Opolnoči so možje v modrem na celotni meji z Avstrijo vzpostavili trinajst kontrolnih točk, od tega tri na območju Policijske uprave Murska Sobota.

V skladu z odlokom je bilo vzpostavljenih trinajst kontrolnih točk, večinoma gre za nekdanje mejne prehode, kjer veljajo enaki pogoji vstopa kot iz Italije. Odlok se ne uporablja za dvolastnike, čezmejne migrante, tovorni promet in humanitarne konvoje. Tranzit, ki ni dogovorjen s sosednjimi državami, ni dovoljen.

Tudi železniški promet med Avstrijo in Slovenijo se ne izvaja.

Seznam kontrolnih točk na meji z Avstrijo

Gornja Radgona – Bad Radkersburg,
Kuzma – Bonisdorf,
Holmec – Grablach (točka odprta od 5. do 23. ure),
Karavanke – Karawankentunnel,
Jurij – Langegg (točka odprta od 6. do 21. ure),
Vič – Lavamund (točka odprta od 5. do 23. ure),
Ljubelj – Loibltunnel,
Trate – Mureck,
Radlje – Radlpass,
Gederovci – Sicheldorf,
Šentilj (avtocesta) – Spielfeld (Autobahn),
Šentilj (magistrala) – Spielfeld (Bundesstrasse) (točka odprta od 6. do 21. ure),
Korensko sedlo – Wurzenpass (točka odprta od 5. do 21. ure).

Kontrolne točke so odprte ves čas, razen: Korensko sedlo – Wurzenpass, ki je odprta od 5. do 21. ure, Jurij – Langegg in Šentilj (magistrala) – Spielfeld (Bundesstrasse), ki sta odprti od 6. do 21. ure, ter Holmec – Grablach in Vič – Lavamund, ki sta odprti od 5. do 23. ure.

Pogoji za vstop tujcev

Vstop v Slovenijo se dovoli tujcu, če predloži dokazilo v slovenskem, angleškem ali nemškem jeziku, ki ni starejše od treh dni, o opravljenem molekularnem laboratorijskem testu na prisotnost covi-19, s katerim izkaže negativen izvid na covid-19.

Če tujec tega dokazila ne predloži, se mu vstop v Slovenijo kljub temu dovoli, če je njegova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinj Celzija in ne kaže jasnih znakov okužbe zgornjih dihal - kašelj, kihanje, oteženo dihanje.

Pogoji za vstop slovenskih državljanov

Vstop v Slovenijo se dovoli državljanu Slovenije in osebi s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Če ima višjo temperaturo od 37,5 stopinj Celzija ali kaže jasne znake okužbe zgornjih dihal - kašelj, kihanje, oteženo dihanje, se ga seznani z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Izjeme 

Odlok se ne uporablja za državljane Slovenije in državljane Avstrije, dvolastnike, ki imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje in opravljajo kmetijsko-poljedelska dela, čezmejne delovne migrante, tovorni promet, potnike intervencijskih, ambulantnih in reševalnih vozil, za tranzit v obliki organiziranih humanitarnih konvojev.

Tranzit oseb čez ozemlje Slovenije

Tranzit oseb, za katere se predvideva, da zaradi ukrepov sosednjih držav ne bodo mogle zapustiti ozemlja Slovenije, se ne dovoli.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Indigo1 (nepreverjen)

V Slovenijo torej lahko vstopijo praktično vsi! Bravo Janez!

mislin :) (nepreverjen)

Ha ha.... pa ka je zdaj tou? Slovenija prej zapejra meje, te pa čitaš ka lejko sakši vstopi brez problema. Že san 100x pijto.... što tu koga farba?

Starejše novice