Včeraj smo pisali o podjetju Petrol Geoterm in pritožbe E-foruma, na odločitev Agencije Republike Slovenije za okolje glede okoljevarstvenega soglasja, ki z zavlačevanjem škodi pomurskemu gospodarskemu razvoju. Odzvala sta se tudi partnerja pomurskega podjetja, ki poudarjata, da je pritožba organizacije popolnoma neargumentirana in škodi slovenskemu gospodarstvu.

Pritožba pavšalna in neargumentirana

Projektna partnerja podjetja Petrol Geoterm, Geoenergo d.o.o in Ascent Slovenia Limited poudarjata, da je zaskrbljujoče, da je pritožba organizacije E-foruma popolnoma pavšalna in neargumentirana, kar kaže na to, da v ozadju pritožbe stojijo drugi interesi, ki škodujejo ne le lokalnemu, temveč celotnemu slovenskemu gospodarstvu.

 Neutemeljenost in brezpredmetnost

Ugovor zoper zadnjo odločbo ARSO je ponovno vložil E-forum, ki se je glede pridobivanja dovoljenja za novo CPP v preteklosti pritožil na vseh stopnjah postopka.

»Takrat je bilo vsakokrat ugotovljeno, da so pritožbe E-foruma neutemeljene in brezpredmetne,« dodajata.

Tudi odločitev Upravnega sodišča RS, da vrne upravni postopek izdaje okoljevarstvenega dovoljenja na prvostopenjski organ, je bila sprejeta zgolj na podlagi procesnih razlogov.

 Prekmurju prinesli dodano vrednost

Čeprav je zaradi zaustavitve postopka za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja prišlo do podpisa pogodbe o prodaji surovega plina družbi INA, primarni cilj projektnih partnerjev ostaja postavitev nove CPP v Petišovcih, v kateri bi plin lahko sami prečistili in ga predali v slovensko prenosno omrežje. 

»S tem bi regiji prinesli še večjo dodano vrednost,« pojasnjujeta partnerja.

Celotni Sloveniji pa omogočili delno samooskrbo z zemeljskim plinom, najčistejšim fosilnim gorivom, ki velja za tisti energent, ki bo pomagal na poti prehoda v nizko ogljično družbo. Izgradnja takšnega objekta je zato v interesu slovenske države, gospodarstva in družbe.

 Prizadevanja za potrebna dovoljenja

Pogodbeni partnerji si bodo še naprej prizadevali za pridobitev vseh potrebnih dovoljenj za postavitev nove CPP, saj bi s tem dosegali večjo dodano vrednost pri prodaji plina, ki bi imela pozitivne učinke na gospodarstvo v celotni regiji. Povečana proizvodnja zemeljskega plina v severovzhodni Sloveniji bi po oceni Geoenerga pripomogla ne le k razvoju lokalnega gospodarstva, temveč tudi k zagotavljanju večje energetske neodvisnosti Slovenije.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vajz (nepreverjen)

V ozadju stojijo drugi interesi? Pravgotovo. In tou so interesi kapitala pa razni lobijof, šteromi se füjčka za naš napredek, razvoj pa tralala. Vijdijo samo, edijno, pa zgolj svoj profit. Fse drüjgo je postranskoga pomena - pač kolateralna škoda.

Starejše novice