FOTO: Facebook stran Občine Grad
Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je v Kristalni palači v Ljubljani nagovoril udeležence vsakoletnega tradicionalnega srečanja občin in županov Slovenije, konference Zlati kamen, ter slavnostne podelitve nagrade "Zlati kamen".

Danes so v Kristalni palači v Ljubljani podelili nagrado "Zlati kamen", za naziv pa se je potegovala tudi občina Grad. 

Za razvojno najbolj prodorno občino leta je bila razglašena mestna občina Novo mesto. Regijske zmagovalke so postale občina Pivka v zahodni Sloveniji, občina Novo mesto v osrednji in jugovzhodni Sloveniji, občina Šmarje pri Jelšah v regiji od Koroške do Posavja, v vzhodni Sloveniji pa je slavila občina Grad, ki je uspela premagati občini Ormož in Ptuj.

Dosedanje zmagovalke, od leta 2012, ko se podeljuje nagrada, so bile občine Idrija, Postojna, Škofja Loka, Šentrupert, Ljubljana, Podčetrtek in Kočevje. V analizo so avtomatično vključene vse slovenske občine, zato podatki predstavljajo zanimiv pregled slovenskega okolja na ravni lokalne samouprave. 

Nagraditi občine, ki uresničujejo razvojni potencial

Zbrane je nagovoril tudi predsednik vlade Marjan Šarec.

"Lahko se vprašamo, kakšni so kriteriji in ali imajo vse občine enake pogoje. Imamo 212 občin, vendar pravo vprašanje ni, koliko občin imamo, ampak kakšne občine imamo in ali imajo le-te pogoje za razvoj in za opravljanje tistih nalog, ki jih predpisuje država," je povedal Šarec.

Ob tem je spomnil na aktualno razpravo o povprečnini, ki zagotovo ni takšna, kot bi si jo želeli in kakršna bi morala biti glede na realen obseg nalog. 

"Tukaj so še drugi parametri, ampak ne glede na to bomo morali zagristi v kislo jabolko in se vprašati, ali so občine sposobne izvajati naloge in ali jim to omogočamo," je še dodal premier.

In glede na to, da so občine težko primerljive med seboj glede na število prebivalcev, se bo nujno treba vprašati tudi, ali je sedanji način financiranja, ko je povprečnina določena pavšalno, dober. 

"Sam menim, da ni, in upam, da se bo v prihodnje to vprašanje preselilo iz razprave do takšnega financiranja, kot si ga želimo. Seveda pa je tukaj nujno govoriti tudi o ustanovitvi pokrajin".

Kot je še povedal, je dogodek lepa spodbuda, da se nagradi občine, ki kažejo in uresničujejo razvojni potencial, ob tem pa iskreno čestital prejemnikom nagrad in vsem županjam in županom za pogum, saj je vodenje občine izjemno zahtevano delo. 

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
Truplo

Sobote pa nikjer? Pa poslušamo toliko hvalospevov... ampak od mitingov, raznih kulinarik na glavni ulici, metanje denarja za "drvarnico" ni ravno haska! Novih delovnih mest oz. vsaj v večjem številu NI, investitorjev tudi NE! Pa še marsikaj drugega.

Škoda da ni, upajmo pa, da to novinarji Sobotainfo.com-a izbrskajo, podatkov, kaj vse so bili kriteriji in kaj vse je Grad ponudil? Verjetno bi to marsikoga zanimalo, kajti ena vas je premagala manjše mesto kot je Ormož in glede na slovenske razmere kar veliko mesto Ptuj!

A (nepreverjen)

Malo poglej koliko ljudi je vsak dan ob Expanoju. Jaz sem jih zadnjic, ko je bil soncen dan, nastel 150. Nej kar tak na pamet pljuvati.

Vipko
Truplo

In zaradi drvarnice bomo mi postali prodorni? Ti šele na pamet... Lahko, da se tem šetka petsto ljudi, ni problem. To bo sicer en pozitivni vidik, saj je mesto namenjeno ljudem, otrokom, kateri bi se naj tam igrali. Drugi vidik bo poslovanje paviljona... saj, v začetku ne dvimim, da bo šlo. Ampak, ob vstopnini 11 eur (za to ceno sem slišal, morda ni prava) se bo naval hitro zmanjšal. Že težave ob iskanju najemnika gostinskega lokala so pokazale, da to ravno ne bo rentabilna zadeva. Upam, da se motim in da občini ne bo potrebno kriti primankljaja glede trženja vsebin paviljona, ne lokala, da se razumemo.

Verjetno kriteriji obsegajo gospodarski napredek kot prvo, potem kvaliteto življenja in še... Življenje ob Soboškem jezeru oz. Kamenšnici po domače lahko zaživi, ampak to bo mogoče en kriterij... v malem smislu. V vsem ostalem bi rekel, da Sobota stagnira.

In reply to by A (nepreverjen)

Svetlana Maka… (nepreverjen)

Ne seri peder nepismeni ti še do 100 ne znaš šteti,,,kak bi šele do 150

In reply to by A (nepreverjen)

Jovan49 (nepreverjen)

Ja ka pa te ti znaš. Tvoj IQ glede na nivoj pisanja je pod lediščem.

Ta drvarnica de tak dugo zanimiva, dokeč nede trbelo plačati stopnine. Na konci de trbelo plačati račune in to de se poznalo na položnicaj. Žabarija in prekmurski žabarji ki gredo za vikend iz Ljubljane pričakuje da je v prekmurju vse zastonj.

In reply to by Svetlana Maka… (nepreverjen)

bridki (nepreverjen)

Zlati kamen Šarca = zlsto jabolko navdiha Pahorja. Čestitke grački županji.

Svetlana Maka… (nepreverjen)

najbolj mi gredo na vaginalni izcedek stari butasti župani, ki niti vode ne morejo držati celo občinsko sejo
a radi bi komandirali,,treba jih je goniti v PM

Starejše novice