Znotraj Škofije Murska Sobota je v letošnjem letu prišlo do sprememb v sedmih župnijah.

Spomnimo, preklic duhovniških pravic župniku Alojzu Benkoviču je pred časom močno odmeval. Župniku župnij Cankova in Kuzma, ki je pred tem služboval v beltinski župniji, je škof Štumpf naložil enoletno pokoro v cistercijanski opatiji Stična.

Benkovič se je takrat odzval tudi za naš portal Sobotainfo in dejal, da ima mirno in čisto vest, saj da je ravnal v blagor in razvoj župnije.

Na seznamu najdemo tudi župnika Gorana Kuharja, ki je služboval v stolni župniji Murska Sobota in bil zaznamovan zaradi domnevne ljubezenske afere oziroma bil tarča domnevne zalezovalke.
 

Benkovič je odločbo zavrnil

Spletna izdaja katoliškega tedniku Družina je sedaj objavila seznam osebnih sprememb in premestitve duhovnikov po škofijah. V soboški škofiji je v letošnjem letu prišlo do sedmih sprememb. Kot rečeno, najbolj odmevni primer v zadnjem času je bil v zvezi z župnikom Alojzom Benkovičem. 

Kot poroča Družina, je bil Benkovič, župnik župnij Cankova in Kuzma, z Odločbo preklica duhovniških pravic z dodanim kazenskim predpisom v smislu kan. 50 z 20. julijem razrešen službe župnika obeh župnij in mu je bilo v smislu kan. 1312 naloženo enoletno bivanje v cistercijanski opatiji Stična. Ker pa je Odločbo zavrnil, mu je bil 11. julija izrečen suspenz v smislu kan. 1331 Zakonika cerkvenega prava.

Ostale premestitve in spremembe:

Štefan GRABAR, kaplan v župnijah Cankova in Kuzma, je bil razrešen te službe in z 11. julijem imenovan za župnijskega upravitelja župnije Cankova.

Štefan KRAMPAČ SDB, župnik župnije Radenci, je bil na predlog svojega redovnega predstojnika razrešen službe župnika in s 1. avgustom odhaja v celjsko škofijo in redovno skupnost. Z njegovim odhodom salezijanska Inšpektorija sv. Cirila in Metoda – Ljubljana prepušča radensko župnijo sv. Cirila in Metoda v upravo škofiji Murska Sobota.

Ivan KRANJEC, župnik župnije Pečarovci in dekan ter začasni upravitelj župnije Tišina, je bil razrešen službe začasnega upravitelja ter z 11. julijem imenovan tudi za župnika župnije Kuzma.

Goran KUHAR, župnik stolne župnije Murska Sobota, je bil z 11. julijem imenovan za začasnega upravitelja župnije Tišina. Služba mu preneha z vrnitvijo župnijskega upravitelja Boštjana Čeha po zdravstvenem okrevanju na župnijo Tišina.

Matjaž MURŠIČ KLENAR, kaplan v župniji Gornja Radgona in vojaški kaplan v Slovenski vojski, je bil razrešen službe kaplana v župniji Gornja Radgona in je s 1. avgustom imenovan za duhovnega pomočnika župnije sv. Jurij ob Ščavnici s posebno pastoralno skrbjo za župnijo Radenci, kjer bo bival v tamkajšnjem župnišču, da nadaljuje tudi svoj doktorski študij.

Boštjan OŠLAJ, župnik župnije sv. Jurij ob Ščavnici, je s 1. avgustom imenovan za upravitelja župnije Radenci.

Kaj pomeni razrešitev?

Kot pojasnjuje Franc Šuštar, škof in generalni vikar ljubljanske nadškofije, odpoved ali razrešitev ne pomeni, da župnik tiste službe oziroma župnije ni imel rad, ampak da je pripravljen sprejeti škofovo odločitev glede premestitve.

Če se je župnik službi odpovedal, je to naredil zato, da ga je škof lahko imenoval, kakor sta bila prej dogovorjena, za župnika v drugo župnijo ali drugo službo. Razrešitev pa tako pomeni predvsem zaključek ene službe in sprejetje nove.

S spleta

Komentarji (27)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Pisci prispevkov, kako lahkotno pišete o RKC !!!!!!!!! po mojem ne morete več spati, če ne napišete karkoli o RKC (kuhanje mehkih jačk, kuhanje žabe, mastenje, ipd). Zakaj s tako vnemo ne pišete o drugih verstvih ? Ker si ne upate, ker ne smete, ali ker o drugem nimate pojma, razen o sranju in blatenju RKC.
Prišel bo čas, ko bo škof Štumpf kandidiral za papeža in to ni daleč.

Peter Š. (nepreverjen)

SRANJE sami sebi ustvarjajo, kot tudi BLATE sebe in institucijo izrecno s svojimi dejanji oz. NEdejanji! To kar delajo je popolnoma NEČLOVEŠKO!!!

In reply to by tuncika

jalokin (nepreverjen)

Pelaj si ga domou !!!! Kaj mejšaš jabuke pa gruške !!! Nihče ne piše o RKC ampak o etm kar počne škof. Nekoč so lahko škofje manipulirali z ljudmi. Danes so ljudje na srečo pismeni, izobraženi in tudi s svojo glavo mislijo. Zato dobro ločijo, kaj je vera, cerkev, Cerkev, RKC, škof, ...
Veliko je vernih ljudi, ki redko gredo v cerkev. Pa se nikoli škof ne vpraša zakaj. Oziroma vedno kaže s prstom na ljudi. Naj se vprašajo pri sebi enkrat, zakaj ljudje ne pridejo v cerkev. Pa kaj si škof misli, da so res ljudje tako butasti ali kaj ??????
Tuncika ti pa vedno samo s to RKC serješ.

In reply to by tuncika

vodka (nepreverjen)

tuncika ges pa mislin ka de Štumpf zdaj zdaj samoga Boga menjo. Samo, da se ga rešimo v Soboti pa naj pride eden normalen.

In reply to by tuncika

G. Petrovič (nepreverjen)

Še suspenz za MATEJA ZAVCA, ravnatelja glasbene šole v Beltincaj! Ta ma telko masla na glavi, da tega škof ne bi smel spregledati!!! Ajmo samo POGUMNO!

starš (nepreverjen)

Pa še vrnit to super profesorico na delo, ki je z vsem svojim srcem in z vso svojo dušo, nesebično podajala svoje bogato znanje, kar je prava redkost!

In reply to by G. Petrovič (nepreverjen)

moja luba ves (nepreverjen)

Moj komentar ste tuj ZBRISALI! Ka, vas boli resnica!? Ja, čuu sem, da je Benkovič gučo kak ga je MATEJ ZAVEC spravil v VEEELIIIIKE DOLGOVE! Ide se za cca. 150 000 EUR, ker se je ZAVEC iživljal nad srčno profesorico, od katere je vse izgubil na sodišču! Veliki so to pejnezi, ampak škof kljub temu ŠČITI ZAVCA, ker pejnezi ne idejo iz njegovega žepa, ampak od nas vernikov! Tako Benkovič kot tudi ŠKOF in nenazadnje ZAVEC se milo rečeno NORČUJEJO iz vseh nas!!! VEELIIIKA SRAMOTA VSE SKUPAJ! NOBENA POKORA JIH NE BO SPREMENILA, ŽAL! Družbo pa jim je tudi AMBRUŽEVA delala!

In reply to by G. Petrovič (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

če kakšen župnik slabo nategne kakšno vernico
ima ta vernica po cerkvenem pravu
pravico pritožbe na škofovski urad
ustno od 9 do 19 ure vsaki dan
razen nedelje

Če grešijo bo … (nepreverjen)

zurnal24 si/svet/slovenska-zakonca-hodila-na-svingerske-zabave-s-kokainom-351218

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Gospod z vami (nepreverjen)

Blondinka pri spovedi: Oče, grešila sem..

Župnik: vem, ker ga držiš v roki.
----
Rudi gleda, kako župnik s kladivom in žeblji popravlja plot.
“Ali bi se rad česa naučil?” vpraša župnik.
“Ne, le zanima me, kaj rečejo župniki, ko se kresnejo po prstih.”
----
“Kakšna je razlika med župnikom in policistom?”
“Župnik reče: “Gospod z vami!”
“Policist pa reče: “Gospod – z nami!”

čukundeda (nepreverjen)

Bravo Lojz !!! Ne daj se !! Si eden redkih popov, ki ima jajca. Dobesedno!! Saj nismo v srednjem veku, da bi en škof kar tako delal s popi, kar mu pri de na misel. Na ljudi, vernike, ki mu dejasnko prinašajo denar, da lahko živi pa se požvižga.
Če bi se še ostali popi uprli enoumju škofa bi se malo zamislil, kaj in kako.

lüksčebulo (nepreverjen)

Gamad ena ka te misleš ka so tej lidge v jankaj kaj več vrejdni kak navaden človik? neka se nosijo pa se v višave zdigavlejo pa širijo laži kere več 5 letnik ne verjame... CERKEV obdavčiti!

In reply to by čukundeda (nepreverjen)

df (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

a se ti z biciklinom voziš po Soboti ob petkih
da si tak fuknjeni

In reply to by čukundeda (nepreverjen)

JURE T. (nepreverjen)

ZAKAJ BRIŠETE RESNIČNE KOMENTARJE? O tem ali LOJZ ima jajca lahko pove dobesedno in zanesljivo BLANKA AMBRUŽ, njegova ljubica! Ona to najboljše ve! Da, da, POP in LJUBICA, prav paše skupaj!!! Pa brišite zdaj komentar!

In reply to by čukundeda (nepreverjen)

BRAVO LOJZ BENKOVIČ (nepreverjen)

NE DAJ SE LOJZ ! da bi imeli več takih duhovnikov, cerkev v Sloveniji ne bi bila tam kjer je V SREDNJEM VEKU, dobro da še ne sežigajo ljudi na grmadi. TI SI OBLJUBIL ZVESTOBO BOGU in on je edino tisti ki te lahko odpokliče. ŠTUMF je človek in grešnik kot mi vsi s to razliko da mi svoje grehe ponižno priznamo Štumf pa svojih grehov ne priznava ali se pa ne zaveda. KAM JE ODŠLA CERKEV V SLOVENIJI ? Začelo se je z pohlepom ZVON 1 in ZVON 2 ne pozabiti da je takrat bil v Mariboru pomožni škof ravno ŠTUMF in nikjer ni zaslediti, da bi temu odločno nasprotoval ostalo pa bo presojal BOG.
Kje je tista ponižnost in skromnost, duhovščine, ki je bila v Sloveniji pred mnogimi leti ? Verniki ki verjamemo v BOGA imamo velik problem, kako to dokazati brez sodelovanja s tako pokvarjeno duhovščino. Pa da ne bom krivičen, v Sloveniji imamo dosti enkratnih duhovnikov vendar ne pridejo v trenutni cerkvi v ospredje, kar je velika škoda.

čukundeda (nepreverjen)

ODLIČNO napisano !!! Ni kaj dodati.
Vso spoštovanje do vse dobrih duhovnikov, ki pa na žalost ne smejo na glas povedati, kaj si mislijo.
Še za časa ko so vladali komunisti so lahko kaj povedali. Danes pa se bojijo lastnega škofa.
Sramota !!!

In reply to by BRAVO LOJZ BENKOVIČ (nepreverjen)

@! (nepreverjen)

Lahko bi se Benkovič prej oglasil, pa se ni! Veš zakaj? Dokler je imel svoj interes in dokler ga je škof ščitil je bil tudi sam tiho! EEE! Zdaj pa ma kaj za povedati! Sram naj ga bo! Naj se samo pogledne v ogledalo! Ma on tudi žrtve za seboj!

In reply to by čukundeda (nepreverjen)

YYYYYY (nepreverjen)

Ti pa očitno nevejš česa je ta Lojz vse nečloveškega sposoben naredit! Kdor Benkoviča ne pozna, zelo drago bi ga plačal!

In reply to by BRAVO LOJZ BENKOVIČ (nepreverjen)

YYYYYYY (nepreverjen)

Ti pa očitno nevejš česa je ta Lojz vse nečloveškega sposoben naredit! Kdor Benkoviča ne pozna, zelo drago bi ga plačal!

Slom (nepreverjen)

Ten popan cüjcek redno vo sijli..

Domačin (nepreverjen)

Kaj pa.lendavskega požeruha neboste premestili

vodka (nepreverjen)

Lujz ne daj se tomi pokvarjenomi püšpeki. Njega bi moral papež menjati pa bi biu mer v soboški škofiji.

MMMMM (nepreverjen)

Nič manj pokvarjen ni Lujz!

In reply to by vodka (nepreverjen)

SPRENEVEDANJE ŠKOFA (nepreverjen)

Benkovič je bil škofov najbližji sodelavec škofijski ekonom (financ minister) že dosta let nazaj. Vsi smo znali da Benkovič rad to ženskico vidi tudi že dosti let nazaj. Zdaj vprašanje za škofa Štumfa, tudi on je vedel, kaj se dogaja že mnogo let nazaj in mu je vsaj 10 let "držal štango" in še verjetno pri tem vsem sodeloval. ZAKAJ ŠKOF NISI UKREPAL ŽE DAVNO NAZAJ, KER SI IMEL ZELO DOBRE OBVEŠČEVALCE IZ DOMA JANKA ŠKRABANA KAJ SE DOGAJA TAM. Ukrepaš šele po 10 letih ZAKAJ ŠKOF ŠTUMF. Glede na to da si vse vedel pa nisi ukrepal SI SOKRIV VSEGA TEGA CIRKUSA IN OBA Z BENKOVIČEM BI MORALA SKUPAJ ITI POKORO DELAT V SAMOSTAN. SICER PA "BOG VSE VIDI IN VSE VE"

odpoved (nepreverjen)

Zato, ker je duhovnikom omogočeno, da naredijo VELIKO, VELIKO, VELIKO NAPAK, da bi se jim PRVO, dalo drugo delovno mesto ( na podlagi VSEH TEH NAPAK, ker si seveda to zaslužijo, prav na podlagi napak, da bi lahko z napakami še nadaljevali!!!), nato pa KOMAJ KONKRETNI UKREPI škofa, keremu je ŽAL, potrebno VELIKO,VELIKO, VELIKO POGUMA (J... zlasti v tem primeru ) za to potezo!!! Navaden delavec pa tudi, če sploj ne dela napak, dobi TAKOJ ODPOVED!!!! TAK JE TO , ŽAL!!!

In reply to by SPRENEVEDANJE ŠKOFA (nepreverjen)

čukundeda (nepreverjen)

Odgovor je zelo jasen. Dokler je škof imel korist je bil tiho in je bilo vse dobro in prav.
Očitno pa sedaj škof ni imel več koristi in se je, kot je njemu že v navadi maščeval.
Če bi škof vsaj malo bral Sveto pismo bi vedel, da je maščevanje greh. In pohlep tudi !!!!

In reply to by SPRENEVEDANJE ŠKOFA (nepreverjen)

slovenci (nepreverjen)

Očitno ne pop ne škof nimata ne ogledala ne vesti! " VSA NJIMA ČAST " !!! Nevejš keri je hujši! Narod pa vse to odobrava, dovoljuje!

In reply to by čukundeda (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice