V Pomurju smo v zadnjem času žal bili priča mnogim primerom surovega ravnanja z živalmi. Nazadnje so bile te na udaru v Bunčanih, kjer je neznanec zastrupil več psov. O množičnih zastrupitvah smo poročali tudi lansko pomlad, ko so neznanci v okolici Apač nastavili zastrupljene klobase. Te so ogrozile vsaj pet psov, ena psička je poginila. 

Tokrat pa o podobnih primerih poročajo v Černelavcih.

S strihninom nad štirinožce?

Na družbenem omrežju Facebook je moč zaslediti zaskrbljene objave uporabnikov, ki opozarjajo na zastrupitve živali. Zvrstilo naj bi se že več podobnih primerov na območju Černelavcev oziroma Veščice.

Zadnja žrtev je bila psička, ki je predvidoma podlegla strihninu. K veterinarju je pravzaprav bila pripeljana zaradi težav pri hoji, nakar je temeljitejši pregled nakazal sum zastrupitve.

Slabo stanje je pri prizadeti psički po infuziji zahtevalo še transfuzijo krvi, pri čemer je kot najverjetnejši vzrok bil identificiran strihnin, izjemno toksičen alkaloid rastlinskega izvora. 

V vodi topen, brezbarven kristal, ki kot nevrotoksin deluje na živčevje, uporabljajo za zatiranje malih vretenčarjev, predvsem ptičev in podgan.

Stanovalci v skrbeh

Med možnimi scenariji sicer nista izključena niti pik klopa ali zaužiti glodavec, a glede na to, da pri hišnem psu ni šlo za osamljen primer, je zaskrbljenost tamkajšnjih stanovalcev razumljiva.

V zadnjem času naj bi namreč nedaleč stran enaka usoda doletela francoskega buldoga, pred meseci pa so podoben primer zabeležili še v Veščici.

Ker poginula psička domačega dvorišča nikoli ni zapuščala sama, pa obstaja tudi precejšnja verjetnost, da je bil strup namenoma zalučan na zemljišče.  

Posledice bi tako seveda lahko bile še hujše. Navsezadnje se na naših dvoriščih pogosto igrajo majhni otroci, ki k ustom ponesejo vse, kar jim pride pod roke.

Za zastrupljanje zagrožena tudi zaporna kazen

Zastrupljanje živali je v zakonu o zaščiti živali opredeljeno kot prekršek, lahko pa gre tudi za kaznivo dejanje mučenja živali, pri čemer se storilca lahko kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let.

Prej ko dogodek prijavimo večja je možnost uspešnega zaključka preiskave kaznivih dejanj. Če opazite, da je pes pojedel kakšno strupeno snov ali jo je le ugriznil, to fotografirajte in obvestite policijo. 

Za dokazovanje krivde je treba pridobiti analizo zaužite strupene snovi, piše portal pesmojprijatelj.si. Ob tem je treba storilca zalotiti na kraju dogodka oziroma pridobiti podatke o morebitnih pričah, ki bi dogodek potrdile.

Ne odlašajte, šteje vsaka minuta

Strokovnjaki medtem svetujejo, da psov na sprehodih v nobenem primeru ne puščate brez nadzora. Če se zgodi, da žival zaužije nastavljeno strupeno snov, je pomembno vedeti, da velikokrat odločajo minute.

Med prvimi znaki zastrupitve so oteženo dihanje, nekoordinirana hoja ter motnje v zavesti. Možne so motnje vida, slinjenje, bljuvanje s krči, nekontrolirano izločanje, pojavi se lahko tudi driska. 

Strup običajno napade dihalni center, kar vodi v zadušitev, zato je čas ključnega pomena. Če opazite ali posumite, da je pes zaužil strup, se torej čim prej odpravite do veterinarja.

Pazite torej na svoje ljubljenčke, predvsem na območju Černelavcev bi nekomu lahko bili močno v napoto.

*Naslovna slika je simbolična

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vodka (nepreverjen)

Škoda, ka morajo zaradi nekaterih brezobraznih, nekulturnih, nehigienskih, nesnažnih, neodgovornih....lastnikov psov trpeti psi.

Denis Paler (nepreverjen)

Stay gold my friend.

In reply to by vodka (nepreverjen)

Gostjagf (nepreverjen)

Evo policija... imate ze tri potencialne osumljence

jouže (nepreverjen)

Ne odobravlen zastrupljanje,sploj pa nej namerno,se pa vsi zamislite nad prekleto dobrim komentarom vodke.
Krivi so lastniki,da brez nadzora pustijo pse letat na okrog.Še slabše je,da imajo pse na povodce,pa pustijo ka se psi poščijo na vsak vogal,ograjo,živo mejo.Siguren san,ka de 99 procent lastnikov psov odreagiralo ogorčeno ,če jim boš v živo povedal,da se naj zamislijo, ka pustijo psu ka ščije in serje vse naokrog.Prepričan sem,da marsikateremu prekipi,ko se z vozičkom zapelje v pasji drek na pločniku.Ko greš z otroki na sprehod,pa polovico časa gledaš na tla in govoriš otroku,da naj pazi na pasji kakec.

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Psi ne bi smeli srati po pločnikih in parkih,, a otroci pa leiko

In reply to by jouže (nepreverjen)

Gostjagf (nepreverjen)

Kelko krat pa ti ides scat za prvo drevo??? Te bi tebe tudi trbelo ......

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Denis Paler (nepreverjen)

Kriv je lastnik. Pes sigurno ne.

In reply to by jouže (nepreverjen)

Naftaš (nepreverjen)

Meni tudi prekipi ko se tvoj otrok dere ko sedis z njim na kavi in cekiras fb namesto ,da bi se z njim ukvarjal...Pa da ne bom kolikokrat pustite plenice osrane kar pod mizo ali stoli...Vsak naj svoj prag pometa

In reply to by jouže (nepreverjen)

zoro05

Da vam kritizerji nebo kdaj žal komentarje. Da ne bi čez leta nabsvili psa ali muce,

Vem, neodgovorni so tudi lastniki. A ste prečitali, da ta en pes ni zapuščal dvorišča?

Kdor nima živali rad, nima.....

Vem, deležen bom kritike, a mi ni mar

Neko (nepreverjen)

Psa mamo rade kak lastno deco, smo skrbne, je skouz na povodce, pa skouz poberemo drek za njim. Če našeme tou što naprave, ga čaka ista usoda kda ga dobin, go7nar primitivne. Tou so nej lidge, ka lejko tou napravijo!

Psi (nepreverjen)

Vsem lastnikom psov: je vas pes na cesti? Vašega psa sprehajate tako da serje pred hišami? Mogoče laja ponoči? To nam gre gre na živce. Imam rada živali. Ampak vse to je treba imeti poslihtano.

Gostjagf (nepreverjen)

Malo se zamuslite... kdo je v tem primeru, ce pes hodi ne nadzorovano okrog kriv??? Pes ali lastnik.... ????? Zival v tem primeru ni nic kriva, celo pa ta psicka, ki je nekomu pomenila ogromno... in verjemite, godilo se ji je boljse kot marsikomu tu med vami...

Denis Paler (nepreverjen)

Ta psička katera je umrla je moja.

10.9.2010 se je skotila z imenom Nollie - jack russel terrier
13.7.2018 ob 17:00 je umrla zaradi zastrupitve zaužitja strupa

Njene zadnje ure sem gledal kako trpi in umira. Ta psička je pomagala očetu preživeti raka in vsak dan vnesla v naše življenje veliko veselja in sreče. Vse nam je bila. Živeli smo za njo dobesedno !

Ko gledam te nekatere pokvarjene komentare in tiste komentare kateri so bili izbrisani mi gre na bruhanje :
-Moje ime in priimek imaš napisano zgoraj. Ne bo ti težko dobiti moj gsm oz vprašaj ljudi kje me najdeš

Si/ste dobrodošli.

RIP and your familiy love u. Always and forever.

Stay gold.

https://www.youtube.com/watch?v=FRjOSmc01-M&list=RDFRjOSmc01-M&index=1

Nollie this one is for you.
Denis

Bibi772 (nepreverjen)

Me praf zanima, keri od teh komentatorjev je sposoben navčiti psa ka naj ne zeme, če njemi pred nos nastaviš klobaso, nerealno. Moje sožalje Denis, dosti je lidi, ka sočustvujejo s tebo ali ponavadi so ovi drugi bole glasni tak ka brez skrbi. Peace.

In reply to by Denis Paler (nepreverjen)

kl (nepreverjen)

Zaradi zaužitja strupa?Kateri strup je bil kriv za pogin psičke?Verjamem da je hudo o izgubiš tako dobrega prijatelja kot je pes in taka dejanja so obsodbe vredna, lahko pa napišeš malce več ker bi bilo zanimivo tudi za druge kakšen strup je bil vzrok smrti psičke.
Bi pa vseeno pripomnil da :dobro naučen pes ne vzame priboljška ali hrane od druge osebe ali če jo kje najde.

tuš2 (nepreverjen)

Čas je ka enjate razvajati pse pa jih navčite reda. Kakši stariši te, če psa nemrete rejda navčite? Če pa se van neda trgate s pson pa si nabavite mačko. De za sejbe poskrbela, pa za poslikati za instagram de tuj čista vredek.

tuš2 (nepreverjen)

Ovači pa seveda včasi skočite na sklep ka je nešče zastrupo psa. To je najležje ka maš nekoga za krivite! Mogoče pa što ger nastavo za podgane(na konci še lastnik sam!) pa je pes nekak najšo pa včasi v usta neso. Nej trbej včasi šaltati na najujšo varianto.

Kuziluzi (nepreverjen)

How how

chercc (nepreverjen)

Strupa se enostavno ne nastavlja na javnem mestu, še manj pa se ga nekomu meče na dvorišče. Kaj mislite da mali otrok ne more pobrat tega in pospravit v usta, čisto možno da še prej kot pes. Sam imam nastavljen strup za podgane na podstrešju kamor ne gre ne otrok in ne pes, ne pade mi na misel, da bi okol hiše postavljal in da kdo naleti nanj.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice