V ponedeljek se začne preventivna akcija za večjo varnost pešcev Bodi viden – bodi previden.

V ponedeljek se začne preventivna akcija za večjo varnost pešcev Bodi viden – bodi previden. Ta bo trajala do 16. oktobra. Agencija za varnost prometa pravi, da bo preventivna akcija temeljila na večji ozaveščenosti peščev, posebej starejših in šolarjev in voznikov glede pravilnega ravnanja v cestnem prometu.

Pešci ne upoštevajo pravil

Policisti opažajo, da narašča število nesreč prav na prehodih za pešce, pri teh pa je pogosto prisoten tudi alkohol. Letos so pri štirih mrtvih zaznali visoko stopnjo alkoholiziranosti v času smrti,

Glavni vzroki prometnih nesreč za pešce so neupoštevanje in odvzem prednosti voznikom. Nepravilno prečkanje vozišča, letos je zaradi tega izgubilo življenje sedem ljudi.

Delež umrlih pešcev se je v lanskem letu (2015) primerjalno z letom 2014 povečal za 14 odstotkov (iz 14 mrtvih v letu 2014 na 16 mrtvih pešcev v letu 2015), med vsemi smrtnimi žrtvami v prometu pa je bil delež pešcev v 2015 13- odstoten, piše Žurnal24.

Ker dan postaja vse krajši, noč pa daljša, bo med akcijo namenjene več pozornosti uporabi odsevnih oblačil. Saj so pešci in rekreativni tekači zaradi zmanjšane vidljivosti bolj nagnjeni k tveganju prometnih nesreč. Največ nesreč se zgodi v jesensko-zimskih mesecih. Pri tem posebej izstopa mesec november

Okrepljen nadzor policije in mestnih redarstev

Poleg preventivno-vzgojnih akcij bo v prihodnjih dneh potekal tudi okrepljen nadzor s strani policije in mestnih oziroma občinskih redarstev, ki bodo spremljali pravilno ravnanje voznikov kot tudi pešcev v cestnem prometu.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice