Pred dvema tednoma, v času obilnega deževja je sredi murskosoboškega parka padel mogočni hrast, ki ga bodo v kratkem nadomestili z novim.

Starost dreves in slabe vremenske razmere so lahko velikokrat usodna kombinacija. Pred dvema tednoma je na pot, na kateri v lepem vremenu ne manjka sprehajalk in sprehajalcev, padel mogočni hrast, ki pa k sreči ni povzročil nobenih posledic. 

Na MOMS smo tako preverili, kdo je odgovoren za vzdrževanje murskosoboškega parka, kjer so nam odgovorili, da za vzdrževanje skrbi Javno podjetje Komunala, kjer stanje dreves preverijo vsaj dvakrat letno.

"Kontrola dreves v Mestnem parku se izvaja sistematično dvakrat letno, pomladi in jeseni, po potrebi pa še z dodatnimi pregledi, kot posledica izrednih dogodkov kot so neurja in pojav preteče nevarnosti za mimoidoče. Pregled izvaja izvajalec javne službe s svojimi strokovnjaki in ob prisotnosti strokovnjaka iz Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine Maribor," so nam sporočili iz MOMS.

O poseku odloča stroka

O tem, katera drevesa so primerna za posek oziroma o drugih ukrepih, odloča izključno stroka. 

"Svoje odločitve sprejemajo na podlagi vizualnih opažanj in poznavanju lastnosti posameznega drevesa in okolja, njegove starosti in pričakovane življenjske dobe ter drugih okoliščin. Te so pomembne za presojo o tem ali je drevo še vitalno in se mu lahko z določenimi ukrepi kot je obrezovanje podaljša življenjsko dobo ali pa je drevo potrebno odstraniti".

Starost približno dvesto let

Hrast, ki je padel sredi septembra, je bil eden izmed "stoletnih" v soboškem parku. Točnih podatkov o njegovi starosti ni. Ocenjujejo pa, da je starost padlega, kot tudi tistih, ki še stojijo, približno dvesto let. Na mestu, kjer je park izgubil enega izmed svojih mogočnih hrastov, bodo v prihodnosti zasadili novega.

"Kot za vsa druga padla drevesa v letošnjem letu, bo tudi za tega MOMS zagotovila nadomestno zasaditev. Istočasno pa bo še naprej, tudi ob novo zasejanem, zasejala nekaj semen želoda stoletnih hrastov, za potreb vzgoje avtohtonih dreves".

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2

Smiljan Kuhar, ti si tisti novinar, ki eno temo ponoviš večkrat ( tudi tri krat ). Kaj res nimaš kaj novega pisati ? Pojdi malo med ljudi, se ti bo kaj posvetilo !

narod je čuda (nepreverjen)

Močen si kda si anonimen.

In reply to by Tujec 2

100%ISTINA (nepreverjen)

IZKLJUČNO PIZDA MATERNA O TEM ODLOČA !

Tujec 2

narod je čuda, poglej malo nazaj na Sobotainfo in videl boš, da je bila ista tema. Tudi o prostovoljki Barbari je bil isti zapis večkrat. Še bi lahko našteval. Nimaš nič spomina ?

Aleluja... (nepreverjen)

Tujec2, aktiven nekaj mesecev, mogouče 1 leto (od toga je ca. 4 mesece, na srečo vseh nas, pauzejro), v ton časi je oddal 2706(!!!!) komentarov, ocena -1309 (torej skupno si od uporabnikov dobo 1309 minusov več kak plusov). Prosim, najdi si en hobi in menje provocejraj, dobronameren nasvet....

burgula (nepreverjen)

Kda de kakša vejka na koga drapnola pa bog ne daj koga bujla te de stroka najbole pametna

kanžor

In kdo so ti ljudje " stroka " ,ki se tako razumejo in odločajo ?

Tujec 2

Aleluja, jaz sem na portalu zato, da vas provociram !

Tujec 2

Za minuse mi dol visi ! Uživam, ko vidim, da ste penasti od jeze.

A79 (nepreverjen)

Tudi na spletu veljajo pravila bontona in etike. Škoda res, preveč je takih kot ti, čustveno nezrelih, da bi to razumeli in se temu ustrezno obnašali.

In reply to by Tujec 2

Poše (nepreverjen)

Vejpa naj bole pazijo ka to hrastovđej vrajže na nas lejko vrejže! Inda smo mij sami znali šker v roke zejte pa vse ka trbelo dol spužagate!

Tujec 2

A79, imaš prav. Človek mora biti toliko zrel, da sebi pod svoj komentar ne da plusa. Ti pa si vedno pod svoj komentar takoj prilepiš plus ! Si kaj takega videl pri meni ? Nisi, ker tega ne delam. Torej ? Če bi to delal, kot to delaš ti, bi namesto 1300 minusov imel 1400 plusov ( omenil aleluja ).

A79 (nepreverjen)

Vidim, da te je ganil moj komentar. Očitno je še nekaj človeškega v tebi.

In reply to by Tujec 2

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice