V Mariboru najdena bomba, ki so jo sicer uspešno odstranili, še vedno buri duhove. Sedaj je znano, da je ta vsebovala kar 123 kilogramov eksploziva. Če pa bi eksplodirala, pa bi povzročila veliko škodo v obsegu kar enega kilometra.

Mariborski policisti so sredi januarja na gradbišču na Prevorškovi ulici na Teznu v Mariboru med gradbenimi deli na območju, kjer je več podjetij, našli neeksplodirano letalsko bombo iz 2. svetovne vojne, težko 250 kilogramov.

»Gre za klasično ameriško letalsko bombo, v njej pa se je še vedno nahajal vžigalnik. Vendar je bilo dobro, da pri prvem vizualnem ogledu ni bilo zaznati poškodb tako prvega kot zadnjega vžigalnika, kar je že nekako navedlo na neko smer, kako smo se v nadaljevanju te bombe rešili,« je razložil Igor Boh, predstavnik Državne enote za neeksplodirana ubojna sredstva na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Eksplozija bi povzročila veliko škodo v obsegu enega kilometra

Pred samim začetkom deaktivacije oziroma onesposabljanja bombe je potrebno izvesti cel kup aktivnosti, med drugim se poskrbi za kritično infrastrukturo, poleg tega pa se zelo natančno pregleda celotno območje, na katerem je bila najdena bomba. 

»Pri samem onesposabljanju oziroma v primeru nekontrolirane eksplozije bi prišlo, če bi bila na tem zemljišču še kakšna bomba, do prenosa eksplozije. Tako bi dobili verižno eksplozijo,« razlaga Boh.

Ob morebitni eksploziji je zato potrebno predhodno zmanjšati vpliv same eksplozije. Tako so na Teznu izkopali zelo veliko jamo z nasipom z balami sena.

»Ti vplivi se s tem posegom omejijo na minimum,« pravi Boh in dodaja, da je imela bomba v sebi 123 kilogramov eksploziva, kar bi ob morebitni eksploziji povzročilo velikansko škodo v obsegu kilometra od same bombe.

Prerez najdene bombe (vir: Državna enota za neeksplodirana ubojna sredstva na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje).

»Mislim, da se bomo v Mariboru še srečevali z letalskimi bombami«

Ker so odstranjevalci ugotovili, da bomba ni poškodovana in da so v bombi mehanski vžigalniki, so naredili scenarij s tehnično predlogo za onesposobitev letalske bombe.

Šlo je za scenarij odvijanja vžigalnika ali kumulativnega rezanja.

Bombo jim je uspelo uničiti po prvem scenariju oziroma z odvijanjem obeh vžigalnikov na bombi, ki so ju v izkopani desetmetrski jami uničili. Bombo so nato prepeljali na nadaljnje uničenje na poligon uprave za zaščito in reševanje.

»Na dan same izvedbe so ljudje z razumevanjem pristopili k evakuaciji in ni bilo zaznati nobenih težav. Upam, da tudi v bodoče in jaz mislim, da se bomo v Mariboru še srečevali z letalskimi bombami, da bo evakuacija in razumevanje ljudi, takšno, kot je bilo do sedaj,« poudarja Boh.

Lokacije najdb neeksplodiranih ubojnih sredstev (prerez najdene bombe (vir: Državna enota za neeksplodirana ubojna sredstva na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje).

Zaradi številnih najdb prejšnje leto tudi dve smrtni nesreči

Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi zaznava znatno povečanje najdb neeksplodiranih ubojnih sredstev. Če so jih v letu 2020 skupno zaznali 511, so jih v prejšnjem letu zaznali kar 654. Gre za skoraj 30-odstotno povečanje

Razumljivo se je povečalo tudi število najdenih kosov, tako so leta 2020 našli 3529 kosov oziroma neeksplodiranih ubojnih sredstev, v prejšnjem letu pa kar 4271.

»Obstaja velika verjetnost oziroma možnost, da v Sloveniji naletimo na neeksplodirano ubojno sredstvo, zaradi česar se je potrebno zavedati, da so sredstva nevarna in da je potrebno pri najdbi ustrezno postopati,« tako so v lanskem letu zabeležili tudi dve nesreči s smrtnim izidom zaradi najdenih neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Foto: Jure Banfi

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Kot prvo to ni štajerska bomba, ampak ameriška bomba najdena na Štajerskem. Kako pa bombo onesposobijo pa imate na Youtube posnetke iz Nemčije, kjer takšne bombe skoraj dnevno najdejo.

Neko (nepreverjen)

Največji pametnjakovič. Ti se razmeš na čistok vse. Vsaka ti čast.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Ceflurin (nepreverjen)

Mama se ti razume na sve

In reply to by Neko (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Ti si pa sigurno Kroženčar, samo tej v ovinkaj gučijo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

balbo1w1c (nepreverjen)

čarni vrag ti si vedno ko kaj komentiraš delaš pametnega

. (nepreverjen)

Naj razdelijo ta eksploziv med meščane.

Ceflurin (nepreverjen)

Konju jedan

In reply to by . (nepreverjen)

Starejše novice