednjih dneh pa bo občina ves denar nakazala državi, ki je založila sredstva za nakup zemljišč. Iz občinskega proračuna je razvidno, da gre za okoli milijon evrov.

Hoška občina je namreč z državnim denarjem od nekaj več kot sto lastnikov odkupila zemljišča, pri čemer so dva morali tudi razlastiti.

Medtem še vedno poteka tudi postopek pridobivanja okoljevarstvenega soglasja. Agencija RS za okolje je v začetku februarja izdala osnutek dokumenta in ga poslala nosilcem urejanja prostora, ki se morajo izreči glede sprejemljivosti nameravanega posega.

Pogodbe podaljšali do konca leta

V kolikor bo dokumentacija v predlagani obliki primerna za naslednji korak, sledi javna razgrnitev dokumenta. Ko bodo v javni obravnavi svoje povedali morebitni zainteresirani predstavniki okoljskih in drugih skupini, bo izdano okoljevarstveno soglasje, kar je podlaga za izdajo gradbenega dovoljenja.

Magnina vloga se nanaša na gradnjo dveh glavnih objektov, proizvodnjo karoserij in sestavljalnico vozil. Z obstoječo lakirnico bo tako vzpostavljena celovita proizvodnja avtomobilov, kar je osrednji cilj njihove poslovne strategije vstopa v Slovenijo, so za STA še pojasnili februarja.

Medtem okoli 160 zaposlenih iz predlani odprtega hoškega obrata zaradi izbruha pandemije že nekaj mesecev na delo odhaja v graško tovarno. Kdaj se bodo vrnili v Hoče, je odvisno zlasti od razmer in okrevanja globalnega avtomobilskega trga ter obsega naročil, so pa vsem pogodbe za delo v Avstriji podaljšali do konca leta.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost5 (nepreverjen)

To je od oka 100 tisoč eur na hektar, po koliko je občina kmetom odvzela zemljo?

administrator (nepreverjen)

tista dva ki so razlastili
bosta ob spremembi režima dobila ogromne pare za odškodnino
Morda bosta postala celo solastnika Magme

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

en (nepreverjen)

"pri čemer so dva morali tudi razlastiti" Halo??? Pa ge mi živimo? V srednjeveških časih, ge so samo tak razlaščali lastnike? Teva dva pa sta tude noriva ka sta nej dala prijavo na evropsko sodišče za človekove pravice, ka mi je poznanih kar nekaj takših primerov iz drugih držav evropske unije in v vseh primerih je sodišče odločilo lastnikom vprid in naložilo državam plačilo zelo visokih odškodnin.

Valda (nepreverjen)

Aha, ka pa groznje s smrtjo?

In reply to by en (nepreverjen)

Gost5 (nepreverjen)

Kaj so pa naredili v rankovcih, so jih tudi nekaj razlastili, da bodo lahko šli nekaterim direktno pod balkone z kolesarsko stezo. Kje so pa bili takrat ko so ljudje prosili gradbena dovoljenja, ker nobena hiša ni zgrajena na črno. Kot državljan nisi vreden nič, glavno da davke plačuješ, ko kaj rabiš se moraš lepo postaviti v vrsto, pred tabo so prvorazredni, potem pa če kaj ostane za tebe. Barabe se pa skrivajo za javnim dobrom/interesom, ko je potrebno komu kaj vzeti ali po domače ukrasti.
Pa občina Tišina je v komasaciji zastonj dobila koliko zemlje, ljudem so pokradli zemljo, da bo zdaj za kolesarsko stezo, pa za ceste in jarke, ki jih pol niso naredili ker je zmanjkalo denarja, pa to tam kjer se jih najbolj rabi. Verjetno je šel denar za Tišinski rondo, ki pove vse o pameti ljudi, ki to občino vodijo, Po drugi strani pa so občini ostale vse druge parcele. Zakaj jim niso vzeli teh parcel v zameno za ceste, jarke, kolesarsko stezo, ...

In reply to by en (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

Starejše novice