Vsake toliko poročamo o divjih odlagališčih v Pomurju, ki motijo tako krajane, kot druge sprehajalce, ki nanje naletijo med sprehodom.

Zdaj so, na nič kaj lep prizor, naleteli krajani Bakovec. Ti so namreč lahko ugotovili, da se neposredno ob Čebelarskem domu Bakovci nahaja divje odlagališče

O tem je bila obveščena tudi Nives Cajnko, predsednica Krajevne skupnosti Bakovci, zapis o divjem odlagališču pa se je znašel tudi na facebooku. Cajnkova je o tem že obvestila ustrezne inšpekcijske službe.

Divja odlagališča imajo skupno to, da nastajajo brez dovoljenj, običajno v gozdu, daleč od oči krajanov in z namenom, da se jih ne odkrije. 

"Tako je ob Čebelarskem domu nastalo dokaj veliko divje odlagališče, ki se razprostira čez tri parcele različnih lastnikov. Na omenjenem odlagališču lahko najdemo gradbene odpadke, staro železo, beton, plastiko, pločevinke ter še marsikaj drugega," nam je povedala Cajnkova.

Kdo je odgovoren za sanacijo divjih odlagališč?

Ob tem je še dodala, da ima odlaganje odpadkov dodatne posledice.

"Nezakonito odlaganje odpadkov je prepovedano in gre za prekršek ali celo kaznivo dejanje. Prav tako pa ima negativne ekološke, zdravstvene, ekonomske in socialne posledice za celotno lokalno okolje. Velik problem tega področja je neodkritost storilcev, kar velja tudi za omenjeno odlagališče v Bakovcih," pravi.

Divja odlagališča se sanirajo v skladu z odločbo pristojne inšpekcije ali nalogom pristojnega organa. 

"Kdor  odloži odpadke, ki bi jih moral predati izvajalcu javne službe ali druge odpadke izven za to določenih odlagališč odpadkov, oziroma za to določenih krajih, je dolžan poravnati stroške sanacije. Če povzročiteljev ni mogoče ugotoviti, odredi odstranitev komunalnih odpadkov pristojni nadzorstveni organ, na stroške lastnike ali posestnika zemljišča", pa nas na to, kar je zapisano v Odloku o načinu izvajanja obvezne občinske gospodarske javne službe zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov na območju Mestne občine Murska Sobota opozori naša sogovornica.

Skrbi jo, da bodo glede na to najkrajše potegnili lastniki zemljišč, ki pri tem niso prav nič krivi.

S spleta

Komentarji (0)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Starejše novice