Poklukar bo skladno s predlogom strokovne skupine vladi predlagal odpravo obveznosti nošenja zaščitnih mask v večini zaprtih prostorov.

Minister za zdravje Janez Poklukar bo vladi skladno s predlogom strokovne skupine za covid-19 vladi predlagal odpravo obveznosti nošenja zaščitnih mask v vseh zaprtih prostorih, razen v zdravstvu in nastanitvenih objektih socialnega varstva.

Seja vlade bo predvidoma v sredo, odprava ukrepa pa bi v tem primeru začela veljati v četrtek, je napovedal.

»Na seji vlade bomo predlagali tisto, kar je predlagala strokovna skupina za covid-19,« je Poklukar dejal v izjavi za medije po delovnem sestanku z vodstvom Splošne bolnišnice Novo mesto.

Manj kot 35 covidnih bolnikov na intenzivnih oddelkih

Po prvotnem predlogu strokovne skupine za covid-19 bi obvezo nošenja zaščitnih mask v večini zaprtih spremenili v priporočilo, ko bi se na intenzivnih oddelkih sedem zaporednih dni zaradi in s covidom-19 zdravilo manj kot 35 covidnih bolnikov.

V ponedeljek je vodja skupine Mateja Logar dodatno pojasnila, da bi upoštevali le bolnike, ki se na oddelkih intenzivne terapije zdravijo zaradi covida-19.

Kot je razvidno iz podatkov ministrstva za zdravje, je sledeči kriterij že nekaj dni izpolnjen.

Strokovna skupina za covid-19 tako na ponedeljkovem sestanku neuradno ni predlagala sprememb svojega prvotnega predloga, ki ga je po besedah Logarjeve pripravila že pred časom.

Konec z maskami že ta četrtek?

Po besedah Poklukarja bo seja vlade ta teden predvidoma v sredo. V primeru sprejetja predloga bi sprememba predvidoma začela veljati v četrtek, je napovedal.

Na vprašanje, če so se do morebitne odprave mask v zaprtih prostorih opredelili tudi epidemiologi, je Poklukar v ponedeljek sicer odgovoril, da je z njimi o tem razpravljal prejšnji teden. Po njegovih besedah so se epidemiologi strinjali, da »ne smemo stremeti k temu, da maske postanejo nova normalnost«, a končnega stališča do morebitne odprave zaščitnih mask niso sprejeli.

Priporočila bi ostala

Da epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) stališča do vprašanja odprave obveznega nošenja zaščitnih mask v zaprtih prostorih niso sprejeli stališča, so za STA danes potrdili tudi na NIJZ. Kot so navedli, njihov epidemiološki kolegij ni prejel uradnega zaprosila za pripravo stališča glede možnosti ukinitve zaščitnih mask v notranjih prostorih.

Poklukar je v ponedeljek napovedal, da bi nošenje mask ob odpravi še vedno priporočali tudi vsem starejšim in imunsko oslabelim.

Priporočilo nošnje mask v zaprtih prostorih bi po besedah Logarjeve še vedno ostalo, prav tako bi nošnjo mask priporočili v primerih, ko ni mogoče zagotavljati razdalje 1,5 metra.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fhjbbvvbjjj (nepreverjen)

Svinje lažnive maske nikoli niso bile obvezne tak da ne palamudite nekaj na pamet drekaši podkupleni da lažete nonstop!

Prikonti (nepreverjen)

kreten, saj niso novinarji uvedli to, pač pa jebena vlada in kurcaj njih. kot te bo nek okuženi pljunil in se sam okužiš in če bi potreboval ventilator, pa četudi le sirup proti groznemu kašlju ipd., ti ne bi dal.

In reply to by Fhjbbvvbjjj (nepreverjen)

Ohjoj (nepreverjen)

Prikonti kaj se kurcis, maske niso bile zakonsko obvezne, še vedno enim ni jasno?! Vteknite se vsi privoščljivci ventilatorje v rit in napelajte šlauf v usta te pa prdite in driskajte.

In reply to by Prikonti (nepreverjen)

1123456999999 (nepreverjen)

covid smrt tebi!

In reply to by Ohjoj (nepreverjen)

Xxxxx (nepreverjen)

Jes že zaj več ne nosin maske, tak ka mi je čist vseeno ka stari povej.

Ohjoj (nepreverjen)

Maske so že davno padle! Ampak vi kar čakajte datum budale!

Gees (nepreverjen)

Pa gli zdaj je toga fasenka konec da si je logarcka zela cas za frizera 😥

Starejše novice