S solastnikom in direktorjem Cana Water, ki je hkrati tudi vodni somelje, smo degustirali vodo in se prepričali, da se vode dejansko med sabo razlikujejo.

Niko Huber, večinski lastnik Cana Water, je pred kratkim uspešno prestal zadnjo stopničko v izobraževanju in si tako uradno pridobil naziv vodni somelje, s čimer se je pridružil ozkemu krogu posameznikov na svetu, ki se lahko pohvalijo, da so vodni someljeji. 

Gorička mineralna voda Cana Royal Water postaja prepoznavna blagovna znamka

Huber po mukotrpnem pridobivanju koncesije s svojo mineralno vodo Cana Royal Water vztrajno prodira na domače tržišče, odpirajo se pa že tudi tuji trgi. Gre za vodo iz arteškega izvira na območju Krajinskega parka Goričko, njeno ime pa izhaja iz njene bogate sestave, vsebuje namreč veliko kalcija (Ca) in zelo malo natrija (Na) ter ima tako edinstveno mineralno sestavo na svetu. 

Cana je uradna voda Tedna Restavracij, poleg tega pa jo lahko dobite že v trgovinah, kot so Spar in Kompas shop ter v gostilnah in kavarnah po Pomurju. 

 »Da, vodni somelje tudi obstaja«

Huber je ravno pred nekaj tedni uradno postal certificirani vodni somelje, kot prvi v Sloveniji, in tako dobil še formalno potrditev svojega strokovnega poznavanja s področja vod. Pravi, da je bil deležen čestitk, ampak so ljudje bili presenečeni, saj načeloma poznajo samo vinskega someljeja. 

V izobraževanju, ki ga je opravljal nekje 10 mesecev, je šel skozi tri nivoje. Postopek je v celoti potekal preko spleta v okviru Fine Water Academy, pod mentorstvom dveh največjih svetovnih strokovnjakov na področju vod, to sta Michael Mascha in Martin Riese. 

Vodnih someljejev je na svetu okoli 100 in njihova naloga je, da širijo ozaveščenost o vodah, poudarjajo različnost posameznih vod in poskušajo dvigniti nivo vodne ponudbe v gostilnah s vzpodbujanjem vodnih menijev.

Glavno vodilo vodnega someljeja je: »Voda ni samo voda. Vsaka voda se razlikuje od druge in kakor obstaja na tisoče različnih vin, ginov, in piv, obstaja tudi na tisoče različnih vod, ki se razlikujejo po mineralizaciji in številu TDS, ki predstavljajo skupne raztopljene trdne snovi.«

Vodni somelje kombinira vodo s hrano in z vinom

Ena izmed nalog in ciljev vodnega someljeja je tudi podučiti gostince o možnih kombinacijah vode s hrano, saj tudi različne vode, kakor vino, sodijo k različni hrani. Donat se tako odlično poda k temni čokoladi, na drugi strani pa Cana k jagnjetini, steaku in tudi pici, zaradi nizke vsebnosti soli. 

Vinski somelje pravi, da je voda pri vinu za »presekati«, da nevtralizira okus, ampak Huber, kot vodni somelje se s tem nikakor ne strinja: »Ne! Voda poudarja vino in je na mizi enakovredna vinu.«

Degustacija mineralnih vod razblinila dvome o različnosti vod

Huber nam je pripravil degustacijo treh mineralnih vod; njegovo Cano, Donat in mineralno vodo S. Pellegrini. Tako smo se med okušanjem lahko prepričali, kako se vode med sabo razlikujejo. Sama mineralizacija namreč vodi daje različne dimenzije okusa, pri Donatu pa izstopa že izrazit vonj. 

Huber nam je zaupal, da jih je na kraju, kjer polnijo vodo, pred kratkim obiskala ena izmed osnovnih šol in je podučil učiteljico: 

»Učiteljici sem rekel, da naj ne učijo več otrok, da je voda brez vonja in okusa, saj to ne drži in to sva se tudi ravnokar midva prepričala.« 

Med izobraževanjem za someljeja je tako na primer kuhal čaj ter kavo s tremi različnimi vodami in prišel do treh različnih rezultatov, kar je še en dokaz več, da se vode med sabo razlikujejo, nam je razložil Huber. 

Voda postaja vse bolj pomemben dejavnik

V sklopu svojega poslanstva kot vodni somelje izvaja tudi delavnice, degustacije in izobraževanja, kjer se ljudje naučijo o vodah in njihovih razlikah. V prihodnjem letu bo nastopil kot soorganizator Blejskega vodnega festivala, kjer bodo prisotni vodilni strokovnjaki in ponudniki vod. Tam bodo potekale degustacije in ocenjevanja vod ter kombiniranje vrhunske kulinarike z ustrezno vodo. Huber pravi, da v vrhunskih restavracijah in luksuznih hotelih voda že postaja vse bolj pomembna pri gastronomiji, v enem izmed švicarskih elitnih hotelov imajo zaposlena kar dva someljeja. 

Vse bolj široko razširjene postajajo tako tudi bolj butične vode, kot je na primer voda Svaribaldi, ki stane kar 80 evrov po steklenici. Gre za vodo, ki jo pridobivajo iz ledenika in je stara več kot 10 tisoč let. Huber pravi, da je to tisto, kar ga najbolj fascinira pri vodi: 

»To je pri vodi posebnost, saj vina s tako zgodovino ne moreš piti.«. Voda je vir življenja in dar matere narave, poetično opiše Huber.

Vodni somelje vode z vinom ne meša, ampak špricar je pač špricar

Kako pa je z mešanjem mineralne vode in vina, smo spraševali vodnega someljeja, saj v Prekmurju brez špricarja pač ne gre. 

Huber nam je v smehu povedal: »Pri someljejih tega mešanja praviloma ni, moja mentorja namreč nista mogla verjeti, ko sem jima povedal kako pijemo mi mineralno vodo z vinom.«

Vseeno pa kot Prekmurec in ljubitelj dobrega goričkega špricarja tega ne more obsojati, pijemo pač kakor nam ustreza, nam je pojasnil Huber. Zaupal pa nam je tudi, da vode iz pipe pri njih doma ne pijejo. Povedal je sicer, da imamo v Sloveniji privilegij, da je voda iz pipe pitna, ampak hkrati je izpostavil problem cevi, po katerih ta voda pride do nas. 

Ob koncu pogovora nam je še zaupal : »Mi želimo spremeniti to, da ti v gostilni ne ponudijo samo gazirane ali negazirane vode, ampak široko ponudbo različnih vod, ki bodo različno dopolnjevale hrano. To je naš cilj in zato sem postal vodni somelje.«.

Rok Šavel

Komentarji (0)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Starejše novice