Predsednik državnega zbora Dejan Židan in predsednik madžarskega državnega zbora Laszlo Köver sta danes obiskala Prekmurje in Porabje.

Danes sta se med delovnim obiskom v Lendavi ustavila predsednika slovenskega in madžarskega državnega zbora.

"Z gospodom predsednikom sva se na najinem prvem srečanju v Budimpešti dogovorila, da storiva nekaj, kar se doslej še ni zgodilo, in sicer, da v istem dnevu obiščeva madžarsko skupnost pri nas in slovensko skupnost v Porabju. Lahko povem, da bo to postala tradicija, obenem pa gre za dejanje podpore obema skupnostnima," je ob tej priložnosti povedal Dejan Židan.

Predsednik madžarskega državnega zbora Laszlo Köver je prav tako izrazil zadovoljstvo nad obiskom obeh narodnih manjšin. 

"Ne bom povedal nič novega, če povem, da je za Madžarsko zelo pomembno, kako se druge države obnašajo do madžarske skupnosti, ki živi v posamezni državi. Na drugi strani pa tudi Madžarska namenja veliko pozornosti trinajstim manjšinam, ki živijo na našem ozemlju. Manjšine so namreč vezi oziroma mostovi med državama. Po evropskih volitvah bomo skupaj nastopili in predlagali pripravo skupnih načel glede zaščite narodnih manjših. Ob tem sem mnenja, da so lahko odnosi med državama za vzor drugim narodom," pravi Köver.

Kaj pravita o madžarskih investicijah v Lendavi?

Glede na zadnje madžarske investicije v Lendavi sta tako Židan, kot Köver odgovarjala na vprašanje, ali ne gre v tem primeru za vmešavanje v gospodarstvo druge države.

"Jaz si želim, da bi bilo čim več slovenskih in tujih investicij v Lendavi, Pomurju in na splošno v Sloveniji. Na drugi strani pa si želim, da bi bilo čim več slovenskih investicij tako v Porabju, kakor tudi na Madžarskem v celoti," pravi Židan. 

"Madžarska kot veste, je država v z dobrim gospodarskim stanjem, kar je posledica tega, da smo v zadnjih letih zgradili zaupanje tujih investitorjev. S tem je na Madžarsko prišlo ogromno tujega kapitala. Madžarska vlada si prizadeva za usmerjanje teh naložb v regije, kjer primanjkuje delovnih mest. Veseli smo, da imamo toliko kapitala, da lahko vlagamo v tujini. Prepričan sem, da to koristi ne le madžarskim vlagateljem, ampak tudi regiji, kjer vlagajo," pravi Köver.

Ta je ob tem še dejal, da več bo gospodarskih vezi, tem večje bo zaupanje med narodoma. Posledično bo to, da državi sodelujeta, vse bolj naravno.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gost25 (nepreverjen)

Zakaj pa taka večna mržnja med Sobočanci in Lendavčani. Mislim pa, da se Sobočanci več ukvarjajo z Lendavčani kot pa obratno. Samo moje mišljenje......

Starejše novice