Novoletne tradicije z balkanskim pridihom, ki se jih držijo tudi vsi v Pomurju. Nenavadne, čudne, a držimo se jih pravzaprav vsi.

Silvestrovo je in ves svet se pripravlja na najdaljšo noč v letu. A to noč in praznovanje novega leta območje Balkana povezujejo tudi nenavadne tradicije, ki se jih držimo.

Sarma

Sarma je nepogrešljiva kulinarična dobrota na prvi dan novega leta, ki velja za najboljše zdravilo za novoletnega mačka. Dobroto iz kislega zelja, polnjeno z mletim mesom in rižem številni pripravijo za več dni vnaprej. Marsikdo zna povedati, da so pogrete sarme še boljše kot pravkar narejene.

Francoska solata

Nikoli ni preveč! Francoske solate, namreč. Ob koncu starega in začetku novega leta zelenjavna solata s krompirjem, korenčkom, kislimi kumaricami, grahom, jajci in majonezo preplavi vsak dom. Ste se morda vprašali, zakaj je tako priljubljena na naših prostorih, če se imenuje 'francoska'? Francoska solata ima namreč korenine v Rusiji, a tudi tam jo ne poznajo pod imenom 'francoska', temveč pod 'salata Olivier'. Ime nosi po belgijskemu kuharju Lucienu Olivieru, ki jo je sredi 19. stoletja ustvaril v moskovski restavraciji Hermitage.

Božični piškoti, ki postanejo novoletni

Vsako gospodinjstvo se v teh dneh ponaša z goro piškotov. Ti so bili sprva namenjeni božičnim, a nobena gospodinja ne dopusti, da bi ti piškoti zares zmanjkali že ob božiču. Za naše prostore je značilna tudi izmenjava teh piškotov. Koliko jih odnesete sosedom ali sorodnikom, jih ponavadi prinesete tudi nazaj. Tako jih nikakor ne zmanjka, po novem letu pa znajo končati v pomijah.

Biftek

Novoletnega časa si ne znamo predstavljati brez tatarskega bifteka. Ponavadi ga med letom sploh ne uživamo, v božično-novoletnem času pa ga užije skorajda vsak. Nekateri ga kupijo v trgovini, številni pa ga najraje pripravijo sami.

Alkohol, alkohol …

Ena izmed najpomembnejših in najbolj tradicionalnih sestavin novoletnega praznovanja? Pijača! V decembrskem je najbolj priljubljeno kuhano vino, a na silvestrovo in novo leto ga zamenja šampanjec. Velika večina smrtnikov šampanjec oziroma peneče vino pije le ob eni priložnosti – ob novem letu. A tradicija, je tradicija.

Pirotehnika

In za vrhunec … pirotehnika! Kljub prepovedi petard in pozivanju k prenehanju uporabe pirotehnike, še vedno obstaja norija okoli pirotehnike. Rakete in baterije v teh dneh ponujajo prav vsi trgovci, ob polnoči pa vso državo 'obstrelijo' rakete in pričarajo pravo 'vojno' stanje.

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Od teh jedi je samo sarma balkanska.

dugi (nepreverjen)

smo v panonski nižini in tudi balkanci

Sts?l (nepreverjen)

Pomurska sarma je nameso riza, adja. Se boljse.

Horgos (nepreverjen)

Jebi ga, če si pripoznamo ali nej, balkanci smo.

goostt (nepreverjen)

Nikakor ne moremo brez balkanskega pridiha !!

In reply to by Horgos (nepreverjen)

Co2 (nepreverjen)

Pirotehnike san še nej probo, pravli so ka je kislo.. Biftek pa ruska solata pa ze v predelovalnici. Idem v pomali, gledat zakoj psi tak tulijo. Srečno pa zdravo!

Novinar (nepreverjen)

Na naših prostorih :) :) :) :)
Bože Bože

Vipko
buldog

V kulturnem pogledu smo del Balkana; nenazadnje, če nas zgodovina prav uči naj bi tudi naš DNK bil mnogo bolj soroden "južnim bratom" kot germansko - vikingškemu konglomeratu, ki nas je posesal v skupno politično tvorbo v kateri smo živeli 1000 let.
Zadnjih 100 let smo se tudi politično "vrnili" na Balkan; kulturno pa smo zdaj še vedno tam. In to je to.
No ja, če bi lahko v naši deželici nekateri zagovorniki "pristnih slovenskih vrednot" krojili naše običaje in vedenje, bi verjetno zvečer na silvestrovo šli k maši, mogoče obiskali na domu sorodnike in prijatelje s krožnikom repnjač, si voščili lepo in blagoslovljeno prihodnje leto in odšli domov ter legli k počitku. Brez seksa; no, dovoljen je le tisti, brez užitka, da pač naredimo bodočega Slovečka/ko.
Da ne bo pomote, primer je pač karikiran. Hočem le reči: kaj je narobe z "balkanskim pridihom" in "novimi tradicijami"? Smo pač v globaliziranem svetu in "nove tradicije" so izdatno podprte s strani trgovcev, ki hočejo zaslužiti. Ljudje pa hočejo za trenutek pozabiti sivino življenja. Tudi s takimi sladkimi penami.
Pa da ne pozabim: vsem skupaj, tudi tistim z mačkom, želim vse dobro v novem letu!

čarni vrag (nepreverjen)

Buldog, ti si očitno študiral lažno zgodovino, ki so jo učili komunisti in velikosrbi. O DNK pa komunisti niso imeli pojma, saj DNK znamo analizirati samo kakih 10 let. Po komunistični znanosti se ljudje delijo na razrede in ne na narode. Narode so uporabljali samo v "prehodnem času" dokler ne prispemo v komunistični raj. Iz vsega sicer ni bilo nič, samo v Sloveniji se še vedno fantazira o tem.

In reply to by buldog

Vipko
buldog

Hja, vedno bolj verjamem komunistom. Raj, ki mi ga ponujaš ti, mi ni všeč. Komunistični raji niso nič prida, a sem videl že tudi raje, ki so bili zgrajeni na fašističnih ideologijah... tisto so pač raji, kjer se iz dimnikov neprestano vali gost, črn, smrdeč dim... pa to niso dimniki industrijske revolucije, da ne bo pomote, čarni vrag.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ti si še čuden. Očitno misliš, ka se svet deli na komuniste in fašiste. Istina je, da so oboji izvajali množične pokole. Pri tem so bili komunisti dosti bolj uspešni. Mogoče pa še ne veš, da so esesovci v tridesetih letih v SSSR študirali organizacijo gulagov in po njihovem vzoru napravili koncentracijska taborišča. Uči se, saj si pouka bole potreben kak Sahara dežja.

In reply to by buldog

Vipko
buldog

Hahhhaha...ne, tega dejstva o poduku nacijev v SSSR pa res nisem poznal. Očitno je to vedel tvoj dedek. Ti ta znanja imaš očitno že prenešena in naštudirana; jaz se jih niti ne želim učiti. Znano je tudi, da učenci običajno presežejo svoje učitelje. Bom preostanek življenja rajši preživel v "čudaštvu". Enostavno, ne želim biti čarni vrag.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Za razliko od tebe, jaz poznam zgodovino. Ni skrivnost, da so komunisti in nacisti zelo dobro sodelovali. Znanje sem si pridobil iz knjig in ne od dedka. S tvojim slabim znanjem, ti čarni vrag sploh ne moreš biti.

In reply to by buldog

jožekvinci (nepreverjen)

Ne bluzi ka nemaš pojma od zgodovine...Pa knjige ponavadi štejo razgledani ljudje..Ti si daleč od toga...Ti si samo mali fašistek močen za tipkovnico...V svojon vsakdanu pa si močno želiš pozornosti kere pač ne dobiš...Zato pa potihem upaš da boš s neumnimi komentarji postal pomemben...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Fašistek tvojo mater

In reply to by jožekvinci (nepreverjen)

Vipko
Truplo

@Jožekvinci: Če so nacisti in partizani oz. njihovo vodstvo sodelovali ne vem... Iz knjig, tudi iz prispevkov v časopisih (npr. Večer) se je dalo razbrati, da so vsaj partizani HOTELI SODELOVATI s tedanjim okupatorjem z namenom, da bi se izognili bojem z njimi in bi imeli tako več možnosti, da bi obračunali z drugače mislečimi. Primer: Tito je v Zagreb poslal svojega človeka, kateri bi naj probal doseči dogovor z Nemci o premirju. In to zato, da bi lahko potem Tito usmeril večino svojih sil, lociranih na ozemlju NDH proti Srbiji, kjer bi lažje obračunal s četniki. Nemci so gladko zavrnili pobudo. To se je dogajalo na spomlad 1942. leta.

Kot ti pišem... o tem govorijo pisni viri, glede tega več nihče ne protestira. Dovolj, da je to pač res! Zdaj ti to sprejel ali ne... tvoja stvar bi rekel.

In reply to by jožekvinci (nepreverjen)

Fainšček (nepreverjen)

Slovenci (ženske toliko niti ne, ženske so enake madžarskim, nemškim, hrvaškim...) so bolj sorodni beloruskim, slovaškim, madžarskim, poljskim in nemškim moškim, kot denimo albanskim, srbskim... Z balkanskimi moškimi se veže edino haplo skupina I2 oz. derivata I2a in I2b, katera zasedata 1/3 moške populacije v Sloveniji. Ostalo je zahodno-vzhodno slovansko = slovensko poreklo R1a in mlajša (rusko-beloruska) haplo skupina R1a1, ki je nastala pred približno 5000 leti in seveda zahodna "germansko-keltska" /najnovejše raziskave sicer kažejo vzporednost proto turškim oz. proto sumerskim (anatolskim-paflagonskim) narodom, iz okolice današnje "južne Ukrajine" haplo skupina R1b...Torej smo Slovenci "povezovalci" vzhoda in zahoda, tako genetsko, kakor tudi geografsko...

In reply to by buldog

Bljak (nepreverjen)

BULDOG , le kaj bi mi brez tebe , tako lepo nas poučuješ , pa sem že mislil .... prišlo je novo leto , zdaj bo drugače , ampak ne , novo vreme , staro sranje , aja , ponosen sem , da živim na Balkanu in res ne vidim , da bi bil kakor koli hendikepiran zaradi tega .

Fainšček (nepreverjen)

"francoska - ruska solata"... Ja, tako je. Tudi jogurt izvira iz Rusije... Večina izumov, ki jih srečamo vsak dan (radio, TV, (pred desetletjem še videorekorder), kombajn, električni vlak, sončne celice, LED,... prihaja prav iz Rusije. Verjetno je večini najbolj poznan "Sputnik", oz. prvi satelit in Jurij Gagarin, MIR postaja,... pionirji vesoljskih poletov, in seveda pionir raketne tehnologije (Tsiolkovski)... Malo ljudi pa ve, da je tudi takozvana "ameriška" tehnologija "zakritih" letal STEALTH prišla prav tako iz Rusije, pionir... Seveda so na zahodu Rusi znani le po vodki, zahvaljujoči antiruski propagandi... Na tem videu lahko npr. vidite večino izumov, ki prihaja ravno iz "vodka države oz, primitivne Rusije": https://www.youtube.com/watch?v=4Oh-pJLGgis

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice