Od vseh voda, ki nas obkrožajo, nas pogosto najbolj zanima pitna voda, ki je najbolj pomembna za naše življenje in delovanje organizma. Kljub nenehnemu okoljskemu ozaveščanju in poudarjanju kako je ta pomembna, se pa nekateri tega očitno ne zavedajo in sami z onesnaževanjem okolja vanjo vnašajo škodljive snovi. V Krogu so namreč v bližini vodnega zajetja našli ekološko bombo.

Odlagališče dvesto metrov od vodnega zajetja

Komunala Murska Sobota je med spomladansko čistilno akcijo našla divje odlagališče odpadkov. To se je nahajalo dvesto metrov stran od vodnega zajetja v Krogu, ki pokriva 70 odstotkov potrebne letne količine vode za Mestno občino Murska Sobota

»Ker nam sestava odloženega materiala ni bila znana, smo med sanacijo iskali predvsem ostanke škropiv, motornih olj, pesticidov in podobnih snovi, ki bi lahko prišle v podtalnico, vendar jih na srečo med prekopanim materialom ni bilo. Našli in odpeljali pa smo: 10 ton mešanih komunalnih odpadkov mešanico betona, opeke, ploščic, keramike, 0,82 kubičnih metrov odpadnega asfalta, 500 kg kosovnih odpadkov odpadno plastiko, kose kovine, pločevink, plastenk, 880 kg gradbenega materiala, ki vsebuje azbest ostanki salonitne kritine, za katero smo domnevali, da vsebuje azbest in smo jo po previdnostnem načelu uvrstili v to kategorijo,« pojasnjuje Boris Petric, Komunala, vodja DE Vzdrževanje vodovoda.

Ostanki škropiv ogrozili zdravje občanov

Zaradi nevarnosti, da so med odpadki ostanki škropiv, olj in podobnih strupenih snovi, ki lahko pridejo v podtalnico onesnažijo vodo in ogrozijo zdravje občanov, so po dogovoru s pristojnimi službami izvedli takojšnjo sanacijo odlagališča. 

»V sodelovanju s Krajevno skupnostjo Krog in lastniki parcel, smo sanirali in prekopali odlagališče,« dodaja Petric.

Soboška občina, JP Komunala in lastniki parcel so s skupnimi močmi sanirali odlagališče. Zdaj, ko bi prostor, kjer so se smeti odlagale moral biti čist in neonesnažen, pa so pred dnevi neznanci ponovili zgodbo. Kljub opozorilnim tablam, ki stojijo v bližini vodnega zajetja, so odložili odpadke.

»Pred dnevi so me sodelavci opozorili, da so v bližini vodnega zajetja ponovno najdeni odpadki,« zgrožen dodaja Petric.

Očitno nekaterim ni jasno, da se jm vse odvrženo v naravo vrne s pitno vodo in škodi njihovemu zdravju.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
garni (nepreverjen)

Kje pa je tu inšpekcija in, kaj soloh dela,če se ji to dogaja pred nosom? Nezaslošano.Bo kdo odgovarjal, ali bo imel dobre odvetnike, ki za denar naredijo nemogoče.

hha (nepreverjen)

Ka pa je z tistimi smetmi katere so zakopali na vodovarstvenem obmocju? Zraven ceste katero bodo sedaj obnavljali vescica - tisina? Ker se jim je zdelo predrago pocisti! Kje so inspekcije?

someone1 (nepreverjen)

Što pravi ka so teroristi samo v Arabskih državaj? Teroriste mamo očitno tudi med sebof, ker tou ka ideš nevarne odpadke odlagat nad vodno zajetje je nej nič drugoga kot teroristično dejanje. Vupan ka najdejo te treoriste keri si vupajo odlagati nevarne odpadke ge koli v naravi. Eni enostavno ne vidijo dale od nosa. S ten ka je šou pa meto nevarne odpadke nad vodno zajetje je isto, kak da svoj drek zmeče pred svoj hišni prag, te pa se čudi od kec smrad. Groza in še ednouk groza in resno vupan ka neodgovorneža dobijo in javno objavijo njegovo ime in priimek. Tak ka mo znali što je nevaren za okolico.

res (nepreverjen)

Nobena, še tako fina, kultura ne more skriti neprijetne resnice o tem, kakšni smo V RESNICI.
Pod "fino" fasado, je pa prava resnica.
Enako kot je zlagana ljubezen do kao živalskim ljubljenčkov, ki jih lahko imamo radi šele ko smo jih prej kastrirali. Da nam ne povzročajo težav...
*ebeš takšno "ljubezen" do nekoga, ne?
A to smo mi vsi. V resnici.
Ne gre za inšpektorje, ampak za našo lastno zavest o tem, kaj počnemo...

pikanogavička (nepreverjen)

res-kaj mešaš neodgovorne odlagalce smeti s kastracijami (in sterilizacijami)živali? Enako kot smeti, tudi mladičke nesteriliziranih živali kruto odmečejo. Jih boš ti pobiral na pol mrtve, bolne, poškodovane in poskrbel za njih?

barcelona (nepreverjen)

Odlagališče so odkrili spomladi. Javnost pa obveščajo šele sedaj ? Vsi odgovorni v celi verigi bi morali odgovarjati z lastnim premoženjem!

Gost (nepreverjen)

Zakaj nihce ne razisce odlagalisca, ki ga je omenil @hha ? Cigani so nasmetili nasi so pa zakopali! Naj nekdo odgovarja za to svinjarijo, katero sedaj pijemo uporabniki vodovoda saj so zakopali smeti na vodovarstvenem obmocju!

Starejše novice