Sedmim pomurskim občinam vključenim v sistem A pomurskega vodovoda grozi, da bodo morale vračati dobrih 24 milijonov evrov evropskih sredstev.

Včeraj so se na kriznem sestanku sestali predstavniki občin Črenšovci, Lendava, Dobrovnik, Kobilje, Odranci, Turnišče in Velika Polana ter Eko – Parka Lendava, ker občina Velika Polana naj ne bi spoštovala zavez, ki jih je dala pred gradnjo vodovodnega sistema. 

Kot nam je povedala županja občine Črenšovci Vera Markoja, so na sestanku sprejeli sklepe, da mora občina Velika Polana do 15. oktobra skleniti upravljavsko pogodbo s podjetjem Eko – Park Lendava ter se do navedenega datuma tudi funkcijsko povezati v sistem A pomurskega vodovoda. 

Občina uporablja svoj vodni vir

Sistem A je fizično dokončan že več kot tri leta, a občina Velika Polana še vedno ni priključena nanj, ampak se oskrbuje z lastnim vodnim virom, kar posledično pomeni, da se ne upošteva zapisano v kohezijskem projektu.

“Občina Velika Polana nekje od aprila 2018 ne uporablja vodnega vira Gaberje oziroma Turnišče. Oskrbujejo se s svojega občinskega vodnega vira,” nam pove direktor Eko – Parka Jožef Gerenčer

Župan navedbe zanika

Pa ne samo to, na okoljskem ministrstvu celo trdijo, da je vodni vir v Veliki Polani neustrezen, kar pa župan občine Velika Polana Damjan Jaklin odločno zanika. 

“Občina Velika Polana nima ločenega vodovodnega sistema in nima neustreznega vodnega vira,” pravi Jaklin in dodaja, da ni kriv, če opozorilo okoljskega ministrstva sloni na napačnih podatkih.

Velikopolanski župan nam na naše vprašanje, ali so podpisali pogodbo s skupnim upravljavcem Eko – Park Lendava ni dal jasnega odgovora, povedal nam je le, da je občina soustanovitelj podjetja.

Bodo vračali 24,5 milijona evrov?

Če župan Jaklin do 15. oktobra ne bo podpisal pogodbe z Eko – Parkom in se njegova občina ne bo priklopila na skupni sistem grozi občinam vračanje 24,5 milijonov evropskega denarja, kar bi za občine pomenilo velik udarec in zaustavitev investicijskih načrtov.
Na včerajšnjem sestanku se je sicer šest občin, ki so izpolnile svoje obveznosti iz pogodbe dogovorilo, da bodo v primeru, da bo treba vračati evropski denar, stroške sodno izterjale od občine Velika Polana.

Članek je nastal v sodelovanju s časopisom Delo.

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Za oskodovanje… (nepreverjen)

grozi tudi zaporna kazen do 10 let

administrator (nepreverjen)

to se mi pa dopade da bo nekdo najebal

goostt (nepreverjen)

Odkrili so toplo vodo, problem je, da je noče nihče.

In reply to by administrator (nepreverjen)

Yeap (nepreverjen)

ti samo sanjaj....

In reply to by administrator (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Tako je budale. Zdaj boste plačevali ta nepotrebni vodovod kot čisto zlato.

? (nepreverjen)

Čas je že, da začnejo odgovorni kazensko in materialno odgovarjati za krmljenje svojega EGA na račun davkoplačevalcev!

trollbusta (nepreverjen)

vejpa ka je še v naši državi šlo skoz brez nepravilnosti. ge mislin, ka bi za županovanje mogla valati nekša osnovna pravila, nej pa ka si še fčera mel posrane črevle obute, vutro si pa že župan. špilajo se z evropskimi sredstvi, za posledice pa se jin gladko hebe

KÖÜDIŠ (nepreverjen)

To pa je zdaj tisto, da je lejko župan vsak, ki zna dobro volilce nategnoti, pa če tudi je nepismen, tak je tudi pri predsedniki vlade itd. Neki osnovni pogoji bi pa rejsan mogli biti kdo je lejko župan, te se pa dogaja to ka se dogaja, ka je vsak za sebe prepameten ka je znano za župana Velika Polana. Končno pa trbej enkrat končno te občine pa župane pa fikuse in tajnice ukiniti. Po tej občinaj je cela vojsak ljudi zaposlenih (po zvezah) ki čisto nič ne delajo samo drek mešajo. Če so bile prej zadosta 4 občine v Prekmurju bi jih tudi sedaj bilo zadosti. Pri tem naj država varčuje mater jim jebem nej pa pri sirotinji in penzionistih.

Putin (nepreverjen)

Cestitam obcini Polana, saj imajo pravico sami odlocat od kod vodo crpat...
Tiste druge obcine pa naj vrnejo ukradenega denarja iz tega projekta, saj vemo da je eko park iz dobljenih srrdstev v zepe pospravil milijon evrov!
Polana ne daj se, eko park so Lopovi!

aquamila (nepreverjen)

Čestitke polanskemu županu za pokončno držo...takega župana bi rabila večina občin. Bilo je veliko napak storjenih pri sami gradnji vodovoda in še danes niso popravljene, pa zato nihče ne odgovarja !
In vi bi sedaj sodno preganjali nekoga za vaše lumparije...

EMIL S. (nepreverjen)

Iz tega pomurskega vodovoda tako sistem A kot sistem B se je pokradnilo na milijone evrov. Mislim ka bi tu trbelo vključiti organe pregona pa to malo raziščejo. V sistemu B je bil že nastavljen direktor in celi štap več kot 1 leto kot je sploh funkcioniral vodovod od ge so oni mater jim dobivali dobre plače. Sistem A se tudi ne ve kam so šli pejnezi, dejstvo pa da sedaj občani dobivajo slabšo vodo kot prej, zdaj je namreč že predgreta takoj se lahko tuširaš.
Te pomurski vodovod je spet čisti nateg naroda, cena vode se je zvišala za 100 % pa ka te zdaj občani imajo od tega.

pancho villa (nepreverjen)

Telko pametnih na kupi! Eden pa je über pameten. Najboukše zdravilo je vdariti jih po žepi. Žal mo tou modruvanje plačali davkoplačevalci.

afta he (nepreverjen)

Toliko denarja za vodovod. Verjetno so v zemljo vstavljali zlate cevi, zato za po njih teče tako draga voda kot zlato. Če se investicija financira iz evropskih sredstev je ta tako draga kot da bi jo delali v Švici, ki je draga država. Izvajalci izdajo enormne predračune, delo šlamparija, za napake nihče ne odgovarja, malo se koga podmaže, kakšna sponzorstva, večerje, darila in krog je sklenjen.

DF (nepreverjen)

na vodovodi se da veliko zaslužiti
postrani

In reply to by afta he (nepreverjen)

bridki (nepreverjen)

Za tuj denar san ges tuj pokončen, neomajen, hraber, frajer pa še burger majster.

ObcanMatko (nepreverjen)

Naj jaklin s svojoga žepa plača kazen. Tak v sebej zaglednjenoga župana kak mamo polančani, nema nišče.

...... (nepreverjen)

mate pa fsaj dobro vodo

In reply to by ObcanMatko (nepreverjen)

lendaučan (nepreverjen)

konec je s POLANSKIMI DNEVI...ccccc

Enpac12345 (nepreverjen)

Lendaucan... polanski dnevi nemajo nikaj z obcino. Tisto je organizator STRK.

In reply to by lendaučan (nepreverjen)

Gradec (nepreverjen)

Problem je v kvaliteti vode, ki jo distribuira Eko park. Vsem je jasno, samo odgovornim ne, da je novo zgrajeno vodovodno omrežje narejeno neustrezno (globina cevi in zasipni material). Zato prihaja do pregrevanje vode v poletnem času v omrežju in končno tudi pri uporabnikih. Zaradi tega imajo povečano kloriranje. In rezultat tople vode in velike količine klora je nepitna voda oz. po domače povedano, voda smrdi. Rad bi videl nekoga, ki mu prija 28 stopinjska voda z veliko količino klora.
Zaradi tega podpiram polanskega župana, da vztraja na svojem vodovodu. O tem pa bi morali razmisliti tudi ostali župani, kjer pijejo takšno vodo.

Čuki (nepreverjen)

Lepo in prav, da je polanski župan svojo vrtino porihto.. Samo žal se je zavezal z pogodbo. Nekši red more biti.

Putin (nepreverjen)

Red bi bil da obcina dobi tisto kvaliteto vode kaj so jima obljubili...!

In reply to by Čuki (nepreverjen)

Geadec (nepreverjen)

Se strinjam, da mora biti red. Ampak jaz bi se vseeno odločil enako kot polanski župan.
Kako lahko nekdo govori o zdravi pitni vodi s tako količino klora in tako visoko temperaturo in posiljuje, da to pijejo otroci v vrtcu in šolah?

In reply to by Čuki (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

To vam je evropska voda. Cevi so pa zakopavali Srbi po paroli: Kakva moja plata, takva tvoja voda. Nejasno je samo, kje se je potikal nadzorni inženir. Mogoče pa je nej imel zollštoka, ka bi zmero na kakšni globini so cevi položene. Pri nas ni nihče kriv za nič. Tako zdaj pa pijte evropsko vodo. Mi smo vam jo zriktali. Zato nas volite spet in spet. Komur pa voda ni dobra naj pije vino. Še posebno veselo bo, če bo pozimi nekaj dni pod minus 20. Cevi bodo pravle bumm i ode vse v tri krasne.

štrevk (nepreverjen)

Na tem delu kokoške vsaj v bližnji prihodnosti ne bo minus 20.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice