Sedemindvajset pomurskih sezonskih delavcev se je konec marca vrnilo iz avstrijske Tirolske, od takrat pa v gostišču v Dolgi vasi prestajajo 14-dnevno karanteno. Že na začetku so okužbo potrdili pri sedmih, včeraj pa so potrdili še štiri nove okužbe.

Po dobrem tednu dni, odkar so v 14-dnevno karanteno v gostišče v Dolgi vasi bili nastanjeni sezonski delavci iz avstrijske Tirolske, sta pristojno ministrstvo in štab civilne zaščite odredila možnost, da neokuženi preživljajo karanteno doma.

»Ta možnost se je dala tistim, ki so bili prvič negativni. S tem, da so dobili posebna navodila, da se morajo držati karantene, se pravi izolacije tudi v domačem okolju. To možnost jih je deset izkoristilo takoj prvo noč,« razlaga Tibor Hebar, poveljnik Civilne zaščite. 

Že od začetka preživljanja karantene se vsi nastanjeni dobro počutijo in ne kažejo nobenih znakov okužbe.

»Ti ljudje nimajo nobenih simptomov in to je nevarnost in je moja skrb. Ti ljudje so prišli iz najbolj okuženega področja iz Tirolske in zato je treba tu vzpostaviti posebno previdnost,« pravi lendavski župan Janez Magyar

Dodatna testiranja pokazala nove okužbe

Nekateri, ki so bili na prvem testu negativni, niso želeli domov brez dodatnih testiranj. Tako so v soboto opravili druga testiranja, ki so pokazala nove okužbe. Po besedah Magyarja so vzeli brise šestnajstim osebam, tudi zaposlenim v gostišču, in štirje brisi so bili pozitivni.

Tisti, ki se zdaj niso vrnili nazaj v karanteno v Dolgo vas, bodo ostali v domači karanteni. Po besedah Hebarja jim je bil s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in štaba civilne zaščite izrečen ukrep samoizolacije oziroma karantene v lastnem okolju Za to, da poteka vse pravilno, skrbita NIJZ in zdravstvena inšpekcija, a kot dodaja župan, občina pri tem nima vpliva.

»Mene skrbi za naše občane. Po vsej logiki bi morali testirati dvakrat in dvakrat potrditi negativnost. Na osnovi tistega bi jim lahko odredili odhod v domačo karanteno do 14 dni.«

Kako so nekateri nastanjeni v karanteni v Dolgi vasi lahko šele zdaj dobili okužbo, lahko le predvidevajo. Po mnenju poveljnika Civilne zaščite bi se lahko okužili že prej v Avstiji ali na poti v Slovenijo in se je virus šele zdaj razvil, lahko pa tudi, da niso upoštevali natančnih navodil karantene v Dolgi vasi. 

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dr.A (nepreverjen)

zdaj se že lahko kakorkoli izgovarjajo ko je prepozno za vse. napake pa zaboga nihče ne bi priznal, čeprav vemo vsi kdo je največji krivec. drago vodstvo pa ja ne morete tako skakati z glavo skoz zid! Vem da hočete pomagati, ampak ne gre tako-čimprej in čim ceneje,, a ne vidite da s tem delate samo večjo škodo?! pa daj vodstvo že enkrat trezno pamet v roke, no!

Tunč (nepreverjen)

Še kolcalo se vam bo za Tonetom.

Lendavčan76 (nepreverjen)

Nažalost, meni se že...

In reply to by Tunč (nepreverjen)

Franček (nepreverjen)

Minister kriv ne župan, ker je on podpisal, da lahko grejo domov. Očitno državo preveč stanejo te karantene in hvala bogu, da so vsaj nekateri zahtevali ponoven test preden so odšli domov.

Kovacj (nepreverjen)

Ka je zaj s temi maskami naredil to je pa prevec. Z nase familije ni nikomu prav. Glavno ka majo oni dobre maske, mi pa naj to slabo robo nosimo. Bole bi raztalal liden te peneze. Samo te nebi bilo %.

čarni vrag (nepreverjen)

Profesor Klaus Püschel, vodja hamburške forenzične medicine, je za Covid19 dejal: "Ta virus vpliva na naše življenje na popolnoma pretiran način. To ni povezano z nevarnostjo, ki jo predstavlja virus. In zdaj nastala astronomska gospodarska škoda ni sorazmerna z nevarnostjo, ki jo predstavlja virus. Prepričan sem, da se zaradi koronske umrljivosti zaradi virusa v Hamburgu sploh ne bo počutila kot vrhunec v letni smrtnosti. "V Hamburgu doslej ni umrla niti ena oseba brez predhodnih bolezni:" Vsi, ki smo jih doslej pregledali, so imeli rak , kronična pljučna bolezen, so bili težki kadilci ali močno debeli, trpeli so zaradi sladkorne bolezni ali imeli srčno-žilne bolezni. "Virus je bila zadnja kapljica, ki je tako rekoč preplavila sod. "Covid-19 je smrtonosna bolezen le izjemoma, v večini primerov pa gre večinoma za neškodljivo virusno okužbo."

Poleg tega je dr. Püschel: "V kar nekaj primerih smo ugotovili tudi, da trenutna okužba s korono nima nobene zveze s smrtnim izidom, ker obstajajo drugi vzroki smrti, na primer možganska krvavitev ali srčni infarkt." Corona sama po sebi je "ne posebej nevarna virusna bolezen „Pravi zdravnik. Zavzema se za statistiko, ki temelji na konkretnih ugotovitvah raziskav. "Vse špekulacije o posamičnih smrtnih primerih, ki niso bile pravilno pregledane, samo sprožijo strah."

Riks (nepreverjen)

Kaksne komentarje mate,nič vam ne odgovarja,mislim da je boljše da se spravite kaj delat kot pa samo kritizirate 3😠

Vipko
Truplo

No ja... veliko bi jih delalo, pa ne smejo! Ne bodi vendar tako hud. Meni tudi to ni jasno: če je karantena 14 dni, potem naj bo... Kaj je imel minister za bregom (po mojem je bilo šparanje na zadnjem mestu) pa bi bilo tudi zanimivo izvedeti?

In reply to by Riks (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Jaz se vsak den vozim z biciklinom, seveda samo znotraj občine. Včeraj san se vozo po mejaj občine in kontroliro, kak je tan stanje. Nigdi nikšo policaja, nej župana ka bi čuvo granico. Ljudje pa prestrašeni bole kak če bi zvedli ka de kakšen meteorit raztreščo zemljo. Zdaj komaj vidim med kakšnimi bojazljivci in paničari živim. Ne daj bog ka bi bil kakšen potres, ali poplava. Vsi bi skrili v mišje luknje. Vupam ka vsaj gasici imajo vekša jajca in ka bi rešavali ka se rešiti da. Ne bojte se, vsi te mrli z viruson ali pa brez. To van garantiran.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Ne popuščaš, a?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Starejše novice