Letošnje leto smo začeli z vremenskimi ekstremi. Januar je bil najhladnejši v zadnjih tridesetih letih, marec je bil eden najtoplejših v zgodovini meritev, nadpovprečno vroč je bil tudi maj.

Vremensko pestro je tudi letošnje poletje, ta teden se namreč začenja že tretji letošnji vročinski val. Vročinskim valom pa žal večinoma sledijo huda neurja s točo, ki povzroča veliko škode, predvsem na kmetijskih pridelkih. Ena od prekmurskih občin se je zato odločila, da bo sofinancirala protitočne mreže.

Toča povzroča veliko škode

V Občini Beltinci je bilo po besedah župana Milana Kermana zaznati kar precej škode na kmetijskih površinah, ki je nastala kot posledica toče.

“Prav zaradi tega smo se v Občini Beltinci odločili, in v novem Pravilniku o ohranjanju in  spodbujanju razvoja kmetijstva in podeželja v Občini Beltinci za programsko obdobje 2015-2020, sprejeli ukrep za sofinanciranje protitočnih mrež.”

Ukrep so v pravilnik uvrstili tudi iz razloga, ker s strani pomurskih občin še vedno ni sklenjen dogovor, da bi protitočno zaščito izvajala letala. 

Slab odziv

Kljub vsemu pa je odziv med občani za sofinanciranje protitočnih mrež slab. Kerman pojasnjuje:

“Verjetno tudi zaradi tega, ker na področju Občine Beltinci ni intenzivnih sadovnjakov in vinogradov, kjer bi bile smotrne protitočne mreže.”

Kljub nekoliko slabemu odzivu pa dodaja, da če vprašanje obrambe pred točo ne bo rešeno, se bodo prav gotovo za tak ukrep odločili tudi v prihodnjem letu.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice