Ford je predstavil novi model KA+, ki v razredu majhnih avtomobilov navdušuje z izjemno prostorno notranjostjo, zelo varčno porabo goriva in zabavno dinamično vožnjo, ki je že na voljo po dostopni ceni.

Ka+ predstavlja za Ford novo vrsto vozila. Zelo drugačen od vozil, ki smo jih predstavili v preteklem letu ‐ Focusa RS, Mustanga in nove Fieste. Namenjen je kupcem, ki se za nakup vozila odločajo preudarno in na podlagi racionalnih argumentov, a si kljub temu želijo kakovosten avto iz Fordove linije. In to jim Ka+ tudi nudi. Zanimiv je za starejše pare, izvrstno služi kot drugi avto v družini ali kot prvi avto mladih voznikov.

Bolj bogato opremljen od pričakovanj

Novi Ka+ z motorjem 85 KM serijsko nudi ročno klimatsko napravo, Fordov sistem za komunikacije in razvedrilo SYNC z glasovnim upravljanjem in funkcijo AppLink, ki omogoča tudi glasovno upravljanje različnih pametnih telefonov, ter funkcijo Ford MyKey. Z njo lahko lastnik nastavi največjo hitrost vozila in glasnost zvočnega sistema ter prepreči izklop varnostnih funkcij, zato je idealna tehnologija za starše, ki zaupajo uporabo vozila mlajšim in neizkušenim voznikom.

KA+ odlikuje bogata serijska oprema, vključno z električnim pomikom stekel v sprednjih vratih in nastavljanjem zunanjih ogledal, centralnim zaklepanjem, varnostnim sistemom s šestimi varnostnimi blazinami, elektronskim nadzorom stabilnosti s pomočjo pri speljevanju na strmini, omejevalnikom hitrosti in sistemom za preprečevanje dolivanja napačnega goriva Ford Easy Fuel.

Kupcem je na voljo tudi široka paleta privlačnih možnosti za doplačilo, kot so samodejna klimatska naprava, usnjeno oblazinjenje volana s tempomatom, ogrevanje prednjih sedežev, zvočni sistem z digitalnim radiem DAB, tipala za vzvratno parkiranje, električni pomik stekel v zadnjih vratih, ogrevana in električno preklopna zunanja ogledala, dodatno zatemnjena stekla zadaj in 15-palčna platišča iz zlitine.

Večji od pričakovanj

Petvratna kombilimuzina Ford KA+ temelji na Fordovi platformi za manjša vozila, ob skupni dolžini manj kot štiri metre nudi presenetljivo veliko prostora za pet potnikov.

Notranjost Ka+ je optimalno zastavljena in v svojem razredu potnikom nudi največ prostora za glavo na sprednjih sedežih in največ prostora za kolena v zadnjem delu.

270 litrov prostora v prtljažniku – dovolj za dva velika kovčka – in v razmerju 60:40 deljena preklopna zadnja sedežna klop ter 21 odlagališč za manjše predmete v kabini poskrbijo za izjemno vsakdanjo praktičnost modela KA+. 

Bolj živahen od pričakovanj

Za pogon povsem novega modela KA+ skrbi poenostavljen sklop, ki temelji na učinkovitem novem 1,2-litrskem bencinskem motorju Duratec z močjo 85 KM (63 kW). Izpeljan je iz 1,25-litrskega motorja iste družine, ki je sicer poganjal prejšnjo različico Fieste, za še večjo zmogljivost in varčno porabo goriva ter manj izpustov pa deluje z dvojnim neodvisnim variabilnim krmiljenjem ventilov.

1,2-litrski motor, ki ga dopolnjuje serijski petstopenjski ročni menjalnik, je nastavljen za uglajeno in odzivno zmogljivost ob široki krivulji navora, zato je vožnja preprosta in zabavna tako v mestu kot na daljših potovanjih.

Varčnejši od pričakovanj

Varčnejšo porabo goriva zagotavljajo optimizirana umeritev, motorno olje z manjšim trenjem in regenerativno polnjenje, ki prihrani gorivo z vzdrževanjem učinkovite napolnjenosti akumulatorja z zajemom ‘proste’ električne energije pri vožnji brez obremenitev ali med zaviranjem.

K večji učinkovitosti prispevajo tudi pnevmatike z majhnim kotalnim uporom in izboljšane aerodinamične podrobnosti, na primer optimalno zasnovan podaljšek sprednjega spodnjega spojlerja in odprtine v maski. Obe različici motorja delujeta z izpusti CO2 114 g/km, kombinirana poraba goriva pa znaša 5,0 l/100 km.**

Priročnejši od pričakovanj

Med odlagališči je tudi MyFord Dock v sredini armaturne plošče, ki omogoča shranjevanje, namestitev in polnjenje prenosnih naprav, kot so mobilni telefoni in navigacijski sistemi, v žepe v sprednjih vratih lahko potniki shranijo litrsko plastenko, 0,6-litrsko plastenko in manjši dežnik. Za varno shranjevanje dragocenosti je na koncu armaturne plošče vgrajen pred pogledi skrit predal, ki je dostopen samo pri odprtih voznikovih vratih.

Zabavnejši od pričakovanj

Povsem novi KA+ s svojo zasnovo zagotavlja okretnost in zabavno dinamično vožnjo. Za želeno dinamično zmogljivost je opremljen z unikatnim podvozjem, ki ob predelanem sprednjem pomožnem okvirju in držalih motorja vključuje posebej razvite in nastavljene komponente, kot so krmilni sistem, vzmeti in blažilniki, sprednje prečno vodilo koles, zadnja vzvojna os in pnevmatike.

Udobnejši od pričakovanj

Za več udobja in prefinjenosti v tipičnih evropskih pogojih vožnje je poskrbel intenziven razvojni program z vrsto ukrepov za zmanjšanje ravni šuma vetra ter prenosa hrupa pogonskega sklopa in zvokov s cestišča.

Bolj všečen od pričakovanj

Ka+ oblikovno sledi Fordovemu kinetičnemu dizajnu, prepoznavnemu po prednji maski, lučeh in bočni liniji. Platformo deli s Fiesto/B‐MAXom in EcoSportom. Za navdih je poskrbel najsodobnejši Fordov oblikovalski jezik, zato je zunanjost s skladnimi razmerji elegantno dopolnjena s prepoznavno visoko nameščeno trapezoidno masko z velikimi, nazaj raztegnjenimi žarometi. Vse različice modela KA+ krasijo kromirani poudarki sprednje maske ter odbijači, kljuke in pokrovi vzvratnih ogledal v barvi karoserije.

V notranjosti poglede pritegneta zrnata obdelava armaturne plošče in trpežno, sodobno oblazinjenje z elegantno temno ogljeno barvno shemo. Posebni kromirani poudarki krasijo kljuke vrat, krmilne gumbe sredinske konzole in prezračevalne šobe.

Ugodnejši od pričakovanj

Ford Ka+ je na voljo z motorjem 1.2 Ti VCT 63 kW (85 KM) in 5-stopenjskim ročnim menjalnikom po akcijski ceni 10.750 €.

S spleta

Komentarji (1)

Starejše novice