Toča je letos v Pomurju klestila že večkrat, nazadnje včeraj, ko je povzročila precejšnjo škodo. Ob tem se številni sprašujejo, zakaj nad Pomurjem še ne deluje letalska protitočna obramba.

Včeraj je Pomurje zajelo neurje s točo, ki je predvsem na območju občin Rogaševci, Cankova in Tišina povzročila veliko škodo kmetom in vrtičkarjem. Žalostno je, da so se že na začetku lanskega decembra sestali predstavniki občin in ministrstva za kmetijstvo z namenom vzpostavitve obrambe pred točo, a se do danes še ni zgodilo nič. 

Kako dolgo še?

Tišinski župan Franc Horvat je po včerajšnjem neurju na Facebooku zapisal: 

“7. decembra je bil sestanek občin in ministrstva za kmetijstvo o vzpostaviti obrambe proti toči. Ugotovljeno je bilo da je potreben sklep Vlade RS in skupno javno naročilo. Vlada RS je sklep (sklep ima dve strani) sprejela komaj 26. aprila letos. Javno naročilo pa je bilo objavljeno komaj sredi maja 2018. Tako, da bo še verjetno preteklo dva tedna, da se bo letos začela izvajati obramba proti toči. Se pravi več kot 6 mesecev od sestanka v decembru 2017.” 

Torej bomo Pomurci v naslednjih dneh in tednih s strahom zrli v nebo. Nevarnost pojava toče v Sloveniji je namreč velika, naša država pa sodi med območja z največjo pogostnostjo neviht v Evropi, poroča STA.

Potreben interes lokalnih skupnosti

Predvideno je, da bo država sredstva za sofinanciranje izvajanja letalske obrambe pred točo namenila, če bo izkazan tudi interes lokalnih skupnosti oziroma če bo v izvajanje letalske obrambe pred točo vključenih vsaj polovica občin z branjenega območja severovzhodne Slovenije.

Gre za skupno 71 občin, od tega vseh 27 občin Pomurja, vseh 41 občin Podravja ter dodatno občini Slovenske Konjice in Zreče iz Savinjske statistične regije ter občino Podvelka s Koroške. 

Tako so se pred dvema letoma o letalski protitočni zaščiti opredelili pomurski župani:

Del sredstev zagotovijo občine

Letos je ministrstvo je prejelo 57 pooblastil občin za izvedbo priložnostnega skupnega javnega naročila, zato je pristopilo k pripravi priložnostnega skupnega javnega naročila za izbiro izvajalca letalske obrambe pred točo. Kot so za STA pojasnili na kmetijskem ministrstvo, bo to javno naročilo izvedeno po postopku s pogajanji brez predhodne objave. Povabilo bo po njihovih besedah poslano še v maju.

Ministrstvo sicer prispeva do 35 odstotkov potrebnih sredstev, preostali del sredstev pa zagotovijo občine, ki se vključijo v izvajanje letalske obrambe pred točo.

Letalski center pripravljen

V Sloveniji je protitočno obrambo že več let izvajal Letalski center Maribor. Kot je za STA dejal dolgoletni vodja tega projekta pri mariborskem centru Darko Kralj, je Letalski center Maribor edini usposobljen v Sloveniji za to in je tudi letos pripravljen na izvajanje letalske protitočne obrambe. »Mi potrebujemo tri do štiri dni po podpisu pogodbe in smo pripravljeni,« je za STA dejal Kralj. Pripravljeno imajo vse, le reagenta ne nabavljajo naprej.

Glede postopkov, ki tečejo pri kmetijskem ministrstvu, pa je dejal, da bi vse skupaj moralo biti končano že marca in bi bili v začetku maja pripravljeni za ukrepanje. 

A kot kaže, se je vse skupaj zavleklo vsaj za mesec dni.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Igor1234 (nepreverjen)

Tujec 2 tocno tak...

bb11 (nepreverjen)

franček je tujec 2? More me vrag

In reply to by Igor1234 (nepreverjen)

TOPLOTNA (nepreverjen)

SE STRINJAM ,TUJEC 2

frgazer75 (nepreverjen)

Prinas v avstriji mamo obrambo pred točo, pa včeraj pa vse skup spotrlo.. Tak ka mislin ka majo strokovnjaki vseeno prav - to pomaga samo v idealnih razmerah (kak v labalatorji).

jaz78 (nepreverjen)

Ja...posipavajte oblake, ocitno nega zadosta strupov na pridelkaj. Ka se v zrak potori na zemlo tudi dol prijde. Mo veselo jeli strup....njammmmiiiii....

Arrogant Bastard (nepreverjen)

Toča je bila v preteklosti, toča je zdaj in toča bo v prihodnosti.

Mediji so nej delali velke panike v preteklosti, delajo jo zdaj in jo še bodo.

Pač trbej o nečem poročati.

mokica (nepreverjen)

Župan občine Tišina Franc Horvat,nič se ne joči ,na nosu imaš poslanca RADIČ DUŠAN ,a cca 3 km imaš kmetijskega ministra ŽIDANA iz M. sobote ,se zmenite predlogi naj gredo na vlado RS in to večkrat Prekmurski župani in poslanci ,če mislite samo za svoj žep ,bo toča še dalje klestila po Pomurju.

Ljubljančan (nepreverjen)

Pa naj kmetje sadijo oljno repico. Tej nič ne bo če toča pada.

toča (nepreverjen)

Mokica, jočemo lahko vsi, ker toča pada, ta dva samo veliko govorita in za Prekmurje ne naredita nič. Kolikor vem je bila javna tribuna o hidroelektrarna na reki Muri pa Vanek ni mogel priti 300 metrov do občine Tišina, kaj šele da bi 170 km stran v Ljubljani kaj naredil za Prekmurje.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Napišeš resnico in admin te zbriše.

mokica (nepreverjen)

Gospod Radič,4 leta je nekdo užival v parlamentu in si polnil svojo denarnico ,a nič ni naredil za Prekmurje,NE krivi smo mi volivci,,da namesto politikov volimo ...........,žal danes se gramofoska plošča obrnila --CD,in naš kandidat je ostal na radio Murski Val.Škoda da stranka SMC nima nobenega Prekmurca.

Starejše novice