Dvanajst prekmurskih občin iz sistema B pomurskega vodovoda se je znašlo na nasprotnih bregovih pri dogovarjanju o ureditvi vodovodnega omrežja.

Občini Beltinci in Murska Sobota namreč opozarjata, da bi ju predvideni sistem letno prikrajšal za skoraj 800.000 evrov, ki bi odtekali v preostale občine. Slednje že grozijo s tožbami.

Nujno soglasje, sicer grozi vračanje sredstev

Občine Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Moravske Toplice, Šalovci, Puconci, Kuzma, Hodoš, Rogašovci in Tišina zahtevajo, da občina Beltinci infrastrukturo novega skupnega pomurskega vodotoka prenese na skupno javno podjetje.

Grozi jim namreč vračanje evropskih sredstev, saj več kot 10.000 gospodinjstev na vodovod ne morejo priključiti, dokler svojega premoženja na skupno podjetje ne prenesejo vse občine.

Opozarjajo na nejasnosti

Kot poroča STA, občina Beltinci sicer ne oporeka prenosu premoženja, a ne pristajajo na nejasnosti v zvezi z upravljanjem, plačevanjem in podizvajalci, ki jih je moč zaslediti v elaboratu.

"Pogodba o upravljanju mora vključevati, kar je bilo sklenjeno v dogovorih med občinami, da se bodo lokalna komunalna podjetja vključila v sistem upravljanja oziroma vzdrževanje, tudi naše, imamo 10 zaposlenih in želimo, da delajo naprej. Želimo ostati dajalci soglasij na našem območju, moti nas 13 zaposlitev v novem podjetju, moti nas, ker po preteku petih let ni možnosti izstopa občine, če je preglasovana, izvzame naj se tudi proračunski sklad, ker ni dorečeno, kaj bo iz njega sofinancirano, kje, kako se bo delil denar, tudi o novih naložbah je možno preglasovanje," je za STA povedal beltinski župan Milan Kerman.

Zataknilo se je pri cenah

Elaborat o oblikovanju cene storitev javne službe oskrba s pitno vodo lahko sprejme le svet ustanoviteljic, soboška občina pa mu nasprotuje, saj se je metodologija obračunavanja cene vode precej spremenila, odkar so se občine leta 2005 zavezale enotni ceni za uporabnike vodovoda. Predvsem jih torej skrbi hud finančni udarec.

Občine morajo namreč po zakonodaji pokrivati amortizacijsko vrednost omrežja, zato naj bi obračun omrežnine glede na storitev pomenil pretok omrežnine iz manj razvitih v razvite občine.

"Da bi občina svojim občanom zagotovila ceno omrežnine 11,13 evra, kot je to v primeru enotne omrežnine, bi v skladu s svojimi proračunskimi zmožnostmi morala ceno subvencionirati. Sedaj pa imajo ob njihovem stališču maksimalne prihodke iz naslova amortizacije oz. poslovnega najema, brez stroška subvencije na račun uporabnikov iz mestne občine Murska Sobota in Beltinci, ki plačujejo občutno več kot bi, če ne bi bilo enotne omrežnine," pojasnjujejo na soboški občini.

Tudi občina Beltinci bi tako bila prikrajšana za 130.000 evrov, a bi na predlagano ceno vendarle pristala, če bi se le upoštevala izkoriščenost omrežja.

"Ne moremo si dovoliti, da bi občan, ki je do zdaj za 10 kubičnih metrov plačeval 7,5 evra, zdaj plačeval več kot 18 evrov. Na svetu ustanoviteljic to stalno predlagamo, a smo stalno preglasovani, pogodba je stvar pogajanj, ne preglasovanj," je dejal Kerman.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kerman (nepreverjen)

spoštovani g. Župan , žal se moram z vami sedaj strinjati !

barcelona (nepreverjen)

Tipično pomursko. Ali se niso vsega dogovorili preden so se odločili za izvedbo projekta? Mnogo preveč občin, mnogo preveč interesov, mnogo preveč odločevalcev. Tisti, ki odločate o ceni vode malo razmislite, kaj sploh zmore mali človek. Da ne govorimo o stroških odpadnih voda! Globoko ste oziroma smo zabredli.

Gost (nepreverjen)

Verjetno so si nekateri tudi kaj € prisvojili za to pa je tak .

sveta mariška (nepreverjen)

Tišinski so prav meli ko so hoteli odstopiti od tega sranja, tisto sejo si poglednite, vse se je zdaj uresničilo kar so nekateri predvidevali. Cena bo hudo visoka.

Tišinski777 (nepreverjen)

En s tišinske občine je opozarjo na dosti nesmislof in neracionalnih odločitev. Samo velki idejni vodje sistema B so očitno preveč politično cenjeni...

Gost (nepreverjen)

To je posledica: "To moramo sprejeti!"

Velka večina svetnikov (to niso "cepljeni" politiki, ampak "gluhoneme ovce"), ne glede na to, kaj sprejemajo dvignejo roke, ker:
- ne izrazijo svojega mnenja, ker se ne želijo izpostaviti oziroma zoperstaviti,
- niso komunikativni, oziroma niso sposobni povedati svojega mnenja (imajo pa "lep nasmešek"),
- nimajo pojma zakaj so tam, glavno, da je sejnina (po domače se jim je**),
- ker jim nekdo politično "cepljen" pove kako glasovati (pa so spet pokrite prve tri lineje - nedokončan krog),
- in ko se pojavi nekdo, ki izrazi svoje mnenje, vstopijo v veljavo prve tri lineje.

Ja in to so naši izvoljeni predstavniki ljudstva in zato je velika večina (vsaj Pomurskih) občin tam, kjer so.

Ko gre kaj narobe, pa si župan opere roke: "Vi ste svetniki, vi ste glasovali!"

Gost (nepreverjen)

Zakaj pa so to "novico" umaknili iz naslovnice tako hitro?
Nekomu nekaj ne paše.

korc (nepreverjen)

edinjo tišinski so znali, zakoj se ide, drugi pa samo roke gor, brez razprave....zato tej male občine z župančki vrejd ukiniti po hitron postopke!
Ceste, vodovod in kanalizacije delajo slabo, nekvalitetno, predvsem pa predrago....no, toj njih itak ne zanijma, pejnez je v proračune in njim nej potrebno zatou delate....troši se naj do onemoglosti. Ne pravim, ka je nej nič napravleno, san pa prepričane ka slabo in zdaleč predrago. Računi za tej gluposti nas še čakajo....in to visoki!

Boštjan Š. (nepreverjen)

Takrat, ko se je to dogajalo, pa bi me najraje ubili ...

Duplin (nepreverjen)

Bravo MOMS in občina Beltinci. Tou pomejni, ka mate male sive celice in se nejste oudali vodjom toga B projekta. Javnosti v premislek: ...... Gda pa še kaj o dobaviteljih materialof vö prijde ... ?

občan! (nepreverjen)

V občini Beltinci smo imeli in še vedno imamo urejeno področje v zvezi z zdravo, neoporečno pitno vodo. Vse vasi v občini Beltinci smo imele svoje vodovodne sisteme, ki smo jih gradili s samoprispevkom in lastnim, tudi fizičnim delom. S temi "Našimi" vodovodi pa bi sedaj služili in upravljali nekateri, ki se tkrat še rodili niso. Podoben primer je izgradnja telefonije, kjer smo prav tako sami občani financirali izgradnjo central in omrežja, ampak je na koncu prišlo do vračanj sredstev vloženih v izgradnjo. Tudi pri vodovodu bi moralo biti tako. To smo urejala vsa leta, ko so v občinah na Goričkem gradili igrišča, tribune, kupovali drage nogometaše... Problem z vodo bi si lahko urejali že takrat, ko se je gradila železniška proga. Država bi jim plačala izgradnjo vodovodov, ampak župani so dobivali več predvolilnih točk na igriščih, tribunah in podobnih norijah. Ni res, da na Goričkem ni mogoče izgraditi vodnjaka za "Gorički" vodovod, ampak za njih je ceneje, če se voda pošilja iz Kroga, enormne stroške pa naj plačujejo občine MS, Beltinci, Tišina... Za vsem tem neumnim početjem pa se skrivajo nekateri "bosi" v podjetju Komunala M.Sobota in novo ustanovljenem podjetju Pomurski vodovod sistem B.

Starejše novice