Aktivistke DZŽ Pomurja želijo rešitev za vse mame in njihove Nike.

Ob poplavi primerov mučenja in zanemarjanja živine ter hišnih ljubljenčkov se v Pomurju pišejo tudi prijetnejše zgodbe, povezane z živalmi.

MirjanaPetraTamaraTrezikadružina Sluga in še nekaj aktivistov Društva za zaščito živali Pomurja (DZŽP) so namreč iz večne teme rešili malo Niko in njeno mamo.

S pomočjo sponzorjev in donatorjev so jima na domačiji družine Sluga ob mostu čez Muro v Črncih v Apaški dolini zgradili nov dom ter jima tako omogočili dostojno življenje.

Obsojene na večno temo

Zgodba teličke Nike in njene mame se je začela že pred meseci, ko so se aktivistke DZŽP odpravile na eno izmed kmetij odpravile fotografirat pujso Pepo in v sosednjem hlevu opazile štiri pare oči, ki so se zazrle v njih; krave z verigo okrog vratu na stojiščih in mala telička, z verigo pripeta ob steno.

"In ko zagledaš dva meseca staro bitje, ločeno od svoje mame in pripeto ob steno. Ko ti je jasno, da njena mama v svojih 13 letih še ni videla neba in sonca, ni še naredila koraka in ni stopila na zemljo ali travo, saj je ves čas pripeta na verigo – koti teleta, ki jih odvzamejo, da lahko potem ljudje pijemo mleko, ki ga je proizvedla za njih. In ko smo jim pogledali v oči, smo jim obljubili, da bomo naredil vse, da bodo okusile tudi lepo in svetlo plat življenja. Da življenje niso vse samo betonska tla, na katerih stojijo, veriga okrog vratu in bolščanje v steno," razlagajo na DZŽP.

V društvu je tako padla odločitev, da jima bodo omogočili srečnejše življenje in ju postavili za vzor ravnanja z živalmi.

Razigrani v novo življenje

Kravi sta že nekaj tednov po nastanitvi v novem domu postali povsem drugačni, predvsem siti in zadovoljni, a tudi veseli in razigrani ter prijazni do vseh, ki si ju pridejo ogledat.

Kot razlaga Tamara Zupe, so lastnike povprašali po imenu teličke, nakar je gospa odvrnila: 'nika' – prekmursko torej 'nič' – in tako je Nika dobila svoje ime z veliko začetnico.

Botri dobrodošli

A ker je z Niko in njeno mamo veliko dela, sedaj potrebujejo tudi pomoč prostovoljcev, predvsem pri krmljenju in čiščenju hleva. Prav tako bi potrebovali botre, ki bi skrbeli za prehrano nesrečnih živali.

Za nekaj časa je za seno poskrbel Pomurski sejem, za njegov prevoz pa prevoznik z Ivanjskega Vrha, Matej Hrastelj. Oboje je bilo brezplačno, zato so v društvu hvaležni tako Pomurskemu sejmu kot prevozniku. Če želite tudi sami postati boter kateri od krav, pa lahko društvo kontaktirate na naslovu [email protected].

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost1 (nepreverjen)

Neprecenljivo!!

ambrozija (nepreverjen)

...big likeee...

Gostja (nepreverjen)

Hvala vam, člani DZŽP!!

neveneven (nepreverjen)

ne vem ka se tej gospe iz DZŽP (sigurno niso doma iz kmetije) tak čüdivajo, ka je tele ekstra privezano, pri nas je bilo vsigdar tak, gda je pa tele dudalo pa smo jo prignali do mame krave in to je to!

Starejše novice