Ste vedeli, da je mogoče krive, poškodovane ali manjkajoče zobe obnoviti s pomočjo pravilne izbire posega v estetskem zobozdravstvu? Odkrivamo vam kako.

Ste že doživeli, da vam je mimoidoči ukradel pozornost z najlepšim možnim nasmehom in spremenil turoben dan v nekaj o čemur ste razmišljali še med vožnjo domov? Najbrž bi si želeli, da bi se spet srečala in vam podaril še en nasmeh, a je žal že odšel... Če je tako, poznate moč čudovitega nasmeha. In imate ga lahko tudi vi, pa naj bodo vaši zobje še tako čudni. Berite članek naprej in izvedeli boste kako!
 
Kaj so luske?
Tako kot lahko opremite svoj dom, da bo videti lep, lahko opremite tudi svoje zobe, da izboljšate njihov videz. 

Zobna luska ali faseta je ultra tanka lupina iz cirkonija ali porcelana v barvi zoba, ki se cementira na površino zob za odpravo neštetih zobnih težav. To so lahko razbarvanost zob, obrabljena zobna sklenina ter odkruški ali razpoke. Pomagajo pri preobrazbi nasmeha, hkrati pa povečajo zaščito, saj odpravijo potrebo po kakršnem koli obsežnem zobozdravstvenem zdravljenju v prihodnosti.
 
Zobne luske se lahko uporabljajo na enem ali več zobeh. Izdelane so tako, da po obliki in barvi spominjajo na vaše obstoječe zobe. Izdelane so iz zelo močnega materiala, najpogosteje cirkonija ali porcelana, in trajajo več let.In kaj naredi luske tako odlične?

Z zobnimi luskami ne boste imeli nobenih omejitev glede uživanja določene vrste hrane ali pijače. Luske se namreč ne zabarvajo in ostanejo trdne pritrjene na vaše zobe.
 

Ali se lahko vsak odloči za njih?
Vsakdo, ki ni zadovoljen z obliko svojih zob, je lahko primeren kandidat za zobne luske. Predpogoj sta dobra ustna higiena in zdrave dlesni. Končno mnenje bo seveda podal zobozdravnik, ki bo načrtoval celoten potek zdravljenja. V kolikor bi presodil, da potrebujete ortodontsko zdravljenje, bo tudi tega vključil v proces dela.
 
Vrsta zobnih lusk
Kompozitne luske so ena najpogostejših zobnih prevlek (inlay, onlay, overlay). Nanese in oblikuje jo zobozdravnik že med vašim obiskom in ni potrebno čakanje na izdelavo v laboratoriju kot je to značilno za keramične luske. Običajno se kompozitne prevleke uporabljajo za odpravo zobozdravstvenih težav, kot so razpokani, odkrušeni in rahlo ukrivljeni zobje. Z njimi lahko zapolnimo tudi majhne vrzeli med sprednjimi zobmi.

Kompozitne luske so veliko cenejše v primerjavi z drugimi vrstami lusk, kot so porcelanaste ali cirkonijeve luske. Tudi zdravljenje je mogoče opraviti v samo enem obisku pri zobozdravniku. 

Glavna pomanjkljivost te vrste lusk je, da ne dajo naravnega izgleda zoba in še zdaleč niso tako trpežne kot luske iz drugih materialov. Prav tako niso odporne proti razbarvanju in madežem. Za ohranjanje dobrega izgleda je nujno redno poliranje in  skrbno vzdrževanje ustne higiene.
 

Porcelanske luske so najdražja izbira, vendar je preobrazba, ki jo boste dosegli, vredna naložbe. Namestitev tovrstnih lusk bo zahtevala večkratne obiske pri zobozdravniku, saj so izdelane po meri. Do potankosti se prilegajo površini vaših zob, tudi po barvi in obliki se popolnoma ujemajo z vašimi zobni. Odporne so na madeže in razbarvanje in so idealna rešitev za močno obarvane zobe.
 
Edina slaba stran porcelanastih lusk je, da so v primerjavi z drugimi vrstami precej dražje. Zahtevajo tudi veliko časa pri začetnih pripravljalnih delih in njihovo popravilo je precej dražje in dolgotrajnejše od drugih vrst lusk.
 
Najboljša lastnost lusk iz cirkonija je, da ima cirkonij svetlobno prepustno strukturo, kar pomeni da je na videz povsem podoben pravemu zobu oz. njegovi sklenini.

Je biokompatibilen in ne vsebuje kovine, ki bi povzročale alergijske reakcije. Je popolnoma bele barve, njegova izdelava pa poteka popolnoma računalniško podprto. Na ta način je proces prilagajanja med zobmi zagotovljen na natančnejši in bolj specifičen način.

Dejstvo, da nima zdravju škodljive strukture in ne povzroča alergijskih reakcij, omogoča varno in udobno izbiro za vsakogar. Cirkonij je dandanes v zobozdravstvu material izbire pri vsaki kvalitetni visokoestetski protetiki. Uporablja se tako za zobne luske kot zobne krone in mostičke. Takšni zobje so izjemno trdni in se po videzu ne ločijo od naravnih zob.
 

Starejše novice