Prekmurje (Fotografija je simbolična)
Dravske elektrarne Maribor bodo prihodnje leto v Pomurju začele s pilotnim projektom izgradnje geotermalne elektrarne.

V Dravskih elektrarnah so trenutno v teku zadnje priprave na projekt prenove sekundarnih sistemov na treh hidroelektrarnah – Dravograd, Vuzenica in Mariborski otok, pripravljajo pa tudi dokumentacijo za rekonstrukcijo hidroelektrarne Formin in jezu Markovci.

Ob tem izvajajo raziskave in aktivnosti na projektih dodatne proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov, pri čemer se posebej osredotočajo na sončno, vetrno in geotermalno energijo ter hranilnike električne energije. 

Naslednje leto projekt izgradnje geotermalne elektrarne v Pomurju

Avgusta so tako stekla gradbena dela za postavitev sončne elektrarne v Zlatoličju, razmišljajo o postavitvi skupno 13 vetrnih agregatov na treh različnih lokacijah severovzhodne in jugovzhodne Slovenije.

V naslednjem letu bodo skupaj s partnerji začeli pilotni projekt izgradnje geotermalne elektrarne v Prekmurju.
Gre za pilotni projekt proizvodnje električne energije z geotermalno gravitacijsko toplotno cevjo v vrtini Pg-8 v Prekmurju.

Nov način proizvodnje električne energije

Namen tega raziskovalno - aplikativnega pilotnega projekta je praktična izvedba in uporaba v svetu povsem novega načina proizvodnje električne energije z geotermalno gravitacijsko toplotno cevjo, ki je plod slovenskega znanja.

Pilotni projekt je predviden v naselju Čentiba v občini Lendava. Nanaša se na že obstoječo, vendar neproduktivno vrtino Pg-8. 

Proizvedena geotermična toplota se lahko koristi za ogrevanje

Z geotermalno gravitacijsko toplotno cevjo se pri globinah večjih od dveh kilometrov pridobi zadostni toplotni tok za proizvodnjo električne energije.

Konstrukcija gravitacijske toplotne cevi je izvedena tako, da se z izkoriščanjem geotermične toplote zemlje v vrtini hladivo uparja, nastale pare se vodijo na površino, kjer se kondenzirajo in vračajo nazaj v vrtino.

Na ta način proizvedena geotermična toplota se lahko koristi za ogrevanje in proizvodnjo obnovljive električne energije.

V sklopu projekta je predvidena izgradnja manjše pilotne elektrarne z geotermično gravitacijsko toplotno cevjo v vrtini globine približno treh kilometrov. 

V primeru ugodnih rezultatov pilotnega projekta se bo lahko zasnovan koncept uporabil na ostalih opuščenih vrtinah znotraj Slovenije kot tudi po svetu. Projekt zato pomeni pomemben mejnik za razvoj geotermalne energije in prispevek k zmanjševanju onesnaževanja iz opuščenih vrtin po svetu.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
100-100 (nepreverjen)

Fejst pameto, ka se ednok začajo koristiti dane možnosti. Prekmurci, Prekmurke začajte nej samo premišlavati, začajte si delati svoje sončne elektrarne. Na svejti je vö vdarila vojna za energente, plin , elektrika, nafta, naslednji korak de pa prava vojna .vojna med Ukrajino in Rusijo , oziroma NATO spopad. Mislite ka gučin bedarije, fala bogi, ka bi jih bar. Putin Evropo izsilüvle z visikimi cejnami plina, zakoj, zatou ka de lejko s pomočjo našij pejnezov financero vojno.

Sobočanec123 (nepreverjen)

Putin nič ne izsiljuje, ampak so visoke cene zaradi špekulacij. Evropski distributerji so velike količine plina pred zimsko sezono prodali na bližnji vzhod in Azijo zaradi česar se je zmanjšal obseg evropskih zalog plina. Tako, da zalog plina kupljenih po nižjih cenah od dobaviteljev več ni. Zaradi teh zmanjšanih zalog so trgi dvignili cene, ker obstaja možnost energetske krize, če bi bili problemi z glavnim plinovodom čez Ukrajino in Belorusijo. Nemci pa še vedno blokirajo odprtje severnega toka, da se lahko višajo cene plina.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Što je pa sproužo špekulacije, Putin in tou samo zaradi toga. Posli se delajopod mizo , cejna plina je zdaj 0,94 eura/Nm3, pomejni ka se je od lani na letos zdignila za 700 %. Pa ka se razmimo, ne gučimo od cene gospodistvon, te cene zdaj pokriva gospodarstvo, negospodarstvo.

In reply to by Sobočanec123 (nepreverjen)

Anonimes (nepreverjen)

Bojo z ten napravili ekološko katastrofo, mi navadni smrtniki pa tak al tak neboma mejli nič od toga.

Dr. (nepreverjen)

Super, 3km vrtina, investicija x X miljonov/kw ur = prodajna cena ? eur/kw
Me zanima kelko de li tau, po mojem neekonomično...seveda, če se vse sofinancira z nepovratnimi sredstvi te tau nej nikša skrb...
Pa ne ven, ka de se z črvi dogajalo, ka de jih elektrika "toplotni flux" stejpo😉

lendavčan 1 (nepreverjen)

Tak bo kak je plinska napeljava narod se je priklopil zdaj pa bole malo šteri troši,zakaj pa?

Cezar (nepreverjen)

to bi mogli meti že davno, pa tou cejla sobota - če se prav spomnin je biu Jevšek prouti, ka se un spozna na tou

Starejše novice