Število čebelarjev v Evropski uniji upada, pri nas pa je poraslo skoraj za tretjino.

Danes že drugo leto zapored praznujemo svetovni dan čebel, s katerim osveščamo o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo. Spomnimo, da smo z obeleževanjem lani začeli ravno na predlog slovenskih čebelarjev. Ti že dlje časa opozarjajo, da so čebele vedno bolj ogrožene in da brez človeške pomoči ne morejo več preživeti.

Podatek je zelo zaskrbljujoč, saj je od opraševanja odvisna vsaka tretja žlica hrane. Čebele niso le pomemben vir prihodka za kmete; ob povečevanju kmetijske pridelave ohranjajo tudi biotsko raznovrstnost.

V njihovo počastitev je danes potekalo več prireditev. Osrednja slovesnost na mednarodni ravni se je v organizaciji slovenskega kmetijskega ministrstva in organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo odvila v Rimu, medtem ko je predsednik Državnega zbora Dejan Židan v Sloveniji gostil okroglo miza na temo čebel. Prav tako so potekale še različne predstavitve čebelarjenja in medovitih rastlin, ogledi panjev ter pokušine medu. 
 

Slovenski čebelarji podvojili pridelavo medu

Ob današnji priložnosti pa so tudi v Statističnem uradu Republike Slovenije zbrali nekaj zanimivih podatkov o pridelavi medu in naših marljivih prijateljicah. 

Kot razkrivajo številke, so slovenski čebelarji lani pridelali 1.746 ton medu, približno dvakrat toliko kot prejšnje leto. Povprečna cena za kilogram medu je dosegla skoraj 10 evrov, število čebelarjev pa je zadnjem desetletju v državi poraslo za več kot 30 odstotkov.

Zakaj se čebelam poklanjamo prav 20. maja, kako vreme vpliva na pridelek in cene medu, kam izvozimo največ medu, kakšno je pri nas razmerje med številom panjev in čebelarjev, preverite v zanimivi infografiki:

Starejše novice