Vir: Splošna bolnišnica Murska Sobota
Splošna bolnišnica Murska Sobota je od danes naprej bogatejša za najsodobnejšo napravo za zdravljenje zlatenice pri novorojencih.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so danes v okviru dobrodelnega projekta T-2 ljubi življenje, ki že od lani poteka v sodelovanju z društvom Slojenčki, ginekološko-porodnemu oddelku v uporabo slovesno predali najnovejšo napravo, namenjeno zdravljenju zlatenice pri novorojenčkih z metodo fototerapije.

Soboška bolnišnica že trinajsta

»Murskosoboška bolnišnica je tako že trinajsta ustanova, ki je pridobila to najsodobnejšo napravo, družba T-2 pa bo v mesecu aprilu sklenila projekt, s katerim te naprave podarja vsem 14 slovenskim porodnišnicam,« so sporočili iz soboške bolnišnice.

V Sloveniji zdravljenje s fototerapijo letno potrebuje okoli 15 odstotkov vseh novorojenčkov oziroma 3000 otrok, pri katerih se kmalu po rojstvu pojavi srednje težka ali težka oblika zlatenice.
 

Zakaj zlatenica?

Kot pojasnjujejo v Splošni bolnišnici Murska Sobota, se koža zaradi neravnovesja med nastajanjem bilirubina v krvi tako pri donošenih kot nedonošenih novorojencih pogosto obarva rumeno.

Blaga zlatenica običajno izzveni v prvih dveh tednih, medtem ko lahko pri zahtevnejših oblikah bilirubin povzroči tudi trajno okvaro možganov in invalidnost.

Pojav zlatenice je lahko tudi znak za različna obolenja novorojencev, zato je za uspešnost zdravljenja in razvoj otroka  njeno zgodnje odkrivanje še posebej pomembno.
 

Slovesnost

Na današnji slovesnosti pred soboško porodnišnico so bili prisotni predstavniki društva Slojenčki in družbe T-2. 

Uradni predaji so se pridružili tudi strokovna direktorica Manuela Kuhar Makoter, pomočnica direktorja za zdravstveno nego Nataša Kreft, specialist ginekologije in porodništva Luka Roškar, diplomirana babica, vodja babiške nege ter babica v porodni sobi Anita Sobočan.
 

Odziv soboške bolnišnice

Naprava namenjena zdravljenju zlatenice ima za soboško porodnišnico tako zelo velik pomen.

»V naši porodnišnici se je v letu 2021 rodilo 769 otrok, med njimi pa je med 10 do 15 odstotkov takih, ki v prvih dneh po rojstvu potrebujejo tovrstno zdravstveno oskrbo,« je še dodala Manuela Kuhar Makoter.

S pomočjo te naprave bodo tako najmlajšim pacientom lahko nudili še kakovostnejšo oskrbo v porodnišnici.
 

Najmodernejša naprava

Družba T-2 si je v sodelovanju z društvom Slojenčki tako zadala cilj, da vse slovenske porodnišnice opremi z najmodernejšimi napravami BL70.

»To je tudi največja enkratna donacija, pri kateri sodeluje naše društvo.

Danes smo to napravo, ki je prijazna za uporabo ter omogoča varno terapijo s prilagajanjem doze in časa obsevanja novorojencev, v kompletu s senzorjem, kamero, zaščitnim pregrinjalom in stojalom, uspešno predali še osrednji murskosoboški porodnišnici,« je na dogodku povedala koordinatorica akcije iz društva Slojenčki. 

Nova pridobitev bo  razveselila tudi mamice, saj jim bo naprava omogočala prilagajanje časa terapije, ki ga lahko prekinejo za nego in hranjenje otroka, ter nadzor novorojenčka preko kamere med samo terapijo obsevanja.  
 

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Yxyxyx (nepreverjen)

Roškar vse pohvale za tebe, drugi so tu zaradi reklame

luigi90 (nepreverjen)

tij pa pameten na sobotainfo

In reply to by Yxyxyx (nepreverjen)

655r... (nepreverjen)

Glede na milijonske korona dodatke, sem pricakoval, da jo sami kupijo. A so skrti, drzavno zdravstvo.

mikel (nepreverjen)

mah taki materialisti ti še 50 centov ne bi posodili. naj se zadušijo s svojim kešom.

In reply to by 655r... (nepreverjen)

Starejše novice