Svečana akademija ob 160 letnici organiziranega šolstva in 65 letnici predšolske vzgoje v Odrancih.

O prelomnih dosežkih in mejnikih šole na tej dolgi poti, sta včeraj na svečani akademiji v telovadnici šole, spregovorila ravnatelj Andrej Kociper in župan Občine Odranci Ivan Markoja. Zbrane pa je s svojim prihodom počastil tudi predsednik Republike Borut Pahor. Čestital je vodstvu šole in občini, ravnatelju pa podaril slovensko zastavo. Poudaril je še, da je vsaka šola v kraju steber za bodočnost in razvoj.

V Odrancih so leta 1857 sezidali poslopje rimokatoliške ljudske šole, z eno učilnico. Šolo so zgradili in vzdrževali domačini. V začetku so za učenje uporabljali učbenik Štefana Küzmiča, leta 1871 pa je beltinski učitelj Janoš Murkovič priredil Abecednik. To je bila prva prekmurska knjiga, natisnjena v gajici. Pouk je sprva potekal v slovenskem jeziku, nato pa v madžarščini. Nemoteno pa so delovali tudi med obema vojnama. Leta 1964 je šola dobila ime Osnovna šola Vinko Megla. V poznejših letih so uredili in asfaltirali tudi igrišče, adaptirali zgradbo in zgradili prizidek s telovadnico.

Telovadnica odranske osnovne šole je bila na svečanem dogodku polna do zadnjega kotička, prišli so namreč vsi, ki so kdaj prestopili njen prag. Obenem so pripravili tudi bogato slikovno razstavo od začetkov šolstva do danes, kulturno umetniški program pa so učenci osnovne šole in vrtca Mavrica Odranci obogatili s petjem in plesom. Za veseli del je poskrbela godba na pihala iz občine Markovci na Dravskem polju.

Jože Žerdin

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pax (nepreverjen)

Še en "žerdinizem":
...prišli so namreč vsi, ki so kdaj prestopili njen prag...
Pomen, da v Odrancih in okolici od leta 1857 ni nihče umrl.
Daj Žerdin, zresni se ali pa pusti pisanje tistim, ki to obvladajo!

korakal (nepreverjen)

vej pa Borut ni nikoli hodil v šolo , on je bil pionirček nadaljeval v mladinca potem pa v partijo , zdaj se pa vse posedi coj ponuja , ko mu je partija propadla !

In reply to by Pax (nepreverjen)

kanžor

Ka le imajo v tem ka kličejo te vrage na obletnice in prireditve ter kolesarit samo ser njim vlečejo v riti .Ovači za njih Prekmurje ne obstaja samo ko nas rabijo

delavecccc (nepreverjen)

"počastil z obiskom"? ge pa ste ta izraz najšli, ko se je delal norca iz poštenih ljudi, da on z 3.000€ neto plače ne more preživeti iz meseca v mesec, te je tudi "počastil"???

Pile (nepreverjen)

Pa ga boste kljub vsemu ponovno volili, ovce!!!

Starejše novice