Pred nekaj manj kot dvema letoma in pol je so se na soboški občini odločili, da na Zvezni ulici uvedejo območje umirjenega prometa. V prihodnje naj bi Zvezno ulici zaprli za motorni promet oziroma ga preuredili v peš cono.

Vse od tedaj je ob makadamu na cesti moč opaziti parkirana vozila, ki sicer ne ovirajo nikogar, a zaradi prometne signalizacije tam ne bi smela biti. Zaradi tega je bilo v zadnjem letu zabeleženih kar 312 kršitev, od tega so 268 kršiteljem izdali plačilne naloge.

"Na Zvezni ulici je bilo v lanskem letu zabeleženih 312 kršitev, 268 od teh je bilo plačanih, v 41 primerih se je kršitev končala z opozorilom, trije primeri pa so še v obravnavi," so nam sporočili iz soboške občine.

Globa znaša 40 evrov

Na soboški občini pravijo, da so območje umirjenega prometa na Zvezni ulici vzpostavili zgolj in samo zato, da zagotovijo varnost številnih obiskovalcev knjižnice. Vsi, ki torej parkirajo pred knjižnico, kršijo zakon. Globa v tem primeru znaša 40 evrov.

"Na podlagi 20. točke 4. odstavka 65. člena Zakona o pravilih cestnega prometa je zaustavitev in parkiranje prepovedano v območju umirjenega prometa, razen kjer je izrecno dovoljeno s predpisano prometno signalizacijo.  Z globo 40 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbami 20. točke 4. odstavka 65. člena, pri čemer polovička znaša 20 evrov," so sporočili iz občine.

Je cesta res primerna za igro otrok?

Prometna signalizacija oziroma prometni znak je resda postavljen na vidnem mestu, a vse več občank in občanov izraža svojo nejevoljo nad tem režimom. V tem primeru so se obrnili tudi na nas, na (ne)smiselnost vzpostavitve območja umirjenega prometa pa je pred časom na eni izmed sej opozoril tudi svetnik Mitja Slavinec.

"Opozarjam na znak območja umirjenega prometa, ki stoji na Zvezni ulici v Murski Soboti. Pristojne tako vabim k temu, da pazljivo pretehtajo, kje se ga postavi. Ta znak med drugim opredeljuje območje, kjer se med drugim igrajo otroci. Sam dvomim, da je ta cesta namenjena otrokom in temu, da se na njej igrajo," je takrat povedal Slavinec in dodal, da vožnja s 30 kilometri ni prehitra, so pa globe za prekoračitev izjemno visoke.

V kolikor bi se namreč mimo knjižnice zapeljali z 31 kilometri na uro, bi to vašo denarnico olajšalo za 1000 evrov, ob tem pa bi dobili še pet kazenskih točk. Ob tem se zaustavimo še pri tem, da so ceste v območju umirjenega prometa predvidene za igro otrok, ki jih zakon v tem primeru še dodatno ščiti. Zakon o pravilih cestnega prometa namreč pravi, da se:

"Z globo 120 evrov se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila, ki v območju umirjenega prometa ravna v nasprotju z določbo prvega ali drugega odstavka tega člena.

1. odstavek (31. člen: Območje umirjenega prometa)

(1)  V območju umirjenega prometa imajo pešci prednost pred drugimi udeleženci cestnega prometa.

(2)  Vozniki morajo v območju umirjenega prometa voziti posebno previdno, še zlasti pa morajo biti pozorni na otroke, ki jim je dovoljena igra v tem območju".

Varni niso niti kolesarji

Zakon o pravilih cestnega prometa predvideva tudi globo za kolesarje

"Z globo 40 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, če ravna v nasprotju z določbo prvega ali drugega odstavka tega člena".

Ob tem dodajmo, da na tem območju v preteklosti ni bilo nobenih hujših nesreč, prav tako pa se je fizično skorajda nemogoče peljati zgolj 10 kilometrov na uro. Ljudje tega ne upoštevajo, kot tudi ne ostalih pravil v območju umirjenega cestnega prometa. Zato bi bilo, kot je med drugim dejal Slavinec, pametno razmisliti o bolj preudarnem vzpostavljanju znakov.

S spleta

Komentarji (42)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gost21 (nepreverjen)

Ja ja, šerifi zmanjküvle pejnez za drvarnico, zato pa zaj vsaki den skoro občinski radar stoji negi v soboti. Trbej pejneze ovak do drva sprhnela.

sneg na cesti (nepreverjen)

Tu ni kaj debatirat. Ulico zapret za ves promet - mogoče izjeme invalidi na vozičkih !

Ajta (nepreverjen)

Kumi oziroma čemi na čast? že tak so f Soboti vse prejčne vilice spozaprli oz. spremejnoli v slejpa črejva. Še malo, pa nede več niti ene povezovalne vilice. Toga nega nindri, samo v velevaraši Sobota.

In reply to by sneg na cesti (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Prometni režim v Soboti se ureja od gnes na vutro, brez kakršne strategije in vključevanja prizadetih. Kjer smo mi navadni smrtniki doma se brez pitanja ulico z gnes na vutro spremenijo v enosmerno, in blokirajo vhode v tvoje dvorišče, pa omejitev 10, pa omejitev 30 itd. Ta se naj spravijo mestni redarji naj se oni ukvarjajo z nevestnimi vozniki, ne pa samo pri knjižnici. Če bi se postavili v ulico ob 1. osnovni šoli bi v enon dnevi skaserali toliko, da bi imeli za mesečno plačo. Samo do ta je z občine predaleč iti, da bi tam opravljali delo.

In reply to by Ajta (nepreverjen)

ka te briga (nepreverjen)

glede na to, ka je organizirano parkirišče dobesedno preko ograje bi se vsa nepravilno parkirana vozila mogla odstraniti na račun lastnikov. či pa so lidje preveč lejni ka bi se sprehodili 30 ekstra metrov do knjižnice je pa njihov problem.

gost1 (nepreverjen)

Neje problem v teh 30 metraj, problem je v ton, ka tisto parkirišče trbej plačati. :)

In reply to by ka te briga (nepreverjen)

Pomurka (nepreverjen)

Knjižnico so sofinancirale tudi ostale občine, tako da v njo zahajajo Pomurci in ne samo sobočanci, v tem primeru bi jim morali zagotoviti brezplačno parkirišče in posebej oz.v bližini parkirišče za invalide. Če ima Uno brezplačno parkirišče (javno), je ne bi imela tudi knjižnica.

In reply to by ka te briga (nepreverjen)

kukavica (nepreverjen)

To mi delaj miško. Boukše, tou jin delaj. Iz Sobote trbej napraviti mali varaš ge do se iza sakšega grma skrivali kapičarji pa kasejrali narod. Zakoj je trbelo dati tisto parkirišče privat? Ide se samo za kasejranje. Tan bi napravili velko parkirišče, parkirišče za narod. Zdaj pa oni skrbijo za varnost obiskovalcev knjižnice. Ja pa ja. Pejnaze nucajo. Pa volitve so pred dverami. Če te volili te iste te si Sobočanci zaslužite ka cejlo Soboto spremenijo v cono 30 pa vas derejo kak mačke.

Ajta (nepreverjen)

Tisto parkirišče je privat. Kda je Polanič vido, ka je po cejloj Soboti parkejranje plačlijvo, je tüdi san dau rampo gor. Mijslin, ka bi tij isto napravo. Čiglij, ka ne ven, kda de se njemi ta naložba povrnola....

In reply to by kukavica (nepreverjen)

Ležeči Policaj (nepreverjen)

Nekdo se je spet dolgočasil. Murska Sobota ni velemesto in ne rabi prilagoditev take vrste. Svetniki ne razumejo tega koncepta in izvajajo neke "random" ukrepe na silo, da dokažejo svoj obstoj. Kaj Mičo ima edini zdravo pamet?

Soki559 (nepreverjen)

Kaj pa čakaš od Policaja? Oglobiti vse Sobočane, napolniti proračun.

Protesti na nivoju Kanglerovih radarov so edina rešitev.

In reply to by Ležeči Policaj (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Debeluharji, kaj res mislite, da se morate do vsakih vrat z avtom pripeljati ??????? Malo pešačite, bo blek vsaj za 3 centi manjši !!!!!! In bolj boste zdravi !!!!!!!

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Debeluharji, v ogledalo se kdaj poglejte - kakšne velike bleke imate. 35 stari pa bleki kak sodi ! Sramota !!!!!!!!

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

kukavica (nepreverjen)

Ne bi bilou slabo ka bi se ti gda v gledalo pogledno. Nikdar ne vejš ka bi v njen vido. Somo tvojega betega gledalo ne kaže , bar tebi nej.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Zakaj bi tej v njega gledo, če tega ne pokaže ? Sam te trufo - tudi ti nosiš sod povsodi zraven ? Več gibanja in manj hrane !!!!!!! Najbolj ti odvečne kile zbijejo mlade ženske !!!!! A nekaj soda ti bo vseeno ostalo !

In reply to by kukavica (nepreverjen)

debeluh (nepreverjen)

Pijanček, sam si napiso ka maš 135 kg + in ne ven kelko cm. TOREJ SI TI EN VELKI, VELKI DEBELUH, razen če maš 240 cm.. Takšoga pa v okolice MS nega. HA HA vidiš kak lažeš!!!!

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Nemam 240 cm, mam pa 204 cm.

In reply to by debeluh (nepreverjen)

Penzic (nepreverjen)

Jja, obseg v pasu! Bi mogoce objavil se podatek o stevilu las na glavi? Pri tej temi seveda.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Za število las ne vem. Nimam pa niti malo pleše, tvoja glava je pa že skoraj bosa ( brez las ).

In reply to by Penzic (nepreverjen)

Penzic (nepreverjen)

Tujec 2, strinjam se , da se ni treba pripeljati do vrat z avtom, a to se da povedati civilizirano in brez poveličevanja svojih atributov. Kar se pa las tiče: ženske ne trpimo za plešavostjo, če še nisi opazil.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Motiš se. Veliko žensk sem videl že precej plešastih ( pa ne bodi jezna, ker sem zapisal resnico - žaliti s tem nisem hotel nikogar ).

In reply to by Penzic (nepreverjen)

rabim (nepreverjen)

Rajši mam blek kak pa noro pamet kak ti

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Vej pa, če si malo nori, si tiho in nihče ne ve, da si malo šlajtravi. Bleka ali velikega soda pa ne moreš skriti. Vsaka ženska ga vidi, tej se pa vkraj obrne !!!!!!!!!!

In reply to by rabim (nepreverjen)

strpnost (nepreverjen)

Hja, debeluhar lahko vedno shujša, butl pa nikoli ne bo pameten....

In reply to by rabim (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Ti niti pod razno ne moreš shujšati !

In reply to by strpnost (nepreverjen)

T (nepreverjen)

Zakaj tisti ki parkira na prostem mestu plača večjo kazen kot tisti ki krade avtomobile?

Sema (nepreverjen)

Za takšne zadeve lahko izdajo Pn.le republiški inšpektorji, kajti ta zadeva nikakor ne spada v pristojnost občinskih redarjev,tak da vi naivneži le pkačujte.

Ajta (nepreverjen)

Uf, tij si pa nej glij na tekoučen....

In reply to by Sema (nepreverjen)

Sema (nepreverjen)

Se opravičujem za lapsus,pravilno je plačujte.-

Prevoznik (nepreverjen)

Voda na mlin ponudnikon prevoza prek portala prevozi.org. Zvezno do zaprli, cez parkirisce pri gasilskon pa so potegnili trak. Dobro ka mamo novo betonsko parkirisce pred obcino.

helmut (nepreverjen)

ja nič te pa če je dovoljena igra v toj ulici, te pa enkrat fusbal vrežemo sredi ulice

Pomurka (nepreverjen)

Škoda, da si je že knjižnica nej omislila kakšne igre brez meja za odraslo populacijo.

In reply to by helmut (nepreverjen)

Mama mia (nepreverjen)

Pa v M. soboti tak nikaj nega, ka bon v centri,brez veze.

vodka (nepreverjen)

Sicer je prav ka se na tej ulici nede parkeralo saj je poleg parkirišče štero je nej glij drago. Ništerne odločitve odgovornoga za promet v Soboti je pa na nivoji takšnoga kak, če je prišo iz Brazilskoga prakozda pa avtoja ešče nej nigdar vido.

Soki559 (nepreverjen)

Jaz se vozim dnevno delat v MB, dosti sem tudi v Celju, službeno. Tan še nikdar nisem naletel na stacionarni radar, pa tudi nisem slišal ka bi imeli slabe statistike... Ide se za odnos do ljudi.

Občina Sobota ali Policija ali kdokoli je nabavila en jebeni radar, pa se jim ga NE DA VOZITI VEČ KAK 200M FKRAJ OD GARAŽE.

Predlagam proteste ala KANGLER style!!!!!!!!!!!!!!!!!!

proračun (nepreverjen)

dostop do parkirišča je "otežen", vsaj z knjižnične strani. privat je in še plačljivo je. zakaj bi se nek privatnik na moj račun okoriščal samo zato, ker moram v knjižnico?
poleg tega se pa za 15 minut "postanka", ali še manj, res ne splača zafrkavat s parkomatom pa dovozom itn... knjižnica in banka nimata parkirišča za stranke, kar bi se pa spodobilo!
nobenega ne bi bolelo, če bi desni pas vožišča spremenili v "plavo cono", kot je recimo pred lekarno, ali na slovenski itn. saj pa nihče ne parkira ure in ure - opravi svoje in gre naprej.
ko ti otroci celo naročje knjig vlečejo v knjižnico pa nazaj, naj grejo s takim tovorom prek celega mesta? nimajo šolskih torb že dovolj težkih? naj vzamejo telige? pa tudi časa nimajo vsak dan v knjižnico hodit, zaradi vseh teh dejavnosti pa učenja ki ga je vedno več!
na tej ulici se ne igra noben, ti prometni znaki so popolnoma nepotrebni in režim tudi ni prilagojen potrebam obiskovalcev. po mojem se vse to počne samo zato, da se lahko talajo listki s kaznimi.

Ajta (nepreverjen)

Bravo!

In reply to by proračun (nepreverjen)

Čudo sveta (nepreverjen)

Vedno z avtom do vrat ? Ljudje razgibajte se in kdaj 200 m daleč stopite ! Takoj zapret cesto za vsak promet !

In reply to by proračun (nepreverjen)

tihi2 (nepreverjen)

dobro napijsano...

In reply to by proračun (nepreverjen)

kanžor

Nas že dugo po žepi udarja Komunala z kurjavo in še z marsi čem

T (nepreverjen)

S temi akcijami samo praznijo mesto.

torca (nepreverjen)

nije more toliko veliko ni duboko
da u njega stanu sve ŠUGAVE PANDURČINE

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice