Od leta 2010 slovensko kmetijstvo izgublja na pomembnosti za državno gospodarstvo, predvsem živinorejska panoga beleži hud padec dejavnosti.

Statistični urad Republike Slovenije je objavil prve podatke Popisa kmetijskih gospodarstev za Slovenijo v letu 2020. Po prvih podatkih je razviden močan trend upada kmetijske dejavnosti. Število kmetijskih gospodarstev je v zadnjem desetletju upadlo kar za 21 odstotkov. Posledično se je povečalo število glav živine na gospodarstvo, kar je pričakovano. Glede na upad kmetij in večanje povpraševanja po mesu od leta 2010, ta podatek zavaja o napredovanju slovenskega kmetijstva. 

Male in srednje kmetije počasi a vztrajno izginjajo

Predvsem male in srednje kmetije, ki prevladujejo tudi v pomurski regiji počasi a vztrajno izginjajo, nadomeščajo pa jih posamezne velike kmetije. Vse težji pogoji in majhne kupne cene, malega in srednjega kmeta potiskajo v izumrtje. Migracija mladih v mesta je problematika s katero se Pomurje spopada že lep čas, pojav pa je razviden tudi iz podatka o številu živinorejskih kmetijskih gospodarstev po statističnih regijah.

Odstotek kmetijskih gospodarstev glede na velikost. (VIR: Statistični urad Republike Slovenije)

V Sloveniji največ travnikov

Nekdaj paradni konj slovenskega kmetijstva je leta 2020 le še silhueta samega sebe – za pomursko po odstotku živinorejskih gospodarstev zaostajajo le regije skrajnega zahoda in posavska regija.

Upanje za ohranitev domačega kmetijstva daje predvsem podatek, da se površina kmetijskih zemljišč v zadnjih desetih letih ni pretirano spremenila

Zanimiv je tudi podatek, da je največ kmetijskih zemljišč pri nas travnikov, čeprav živinoreja kot panoga tone skozi celotno desetletje. Razlog za to so predvsem višinski travniki, ki za druge vrste obdelovanja niti niso primerni. 

Prav tako je hektarski donos na tisti manj rodovitni zemlji veliko manjši, zato so potrebne večje površine. V Pomurju, predvsem na goričkem je slika obratna. Zaradi pritiska okoljevarstvenikov in krajinskega parka preorjevanje travnikov v polja niti ni mogoče. Na ravenskem se je ob upadu živinoreje regija spremenila v žitnico Slovenije. Habitati za živali in rastline pa Goričkemu in številnim drugim pokrajinam to onemogočajo.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
io...o (nepreverjen)

to je laz. Tako agresivnost borbe in visokoh cen za obdelovalne povrsine ze dolgo ni bilo. Dokler bodo eu placila vezana na povrsino in ne na pridelek, ni bojazni. placila dobijo, ne glede ali je susa, toca, slba cena, ali znajo kmetovati ali ne, ali spricajo ali ne. Vedno.

Ocka (nepreverjen)

Krajinski park goricko - zakaj se ga ne ukine? Zakaj ljudje splohb dovolijo se da obstaja ta KPK? So prisotni samo zato, da ovirajo razvoj podezelja, drugace pa tako ali tako nic nedelajo in so prisesani na drzavno malho, kjer si na veliko izplacujeho nas davkoplacevalski denar...
Ukiniti to sranje, da se bo tudi podezelje lahko razvijalo....

gostj (nepreverjen)

Nas mora skrbeti? V zadnjih desetih letih upad kmetijske dejavnosti, ker kmetu ni dodeljen hlapec in dekla, ki bi zastonj delala bo tako kot je v naslovu zapisano !?

In reply to by Ocka (nepreverjen)

. (nepreverjen)

glavno da eno par na račun tega dobro živi.

In reply to by Ocka (nepreverjen)

Starejše novice